som v druhom mesiaci tehotenstva a zmluvu mám do 31.12.2013, čiže zamestnávateľ mi zmluvu nechce predlžiť,takže v práci skončím..potrebovala by som súrne radu, čo dalej, či sa mam dať na urad praáce, a ak áno, z čoho sa mi bude rátať materská ked termín pôrodu mám začiatkom augusta?? tehotnú ma už na toho pol roka nik nezamestná, a ešte koľko by mi vyšla podpora v nezamestnanosti a z čoho sa vyráta..dakujem pekne za vaše odpovede
@otomanko12 no len ja som počula že priemery sa mi budú ratať z januára až júla 2014 - čiže z úradu práce a pol roka z posledného zamestnania, čiže nejaký maj - december 2013...čiže to že budem na úrade mi priemer pokazí nakoľko budem len na podpore a to neviem koľko mi výnde...
@iva123a ja som chcela ísť na PN, len som sa bála, že mi to pokazí priemer materskej, len mi bolo povedané, že toto obdobie by sa mi nepočítalo do výpočtu materskej, lebo vtedy som oslobodená od platenia nemocenského. Takže výpočet sa robí, len z obdobia, kedy si si platila nemocenské poistenie. Neviem, či úrad platí nemocenské???
@otomanko12 no tým, že sa chodíš hlásiť, tak za teba platí štát nemocenské tuším...ja len potrebujem vedieť, či sa mi teda aj z tochto obdobia bude priemerovať materská..
@iva123a z podpory sa materská neráta, iba z príjmu. Ak si bola nemocensky poistená 270 dní v ostatných 2 rokoch pred pôrodom (t.j. august 2012 - august 2014), tak sa ti bude materská rátať z posledného zamestnania, ak trvalo aspoň 90 dní. Z roku 2014 sa ti zarátavať nič nebude, keďže nebudeš zamestnaná.
tak to ti neviem povedať, či sa tam bude rátať aj úrad. Ja som to pozerala teraz aj http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi... a tam je tiež len, že sa nepočíta pn do základu a výpočet je z roka pred materskou. Ale je to z roku 2012, tak dúfam, že sa to nezmenilo.
@iva123a Ja neviem, či moju odpoveď nevidno, ale píšem ti, že podpora sa NERÁTA do výmeru na materskú.
Ak poberaš podporu štát neplati za teba odvody do soc.poi.ako zamestnavatel iba zdrav.poistenie takze je to tak ako pisala havana_frost akurat co nevedia niektore mamicky ze ak maju nezaopatrene dieta do 6r. mozu sa popri podpore prihlasit aj na dochodkove poi. v soc.pois. a bude sa im to pocitat ku dochodku.
@iva123a Ahoj, môžeš ísť na úrad práce. Tak oznám, že si tehotná a oni ťa nebudú tak preháňať. Materskú by ti mali počítať z roku 2013. Ja budem rodiť v júli, tak mi to trošku už kamarátka na úrade zisťovala. Takže sa nemusíš báť, že si pokazíš materskú.Alebo skús ísť na PN.