Ahojte, mám 35 rokov a chcela by som zamestnávateľa požiadať o zmenu z 8h na 6h pracovný čas. Mám si dať na niečo špeciálne pozor ?
Nechcela by som odísť z tejto prace len cítim že robim pomaly 9h-10h denne a nenam žiaden súkromný život . Chcem zmenu a dať si aj zdravie dokopy.
@matullienka ďakujem - Áno toho som si vedomá. Ale takto sa žiť nedá len pracovať. :( nikdy nebudem mat rodinu keď len v robote trčím. A zas nechcem ísť inde veď ja to tam mám rada.
@borny11 no bohužiaľ pokiaľ nebude súhlasiť buď zostanes a budeš v tom pokračovať alebo sa poobzeras po niečom inom
ak teraz robis o 2 hodiny dlhsie, tak je ti jasne, ze budes zarabat menej, ale budes robit tych 8 hodin?
Nebuď hlupák.ries to.ze svoju prácu nevieš.nedokazes urobiť za 8 hodín a že zrejme ani poriadne neobedujes.
pozor si musis dat na to, aby si si ustriehla rozsah prace - obvykle to skonci tak, ze robis vsetku robotu ako na plny uvazok, ale za sest hodin, cize sa mozes obabrat na peniazoch. Vlastna skusenost.
@borny11 zažila som to. Hovorila som s vedúcim priamo o tom, že za 8 hodín sa tento objem prace neda urobiť kvalitne, ak chceme byt ako firma spoľahliví, potrebujeme prijať ešte jedného človeka. Zároveň som hned žiadala skrátený úväzok, samozrejme za menej peňazí. Vykrucal sa, ale netreba sa nechať, vysvetlila som mu, že kvôli stresu už ani nespím, ak urobím v práci chybu, na konci dňa za to môže niekto zaplatit životom. Argumenty boli vecne, hral formu, ale kým som došla do svojho kancla, už hľadal posilu 😁 skrátili mi úväzok o hodinu a neskôr ešte viac. Jednala som ale s pocitom, že o mňa určite nechce prísť, a ak predsa, je mi to jedno, zdravie je prednejšie, radšej pôjdem kvety predávať, ako nežiť. Už sú to roky, mne sa zlepšilo zdravie, narodilo sa nám druhé dieťatko, viem, že zarábam menej, v porovnani s mojim predch.príjmom, ale je to skvele. Držím palce, určite za seba bojuj, žijeme len raz, tak nech človek aj naozaj žije.
@borny11 držím palce, ja keď som toto navrhla v bývalej práci z rovnakých dôvodov, nechceli ani počuť, vraj oni takú silu nepotrebujú. Nakoniec som odišla, lebo to bolo neúnosné, ale stále sa tvárili, že pohodička
@nelca84 my sme v práci 8h plus 1h povinne prestávka = 9h. Mám pocit že ak si každý deň kúsok nenadbehnem, ten další deň budem v časovom sklze, lebo mame stále nejaké termíny. Nehovorím ze tak robim stále, ale je to tak ze po rokoch uz nemám toľko energie ako kedysi. Naposledy ma teamleaderka potešila keď mi povedala že by chcela časť mojej roboty dať kolegyni, ale keď som sa na to o nejaký čas spýtala, vraj sa teraz manažérka venuje inému takze to s ňou nekonzultovala. Ak by som začala robiť veci tak, že reálne si nebudem nadbiehat tak sa mi všetko posunie. A nemám kedy inokedy to urobiť lebo potom zas meškám s ďalším.
@liz_lemon 2 problémy.
Po prvé / áno u nás je vždy čo robiť a plán je nadoraz, aby sme náhodou nemali voľno.
Po druhé/ robíme od 8 do 17tej. Však z toho dňa človek nič nemá. Skončím o pol 7 alebo o pol 9 . O 17 som sa ešte nikdy nevypla. Ak by som sa vypla , další deň nestíham o ďalšie prace.
Vidím dva problémy okrem toho, že nestíham robotu nestíham ani život pri robote aj kebyže stíham skončiť v klasickom čase. Mne to príde strašne zle na budovanie niečoho ako work life balance.
Isty čas som robila od pol 7 do 15tej aj to som si špeciálne vybavila lebo sme mali v rodine úmrtie. A to som mala konečne pocit že z toho dňa aj niečo mám. Akoby 2 dni. Jeden pracovný a druha polka dňa súkromný svet.
@borny11 ja by som v tvojom prípade hľadala novú robotu, neviem ako kráľovský by mi museli platiť aby som bola ochotná v robote zostávať každý 1-2 hodiny najviac.
zlata moja, ty hladaj novu pracu, nie skrátený uvazok , nie praca neutecie, ak nestihate terminy, je zle nastaveny system a ocividne sefstvo s tym nic nechce robit.
zacni kazdy den koncit o 17:0. normalne sa postavis a odides.svet sa nezruti. pochybujem ze mas tie nadcasy zaplatene. žiadne take, ze travis v praci 10 -11 hod, taku nehrali .....
odporucam, iny team preradenie alebo skor ina práca.taj sup sup, profil na linkedin a pytat sa znamych
Ak máš robiť do 17.00 tak sa o 17 zdvihni, obleč a čau...a môžu sa rozliat aj na kaluzu
Ak začne niekto niečo brblat, ohanaj sa prac.zmluvou
Tebe skrateny pracovny cas nepomoze, ten je pre ludi, ktory maju povahu prace ze pridem, robim, koniec doby, odidem. Ty mas povahu projektov a terminov, ktore nestihas uz teraz a nestihala by si este viac pri skratenom. Jedine co ti pomoze je znizit objem prace ktory dostavas.
@h2 to je dobré predsavzatie, ale zo skúsenosti viem, že to človek vydrží týždeň-dva a postupne zas nabehne do starých koľají, lebo si myslí, že tu jeho loajálnosť niekto ocení. Keď firma potrebuje, máš byť ochotná potiahnuť, ale keď ty potrebuješ/chceš aj žiť, už tá ochota nie je až taká zo strany nadriadených. Nadčasy keď aj zaplatia, nestojí to za to, aby človek žil len prácou, nemal takmer žiaden súkromný život ☹️ Áno, otázka je, či sa z ich pohľadu dá práca stíhať v prac. čase. Ak si myslia, že áno, nemá zmysel ostávať-buď je to nad tvoje sily alebo si jednoducho tvoju prácu natoľko nevážia.
V minulosti kolega tiez nestihal, tak dal vypoved. Vysledovito jeho agenda nebola pridelena 1 novej osobe ale zamestnali 1 novu osobu a urcite casti sa rozdelili medzi 3 starsich kolegov. Takze uz tu krasne vidiet ze riesenie sa vzdy najde pre noveho cloveka ale stareho cloveka dusia pokial neda vypoved sam.
V mojom pripade by si urcite takto zmapovali mna, ze keby ma vyhodia, tak ako by to poriesili tak aby z tejto docasnej nevyhody nakoniec vytazili maximum (rozdelenie prace ostatnym ) a usetrenie mojho platu.
Myslim si, ze skratenim uvazku si len pohorsis - praca ostane na tebe a budes viac pod tlakom a m tomu za nizsiu mzdu. Hladaj novu pracu - pracovat do 17 je ok, ak zacinas o 8.30. Vacsina zamestnovatelov, co viem, rigidne na dodrziavani pravovneho casu netrva - ak si v praci medzi 9 a 16 a vidiet za tebo vysledky - tak ta nechaju. U nas v praci vela ludi chodia na 9.30 a pritom by tam mali byt o 9. A teda dlho v pravi nebyvaju, vacsinou do 17.
Ci to riesim ? nechcem na seba upozornovat velmi, zatial si len mapujem moznosti.
@borny11 robíš v korporáte?
@zmrzlinka2021 ano robim v korporate.
Ja by som sa opytala predsalen na ten skrateny cas. Ak ti nevyhoveju, potom sa zacni obzerat inde. Odist totiz mozes vzdy. Ale bude ta potom mozno skriet, ze si sa neopytala.
@borny11 pozor ani nie, len sa pripraviť na to, že zamestnávateľ nemusí súhlasiť so skráteným úväzkom