Skoršie odchody z práce

12. okt 2021

Priznám sa, pravidelne opúšťam svoju kanceláriu skor ako mam, vzdy 10-15 minút pred 16. Pracovnú dobu mam oficiálne do 16. Ide o prácu v súkromnej sfére, žiadna statna ci verejná sprava. Pracovne úlohy plním a odchádzam z dôvodu ze všetko mam hotové uz dávno pred 15 a reálne do tej 16 sa tam nic nedeje. Nepipam si kartičku ani ma tam nikto takýmto spôsobom nesleduje, dnes mi vsak kolega nadriadený napísal krátko po mojom odchode, ze ked chcem ist domov skor mam sa spýtať. Tiež sa zmienil o mojom piatkovom skorom odchode. Myslite ze je to dôvod na vyhadzov? Uvedomujem si svoju chybu.

hederamonstera
12. okt 2021

Na vyhadzov este nie, ale ked ta upozorni viackrat, tak moze ti dat absenciu alebo daco take a uz to ma podklad na vyhadzov.

pribinak
12. okt 2021

Tak u veľmi veľmi priameho šéfa to je dôvod na vyhadzov, ale normálny šéf si to s tebou vykomunikuje a normálne sa dohodnete na niečom s čím budete obaja spokojní.
Normálny šéf ocení tvoju prácu a bude hľadať riešenie aby ste boli obaja spokojní
Ale mne by to bolo trápne, takto zdrhat, šla by dom sama za šéfom a požiadala o dovolenie

janci05
12. okt 2021

Zamestnávateľovi to samozrejme môže vadiť, že ideš prv a máš tam byť do 16-tej. On ti platí za čas, ktorý tam máš byť a nie si tam. Môže ti dať tie skoršie odchody nadrobiť, aj keď neviem, ako to presne zistí, keď sa nepípaš. Každopádne, ťa niekto sleduje, kedy odchádzaš. Ak tam nemáš hodinu čo robiť, skús sa dohodnúť na kratšej prac. dobe, ale na úkor menšej výplaty. Nemyslím si, že by ťa preto vyhodil, keď si plníš povinnosti, ale každopádne sa nejako dohodni.

mogaa
12. okt 2021

ak ťa upozornil 1 krát písomne - môže to byť ako vytýkací list.....pokiaľ máš 2 vytýkacie listy tak ti môže ukončiť PP

nika82
12. okt 2021

aj keby som tam mam sediet len tak 2 hodiny hold musim vydrzat v robote inak by som si to musela nadrabat, moj zamestnavatel by toto netoleroval , vzdy sa pytam ci mozem ist skor, ale ja zase chodim o pol hodinu aj skor do prace

slavomira1980
12. okt 2021

U mna ako nadriadenej by to bol dovod na vyhadzov. Opustat kanclariu 15 min pred ukoncenim prac doby 5xtyzdenne,4x za mesiac, to je 300min, t. j. 5hodin. Trochu drze nemyslis?

ivkazba
12. okt 2021

To, že nerobíš v štátnej správe nemá s tým nič spoločné. Zákonník práce na teba platí rovnako, aj v súkromnej forme. Ak máš pracovnú dobu do 16:00, máš byť v práci do 16:00 a skôr môžeš odísť len so súhlasom nadriadeného. Okrem organizačných dôvodov môže zamestnávateľ dať výpoveď zamestnancovi v prípade opakovaného porušenia pracovnej zmluvy, ak 2x v priebehu pol roka si na to písomne upozornená. Takže v tomto prípade áno, môžeš aj za toto nakoniec dostať regulérnu výpoveď. A fakt nerozumiem tomu, prečo sa čuduješ, že je problém, že bez informovania nadriadeného odchádzaš z práce skôr.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
12. okt 2021

@slavomira1980 súhlas, u mňa nápodobne. A aj som zažila kolegu, ktorý 3x týždenne meškal 15-20 minút, avšak išlo o prácu, kde na neho dohodnutí klienti museli čakať. Pomohlo až písomné napomenutie a nepriznanie 14. platu.

ivkazba
12. okt 2021

No už len to, že to robíš a ešte sa aj na to pýtaš. Odpoveď si dostala.

hederamonstera
12. okt 2021

Chvalabohu, ze nasa firma je vyspelejsia a aj ludia v nej. Nikto neriesi prichody/odchody, ked mame pracu spravenu.

slavomira1980
12. okt 2021

@ivkazba ja nerozumiem tymto zamestnancom. To je co za drzost? Nikto by mi nenapadlo chodit regulerne neskoro do prace ci vstat od pc a ist pravidelne z prace bez dovolenia domov, lebo uz mam vsetko urobene. Ak mi nevyhovuje pracovna doba, pripadne si ju chcem posunut o hodinu skor ci neskor, normalne otvorim zobak a sa dohodnem. Minule som tu citala temy, ako damy ranajkuju v robote, maluju sa, zasiju sa na wc a pod. Az ma dvihalo zo stolicky.
🤮 An sa necudujem, ze je tolko firiem proti HO. Ludia si robia z prace holubnik, predstav si potom tu "disciplinu" doma.

ivkazba
12. okt 2021

@hederamonstera veď to je v poriadku, ak nie je práca naviazaná na klientov, je úplne v pohode, aby ľudia odišli skôr. Ale treba vedieť, že to takto vo firme je. Tu to šéf rieši a teda sa má zamestnanec tomu prispôsobiť a nie svojvoľne si odchádzať kedy chce.

hederamonstera
12. okt 2021

@ivkazba ano, kebyze mi tiez sef povie, ze musis tam sediet od do, tak ok. On jej povedal a nemyslim si, ze uz bude skor odchadzat.
Ja som len podotkla, ze su aj vyspelejsie firmy.

ailiba
12. okt 2021

Je to na dohode. Ak to šéfovi vadí, tak tam treba ostávat do konca pracovnej doby. Porozprávaj sa s ním. Pripadne si rozloz prácu tak, aby si skončila neskôr, alebo si po tej 15tej, ked už nemáš čo robiť rob niečo iné.

hederamonstera
12. okt 2021

@slavomira1980 boze klud.😂 su prace, kde ide o efektivnu pracu a jej vykonanie, nie zbytocne sedenie na mieste od do. Mne sa robit nechce (ale som zodpovedna, takze robim co musim) ale v domacnosti je to o niecom inom…co to ma spolocne s disciplinou doma? Ty si nejaka vojacka ci co? Zvolni si zivot

zuzubb007
12. okt 2021

Suhlasim, ked je raz pracovna doba do 16:00 treba tam sediet do poslednej minuty, akoze ostatnych kolegov to moze totalne vytocit je to nespravodlive pokym to nemas od sefa odsuhlasene nedovolila by som si odist skorej bez opytania, neslusnost

slavomira1980
12. okt 2021

@hederamonstera efektivita prace a vykonanie prace predsa suvisia s disciplinou. Raz mam podpisany kontrakt do 16tej,tak pracujem do 16tej. Ak mam pracu urobenu skor, oznamim to sefovi a dohodnem sa s nim, co dalej. Bud Nevstavam skor bez opytania a neodchadzam pravidelne z prace. Ona si urobila platene volno 5h mesacne, kym ostatni pracovali. Podla teba je to spravny pristup?

Vojacka niesom ale mam rada veci na svojom mieste. Dodrzanie kontraktov, dohody, a deadlinov. Neznasam ak niekto niekam meska, alebo pdchadza skor, nedodrzi deadliny bez dohody vopred. Vynimkou su akutne situacie.

slavomira1980
12. okt 2021

@hederamonstera akoze co to ma s disciplinou doma? To akoze ked je niekto na HO, nemusi si odpracovat hodiny?

hederamonstera
12. okt 2021

@slavomira1980 kolegovci bohvie kolko casu zabili na fajciarskych prestavkach ;) kolko som takych mala, nikdy som to neriesila. Ja tiez nemam rada nedodrziavanie dohod a meskanie. Tak nech si da firma pipace, ked tam potrebuje mat zamestnancov na minuty presne.
Autorka vyskusala, sef ju upozornil, ze nemoze, vec vybavena. Neviem co sa tu riesi

hederamonstera
12. okt 2021

@slavomira1980 nema to ako sef zistit, jedine, ze by mu posielali mail vzdy ked sa prihlasia a odhlasia. Pri HO ide o doveru vo svojich ludi a ci dodaju robotu, ktoru maju (seriozni ludia dodaju, aj budu online ten cas, co maju byt, a taki ludia vacsinou su v takychto pokrocilych firmach). Ideme do doby, kedy nejde o odpracovany cas ale o dodanu robotu, chvalabohu. Ja ako sikovny clovek, mam pracu spracu za 1/10 casu ako niektori moji kolegovci a som stastna, ze zamestnavatel neriesi moj cas v praci. Lebo sediet nehybne na mieste 7 hodin len preto, lebo tam musim byt 8 hodin, je na prasky

slavomira1980
12. okt 2021

@hederamonstera autorka nevyskusala. Autorka pravidelne odchadzala bez dovolenia,s vedomim, ze by to nemala robit. Napisala "priznam sa, pravidelne odchadzam....."

Riesi sa v tejto teme to, ze pre niektorych ludi, je normalne pravidelne meskat, ci pravidelne odchadzat z prace skor bez dovolenia😉.

nika82
12. okt 2021

@hederamonstera ne ze vyskusala, robi to pravidelne ,, pravidelne opúšťam svoju kanceláriu skor ako mam, vzdy 10-15 minút pred 16. ,,

zuzanka.zuzu
12. okt 2021

ono je dosť problém aj to, keby sa ti niečo stalo počas pracovnej doby... proste máš byť na pracovisku

hederamonstera
12. okt 2021

@nika82
@slavomira1980 hovorim, ze nech si firma da pipace. Ked nemaju, Sef je tam na to, aby udrzal disciplinu, upozornil, vec vyriesena. Pochybujem, ze sa to bude opakovat

slavomira1980
12. okt 2021

@hederamonstera Pozri, k tej tvojej vyspelej firme napisem iba tolko, ze ak mas kolegovcov na rovnakej urovni ako si ty sama, ktorym vykonat svoju pracu trva 10x nasobne dlhsie ako tebe, mate nekompetentnych ludi, vratane manazmentu. O efektivite tu nemoze byt ani reci 😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hederamonstera
12. okt 2021

@slavomira1980 nemusis si rypat, ked so mnou nesuhlasis ;)

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hederamonstera
12. okt 2021

Asi sa mu niekto postazoval🤷🏻‍♀️