ahojte,potrebujem poradit, rada si precitam vase nazory a skusenosti.pred porodom som robila asistentku riaditela,tri roky,po materskej sa uz nedalo vratit do prace, zrusili medzitym prac.miesto. novu pracu som po materskej hladala velmi tazko,poberala som podporu.pol roka som chodila po nekonecnych pohovoroch.kym som konecne nasla novu,robim disponenta,praca ma bavi,super kolektiv...maly chodi do skolky druhy rok,ma 4roky. 31.5.16 mi konci zmluva,ktoru som mala na rok.firma je na tom zle,prepustaju ludi,aj s nasho oddelenia musi jeden prec,ja jedina nemam zmluvu,nemusia mi dat odstupne,tak mam ist ja.zmluvu mi asi nepredlzia.povedala mi veduca, ze to nie je na sto percent ,ale nech som na to pripravena.vobec neviem co robit.hladat si novu pracu?opat chodit po nekonecnych pohovoroch?alebo cakat ci si ma tu nechaju?..planovali sme uz druhe dieta,ze cez leto zacneme na tom pracovat.odrobene hadam mam na dalsiu matersku.lenze ked to nestihneme kym ma prepustia...ako to funguje? sama veduca mi povedala ze by bolo najlepsie ist na dalsiu matersku ,ak chceme dieta. nechcem to robit kvoli praci samozrejme,ale ked sa podari otehotniet budeme radi. mala by som narok na matersku? co by ste robili v mojej situacii? keby idem do hladania novej prace,opat skusobna doba, cele leto v tahu,syn bude mat v skolke prazdniny,nemam ho kam dat, volno by mi v novej praci nedali. potom opat odrobit nieco.mam na nieco vobec narok po skonceni zmluvy? podporu nie, ani neviem kolko je vypovedna doba ,ak mam zmluvu na dobu urcitu,jeden mesiac?diki za vase rady
@ewka0012 ak otehotnies v lete narok na materske ti vznikne len ak sa znova zamestnas lebo ochranna lehota je osem mesiacov od rozviazania PP.
su dve podmienky jednak 270 NP v obdobi dvoch rokov a jednak musis mat bud trvajuce NP alebo ochrannu lehotu.
takze by som musela mat dva roky odrobene? jeden nestaci? ak by idem hned na zaciatku tehotenstva napr na PNku? co potom? fakt neviem ake su moznosti. na vypovednu dobu som sa pytala preto,keby nahodou chcem ja odist skor,ze si najdem novu pracu s nastupom 1.5.16 napr.,mozem odist hned ci mam vypovednu dobu mesiac do juna kedy mi zmluva skonci?
@ewka0012 na materske by bol narok, jedine, ak by si bola tehotna, este v case trvania PP, ak otehotnies v lete, tak narok uz mat nebudes, jedine ak by si sa niekde zamestnala
co sa tyka PN, tak ochranna lehota je 7 dni od skoncenia PP, takze musis ist na PN zaciatkom juna, ak pojdes neskor ako do 7 dni, tak nebudes mat narok ani na platenu PN
jedina sanca je, otehotniet do 31.05.2016, alebo sa neskor zamestnat
baby vcera ma napadla k tomuta taka vec,ze ja som vlastne stale na predlzenej rodicovskej dovolenke a pracujem, mam ju predlzenu do januara buduceho roku, a este budeme potom podavat schvalovanie na dalsi rok,syn ma zdravot.problemy. V tomto pripade sa da z rodicovskej ist rovno na matersku ak by ostanem tehotna? Materska by sa mi ratala z ktoreho platu? Z toho predosleho ci terajsieho? je to take zamotane ze sama neviem ci to dobre vysvetlujem
ak máš zmluvu na dobu určitú, prac.pomer sa končí týmto dňom, nie je žiadna výpovedná doba, ani odstupné ani nič, ak by si aj do 31.5. otehotnela, na veci to nič nemení, zmluva končí a basta. nárok na materské vzniká, ak si bola tusím 270 dní pred pôrodom zamestnaná v priebehu tuším 3 rokov (týmto som si neni 100% istá), pozri si to na sociálnej poisťovni
@ewka0012