Skončenie pracovného pomeru na dobu určitú

katarina0123
12. mar 2023

Ahojte maminy, žienky,
Možno mi niektorá bude vedieť pomôcť, ak takúto situáciu v zamestnaní zažila...
Vo februári mi skončil prac.pomer, kt. som mala na dobru určitú. (28.2.) Koncom januára som zamestnávateľovi oznámila, že neodpisujem predĺženie prac.pomeru (nebola som v práci spokojná ako som povedala, že odchádzam tak mi strhol z výplaty peniaze. A vyplatil len minimálnu mzdu....). 1.3. Som nastúpila na PN. Vo februári som požiadala ešte zamestnávateľa o daňové priznanie, sľúbil mi, že mi ho vyhotový. Z práce nemám žiadny výstup a ešte mi dlžia stravné lístky. Keď mi volali, či si prijdem osobne pre papiere dohodli sme sa, že mi ich pošlú poštou. Zamestnávateľ ma minulý týždeň písomne vyzval aby som odovzdala čipovú kartu a kľúč, myslela som, že s poštou mi prijdu aj stravné lístky a nejaký výstup (papier).... Rada by som mu tieto veci odoslala poštou, keďže je mi veľmi nepríjemné tam ísť osobne. Mám avšak obavu, že už mi stravné lístky nepošle. Resp. Je povinný mi ich poslať? , či si ich musím prijst vziať osobne. Tak isto mam ja dostať od
neho nejaký papier?
Potrebujem vôbec nejaký? Je mi z toho celého zle.... Nemám ani dôveru, či mi podali daňové priznanie.
Ďakujem 🙏

mogaa
12. mar 2023

@katarina0123 v prvom rade si si nesplnila povinnosť ty a chceš ich od zamestnávateľa....pri ukončení PP musíš všetko odovzdať až potom riešiť ostatné veci...

loginexistuje
12. mar 2023

nechapem preco si tienveci neodovzdala v posledny den vo februari a naco si si to brala domov (kluc a cipovu kartu)
ty si sa ridne nevysporiadala a chces to od zamestnavatela? a stravne listky sa uz predsa nedavaju ale prispevok na stravovanie ak si este odrobila cely februar mas narok dokumenty a vyplatu ti zamestnavatel ma poslat do konca marca aj co sa tyka danoveho

luccija
12. mar 2023

A to, že Ti strhol peniaze a dal min.mzdu neriešis?
On Ti má dať zapoctovy list a ty proti podpisu odovzdaj veci čo dlzis.Isla by som osobne, aby si to mala podpísané, že si to odovzdala napíš papier dňa xy odovzdávam čipovú kartu ...

paulinam99
12. mar 2023

@mogaa Vysporiadať veci so zamestnancom má zamestnávateľ, nie zamestnanec. Zamestnanec je povinný byť v práci do posledného momentu podľa zmluvy. Bodka.

mogaa
12. mar 2023

@paulinam99 ano ale samozrejmosť že treba odovzdať veci ako čipová karta, klúče, agenda......

aliziana
12. mar 2023

@katarina0123 stravné lístky by sa mali poskytovať mesiac dopredu, čiže za február si ich mala mať už v januári... u vás to tak nebolo? Vieš, aby si nepýtala niečo, čo si už dostala

katarina0123
autor
12. mar 2023

@mogaa samozrejme pošlem, mna to totiž v tom momente ani nejako nenapadlo a je pravda, že som myslela, že tam zbehnem ešte osôbne.

katarina0123
autor
12. mar 2023

@loginexistuje ďakujem ti za odpoveď. Ja som z toho všetkého bola úprimne v takom strese, že ani neviem prečo som si to nechala. Plánovala som tam ešte ísť osobne ale nedokazem to.

matullienka
12. mar 2023

@katarina0123 zamestnávateľ je povinný pokiaľ si riadneho vypísala a podpísala žiadosť o ročné zúčtovanie vykonať ho do 30.4. 2023, zapactovy list ti mal dať hneď lebo keby si sa potrebovala evidovať na upsvar bez toho by si mala problém.

iv007
12. mar 2023

Chod do firmy ako dospely clovek vyriesit tuto zalezitost osobne, ale nezabudni pocas vychadzok,kedze si PN 😉

katarina0123
autor
12. mar 2023

@matullienka aha, nevedela som. No nedal mi nič...

matullienka
12. mar 2023

@katarina0123 treba ho urgovat

paulinam99
12. mar 2023

@mogaa Áno, ak Ti zamestnávateľ na to vytvorí priestor, t.j. na konci pracovnej doby je tam niekto poverený, kto to od zamestnanca odoberie. Je v záujme zamestnávateľa a jeho bezpečnosti, aby nenechal zamestnanca v posledný deň odísť s kľúčami, prístupovými kartami atď. a je v jeho záujme napríklad hneď vykonať aj zmeny v príastupovom systéme /karta sa dá totiž okopírovať/, resp. zmenu kódu v zabezpečovacom systéme (kód si človek zapamätá) ...

Je toho viac, kedy by malo byť v záujme zamestnávateľa si v posledný deň urobiť čas na to, aby od zamestnanca odobral všetky veci súvisiaci s jeho pracovným pomerom.

Že sa to v praxi nie raz zanedbáva, je dôkazom toho aj tento prípad. Bohužiaľ.

Čo sa týka výstupného list (zápočet + potvrdenie pre dane), je to povinnosť zamestnávateľa a tento to musí poslať zamestnancovi na jeho korešpondenčnú adresu, ak sa nedohodnú inak.

katarina0123
autor
12. mar 2023

@aliziana nie u nás to tak nebolo. My sme dostávali až za odrobený mesiac k 1.dalsieho mesiaca.

katarina0123
autor
12. mar 2023

@paulinam99 takže sa nemusím báť, že mi to nepošle (zápočet) a to potvrdenie pre dane dostanem i ja? Myslela som, že sa to posiela len na daňové,keďže mi ho majú spraviť. . A aká je lehota? Do konca mesiaca mi to musí poslať? A stravné lístky?
Čiže môžem s pokojom, zajtra im všetko odoslať doporučené (čipová karta, kľúč) a nemusím sa báť, že mi nič nepošlú?.
Ďakujem za odpoveď.

katarina0123
autor
12. mar 2023

@iv007 som na PNke ešte. Môžem teda až potom ak mi nepošlú papiere...

matullienka
12. mar 2023

@katarina0123 dávala si si žiadosť o ročné zúčtovanie dane? Ak áno tak tam je termín do 30.4. ak ti sľúbil daňové priznanie tak to treba overiť lebo tam je termín do 31.3.

katarina0123
autor
12. mar 2023

@matullienka áno podpisovala som žiadosť, čiže teda by mi mali poslať len zápočet ak tomu dobre rozumiem? Podanie daňového si viem len overiť 31.3. Na daňovom ci podali.

matullienka
12. mar 2023

@katarina0123 ale pochop oni ti nejdú robiť daňové priznanie keď si si dala žiadosť o ročné zúčtovanie a tam je termín do 30.4. musia ti k tomu poslať papier ročné zúčtovanie preddavkov na daň

katarina0123
autor
12. mar 2023

@matullienka hmm asi sa nerozumieme...

matullienka
12. mar 2023

@katarina0123 no na daňové priznanie sa žiadosť nevypisuje, tá sa vypisuje na zúčtovanie preddavkov na daň, ak si ju vypísala tak ti budú robiť ročné zúčtovanie preddavkov na daň tam má termín najneskôr do 30.4.

katarina0123
autor
12. mar 2023

@matullienka píšem ti správu.

matullienka
12. mar 2023