Skorší návrat z rodičovskej dovolenky do práce

erika237
3. jún 2021

Dobrý deň,

chcem sa opýtať ako je to s návratom do práce po rodičovskej dovolenke. Chcem sa vrátiť do práce o rok skôr, v dvoch rokoch dieťaťa.

Je možné, že mi zamestnávateľ povie, že v termíne, kedy by som chcela nastúpiť späť pre mňa nebude mať miesto a nebude ma chcieť vziať?

Viem, že pôvodné miesto sa drží pol roka, ak sa nemýlim, ale neviem ako je to neskôr. Jasle viem zariadiť až od júla a počítam, že aspoň dva týždne bude treba na zvyknutie, teda predpokladám, preto by som asi najskôr to videla na august.

Ďakujem za odpovede.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ofzuza
3. jún 2021

Musis dat vediet mesiac dopredu a musi drzat miesto, ktore odpoveda tvojej zmluve. Ak neponukne take, mozes odmietnut a on ti musi dat odstupne.

nelca0510
4. jún 2021

@erika237 hlavne sa nepýtaj tu,ale rieš so zamestnávateľom. Ja nastupujem od septembra na čiastočný a už v januári som všetko riešila, aby som dala zamestnávateľovi vedieť plus sme sa dohodli co a ako.

ivkazba
4. jún 2021

@erika237 do práce sa môžeš vrátiť kedykoľvek, nie je podmienka až po 3 rokoch. Povinná si ohlásiť to mesiac vopred (samozrejme, môžeš aj skôr). Ak nemá zamestnávateľ pre teba pôvodné pracovné miesto, má ti ponúknuť iné, s rovnakou mzdou (resp. nie nižšou) a blízku tvojej kvalifikácii. Ak odmietneš alebo pracovné miesto nemá, ukončí s tebou pracovný pomer s odstupným (výška odstupného je závislá na dĺžke pracovného pomeru).