Ahojte,
rada by som sa informovala na nasledovne. Moja mala bude mat 2 roky, ale od septembra uvazujem o navrate do prace (mala by bola bud v skolke alebo u babicky). Zial pracovna dobe je od 8 do 16,30 (nie je mozne ani o minutu skor skoncit skor). Preto uvazujem, zeby som poziadala o skratenie praconeho casu podla par. 164 cl.2 ZP. Obavam sa, ze moj zamestnavatel k tomu nepristupi a vyhovori sa na tie "vazne prevadzkove dovody" a da mi vypoved. Resp.co su vazne prevadzkove dovody? Moze mi dat takto vypoved alebo i napriek mojej ziadosti som nadalej chranenou osobou ktoru nemoze pocas rodicovskej dovolenky vyhodit? Pripadne poradte mi ako postupovat, aby som dosiahla svoje. Dakujem pekne za odpovede.
@egyptanka neviem, či ti poradím, ale ak ti zamestnávateľ uvedie tie "vážne prevádzkové dôvody", tak asi nie je spôsob ako dosiahnuť svoje. Ak tie dôvody nie sú niekde konkrétne špecifikované, tak to môže byť čokoľvek. A možno sa mýlim a nemám presné a aktuálne informácie, ale ak si na rodičovskej, tak ťa môže prepustiť, nemôže ťa, ak si na materskej dovolenke, či? To by som si všetko najskôr dôkladne zistila a dohodla dopredu a potom sa rozhodovala o tom, či je výhodne sa vrátiť do práce.
@egyptanka asi tak ako píše Jarunka..Ja som si tvoj dotaz vsimla len neviem poradiť ja keby som zamestnavatelovi diktovala ako chcem robit tak už ani nemusim chodit.Marek mal sotva dva roky ked som sa vracala ale s tym ze budem robiť na 100 percent-nikdy som nemala ,,vyhodu,, ze mam male dieťa alebo aj ked starsi boli mensi a bola som s nimi sama -bud robím alebo som doma.Priala by som ti takeho zamestnavatela ktorý by sa prisposobil mamičkam...
@egyptanka mozes sa so zamestnavatelom dohodnut ci ti umozni skrateny pracovny uvazok (4, alebo 6 hodin). Na to sa ale musis popytat u neho a podla toho sa zariadit. co sa tyka vypovede, pokial si na rodicovskej dovolenke vztahuje sa na teba tzv. ochranna lehota. ak nastupis do zamestnania, tak uz nie si v ochrannej lehote a prepustit by ta mohol. Ak sa vsak dozvies, ze ta chce prepustit, mozes opäť nastupit na rodicovsku dovolenku a vypovedi sa vyhnut. Ale vsetko je to o komunikacii. Ak za nim zajdes a zistis si podmienky skrateneho uvazku, hned vies na com si...
haloo, poradi niekto?