Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe počas PN

vitez
2. jún 2024

Ahojte môže takto postupovať zamestnávateľ so zamestnancom ak zamestnanec je na pn.a od zamestnavatela dostane vypoved ..píšem presne ako..pn je od 20.05.a výpoveď dostane dna 29.5. S tým že je prepustený zamestnanec ku dňu 24.05.
Je tento postup správny?(a ako postupovať ak zamestnanenc túto výpoveď neprebral nakoľko sa zdržiaval na prechodnom pobyte a vychadzka.nebola.povolená..čiže zasielku nevedela prebrať) pocas pn.o ktorom vedel aj jeho zamestnanec a vypoved bola poslana na trvaly pobyt

janai1
2. jún 2024

@vitez počas skúšobnej doby s tebou môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer aj keď si na PN.
To, že si neprebral list nič neznamená. Výpoveď resp. oznámenie o skončení PP sa aj tak považuje za doručené.

nyusika
2. jún 2024

Skús to po sebe ešte raz prečítať, je to uuuuuplne chaotické.

Predpokladám, že sa pýtaš na to, či môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer zamestnanca v skúšobnej dobe, keď je zamestnanec PN.
Áno, môže.
Zamestnanec nedostáva výpoveď, proste s ním iba zamestnávateľ ukončil pracovný pomer.
A je jedno, či oznámenie o ukončení PP preberie, alebo nie.
Platí to.

aliaray1
2. jún 2024

@vitez ahoj, vypovedna doba nemoze nastat skor, ako momentom dorucenia pisomnej vypovede protistrane. Nedorucena pisomna vypoved nenadobudla ucinok skoncenia prac.pomeru ak nebola zamestnancovi riadne dorucena. Riadne dorucena bude az ked to preberie, alebo ak nastane tzv.fikcia dorucenia (t.j. ak marne uplynie postova lehota na dorucenie tejto pisomnosti).

Z toho teda logicky nasledne vyplyva, ze datum skoncenia nemoze nastat podla toho, co si zamestnavatel do pisomnej vypovede uviedol (24.5.) Tento datum nebude akceptovat ani upsvar a neakceptoval by to ani sud a pod.

Nerozumiem tomu, co nasledne udvadzas, ze "a vypoved dostane dna 29.5."...asi ju teda "nedostal", vzhladom na to, ze je uz jun a co uvadzas dalej, kedze mu nebola osobne alebo postovou sluzbou riadne (preukazatelne) dorucena.

vitez
autor
2. jún 2024

@nyusika nepotrebujem po sebe precitat co
pisem..co sa pytam
Jednoducho ked som na pn odkial viem..ze vtedy a vtedy som bola prepustena ked zasielka.
nebola prevzata a druha vec...ako to je s platenim pn.od zamestnavatela ked zamestnavatel prepusti zamestnanca(a prvých 10.dni ma.platit zamestnavatel)plati to poistovna?

vitez
autor
2. jún 2024

@aliaray1 zamestnavatel "odkazal"ze (skoncenie prac.pomeru )odoslal este s datumom ku dnu 24.5.ale zásielka došla az 29.5.nakolko zamestnanec sa zdrziaval na prechodnom pobyte zasielku nevedela prebrať nakoľko nemala "vychadzky"o com vedel aj zamestnavatel

mamina7070
2. jún 2024

@vitez je to jednostranny ukon tu si precotas viac pripadne si dohladaj fikciu dorucenia zamestnavatel oznamuje
na PN mozes ostat plati ti ju socialna poistovna

ohladom preberania vychadzok a pod to zamestnavatel vobec riesit nemusi

nelca84
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aliaray1
3. jún 2024

@vitez Ahoj, zamestnavatel mal moznost dorucit zasielku aj osobne ale teraz mimo toho, aj napriek neudelenym vychadzkam je toto situacia, kedy zamestnanec na PN moze ist na postu aj bez vychadzok. Tiez moze ist vencit psa a aj do obchodu...uplatni sa teda asi fikcia dorucenia - marnym uplynutim lehoty na prevzatie sa bude automaticky zo zakona povazovat vypoved aj tak za dorucenu. A tento den sa bude povazovat za den skoncenia PP...ak to bude v lehote skusobnej doby.

aliaray1
3. jún 2024

@vitez pre zamestnavatela plati povinnost tych 10 dni platenia PN a nasledne tato povinnost prechadza na stat - socialka. PN plynie neprerusovane bez zmeny, normalne aj po skonceni PP a to az do doby, kym ju ukonci lekar.

Az po ukonceni PN zacne prepustenemu zamestnancovi plynut doba na prihlasenie sa napr. na Urad prace, oznamenie zdrav.poistovni zmenu platitela...a pod. - toto sa pocas PN aj napriek skonceniu PP neriesi, az potom.
Diagnoza na tej istej PN sa moze zmenit (z chripky ktora sa vylieci moze napr.lekar pokracovat v PN ak by mal pacient aj napr.psychicke problemy, zaludocne, zlomeninu, hocaku inu diagnozu, ktora ho nerobi sposobilym na vykon povolania).

Oznamovat lekarovi skoncenie PP zo strany zamestnanca nie je potrebne, nie je to povinnost.

cacianka
3. jún 2024

Naozaj máš zadanie veľmi chaoticky napísané.
Ale - si v skúšobnej dobe, zamtel ti môže kedykoľvek, aj v posledný deň , oznámiť ukončenie PP. To môžeš aj ty, na to slúži skúšobná doba. Je to jednostranný právny úkon, stačí oznámiť, poslať papier , druhá strana nič nepodpisuje.

nyusika
3. jún 2024

@aliaray1 prosím ťa, nepíš nepravdivé informácie.

V Ríme prípade vôbec nejde a začiatok plynutia výpovednej lehoty, pretože žiadna neexistuje.
Stačí, keď zamestnávateľ oznámi zamestnancovi, že k dátumu xxx mu končí PP

aliaray1
3. jún 2024

@nyusika pravnicku ides poucat....no comment🤦‍♀️🤷‍♀️

@all
Skoncenie PP aj v skusobnej dobe musi byt pisomne a riadne dorucene. Koniec teorie.
Plati co som uvadzala vyssie. Ak ma niekto pochybnosti treba si precitat a spravne vylozit prislusne ustanovenia ZP.

nyusika
3. jún 2024

@aliaray1 kľudne ťa poučim
V prípade ukončenia PP v skúšobnej dobe neplynie výpovedná doba.
Dokonca ani neexistuje právna povinnosť, aby bolo ukončeniecPP oznámené písomnou formou - je to však obvykle najčastejší spôsob.
(Samozrejme, pokiaľ písomná forma oznámenia o ukončení PP nie je v PZ ako jediná forma tohoto oznámenia)
Čiže keď zamestnanec/zamestnávateľ na konci pracovného dňa povie ústne, že od zajtra končí - je to právne v poriadku.
Či je to seriózne, to už nie je predmetom diskusie.

aliaray1
3. jún 2024

@nyusika Poprosim brzdi dama a mna nepoucuj, ja som ako pravnik s cielom vysvetlit vec pojmami autorky spravne uvadzala a zrozumitelne vysvetlila odpovede na jej otazky.

Cielom pravnika ma byt zrozumitelne a teda aj prisposobenim jazyka toho kto prosi o radu odkomunikovat odpoved a tak sa z mojej strany aj stalo.
Nebolo a ani nie mojim cielom autorku nezmyselne brzdit, opravovat, kritizovat ci dehonestovat ako sa ma formalne nazyvat skoncenie tohto PP a buzerovat tu dokola ostatnych hlavne ked si v tejto diskusii nijako autorke nepomohla.

Oznamenie skoncenia PP v skusobnej dobe (ludovo uplne bezne nazyvana Vypoved, nie je oznamenie per huba ale tak, ako som uvadzala a ako je to uvedene v ZP). Navyse je tam este aj poriadkova lehota ale vidim, ze s tvojou mentalnou vybavou a nastavenim by si to najskor tiez pochopila "po svojom".

Spravas sa drzo a bezocivo, nerozumies veci a preto s tebou koncim diskusiu.

mamina7070
3. jún 2024

@aliaray1 ak sa skonci prac pomer platenie PN prebera socpoist aj v ramci prvych desiatich dni

aliaray1
3. jún 2024

@mamina7070 ano presne tak. Viem, dakujem ti za spresnenie, toto mi pripadalo, ze pojde o skoncenie uz po uplynuti 10 dni a tato lehota, percenta a nasledna zmena po 10 dnoch len prejdu na stat. Rovnako sa stane vlastne poistencom statu a nasledne po PN po nahlaseni sa na Upsvar a rozhodnuti o zaradeni frci tento status bez zmeny-poistenec statu. Ak by sa nehlasila na Upsvar, tak sa komunikuje po PN so socpoist a zdravotkou o zmene platitela-vtedy bude zrejme samoplatca.

*Upsvar a Socpoist by sice prepojene mali byt, ale zial, zlyhavali systemy (info zpred cca 6 mes, detto zlyhavanie systemu v pripade uplatnovania naroku na davku v nezamestnanosti, muselo sa ist na priamo aj do socpoist, aby sa skratila lehota na vybavenie prispevku v nezamestnanosti). A nasledne zmenu platitela hlasi zamestnanec aj svojej zdravotke, tiez je tam lehota - ale po ukonceni PN.
Pocas PN sa tieto nahlasovacie povinnosti neriesia, az nasledne po ukonceni.

Este raz dik 🙌

deeena
4. jún 2024

Aj mne sa to stalo pred 9r. Bola som na rizikovom a prepustil mna,nie sice v skúšobnej,ale mala som na urcito. Uz jedine ist na úrad prace s výpoveďou,a oznámiť ze ste pn aby vas nepredvolavali