Skončenie pracovného pomeru - mám nárok na odstupné?

ketrin1211
6. jún 2019

Ahojte ak pošlem môjmu zamestnávateľovi dohodu o ukončení pracovného pomeru mam nárok aj na odstupné?
Ďakujem

rumba01
6. jún 2019

nie

moonlight1210
6. jún 2019

@ketrin1211 len pri vypovedi zo strany zamestnavatela.
alebo teda aj pri Dohode o ukonceni, ale muselo by to v nej byt napisane, ze sa vyplaca a suma (alebo aspon odvolavka na paragrafy a postup podla ZP o vyske vyplacania odstupneho, podla ktoreho sa bude postupovat pri vypocte).

ale skor myslim, ze si to precitaju a ak tam bude zmienene odstupne, tak ti to skrtnu. lebo nie su povinni.

mogaa
6. jún 2019

ak podáš dohodu o skončení prac.pomeru ty tak nie.....

vikusjk
6. jún 2019

Iba ak by si v nej uviedla, ze ti bude vyplatena taka a taka suma, co ale on nemusi podpisat, kedze je to dohoda, musite sa dohodnut, t.j. suhlasit obaja s podmienkami dohody

ketrin1211
autor
6. jún 2019

@vikusjk a koľko mesacné odstupné môžem žiadať? Ďakujem

vikusjk
6. jún 2019

@ketrin1211 ty nemozes ziadat odstupne, iba ak by ta vyhodili a vtedy su povinni ti odstupne zaplatit a to podla zakona, cize v zavislosti na tom, ako dlho si tam pracovala. Ale to neplati pre dohodu. Pri dohode ide o dohodu, a este ak je podnet dany z tvojej strany, nemusi ti podpisat nic, cize je to uplne individualne.

alenah31
6. jún 2019

@ketrin1211 súhlasím, žiadne odstupné, nárok je pri výpovedi zo strany zamestnávateľa - ak sa ruší tvoja pozícia a nie je ťa kam preradiť resp. preradenie odmietneš alebo ak sa ruší firma, resp. sťahuje a ty sťahovanie odmietneš. Pri dohode je to možné - ak dohodu navrhne zamestnávateľ - vtedy rád dá odstupné ak skutočne chce prac. pomer ukončiť skôr ako mu a aj tebe káže ZP pri klasickej výpovedi - a pri dohode vtedy môže dať aj 10 násobné odstupné, je to na ňom. Ty v podstate nemôžeš žiadať nič - zákonný nárok neexistuje a ak tak urobíš na vlastnú päsť ešte sa ti môže stať, že dohodu nepodpíše vôbec a ty budeš musieť zotrvať v práci celú výpovednú dobu.

ketrin1211
autor
6. jún 2019

@vikusjk a ak by som udala že nemôžem nastúpiť zo zdravotných dôvodov? Som kadernicka

mogaa
6. jún 2019

@ketrin1211 to je jedno....pokiaľ dávaš ty dohodu o ukončení prac.pomeru, zamestnávateľ ti odstupné nedá....čo sa týka skončenia prac.pomeru zo zdrav.dôvodov - musíš mať lekárske správy že danú prácu nemôžeš vykonávať - ale to sa čo viem dá využiť len v automobilových spoločnostiach nakoľko zdrav.problém súvisí s daným zamestnaním, lebo robíš stále jednostranný pohyb ktorý ti môže poškodiť ramenný kĺb alebo chrbticu....a majú to aj v kolektívnej zmluve zastúpenej odbormi....ako kaderníčke ti to neprejde

alenah31
6. jún 2019

@ketrin1211 na to potrebuješ potvrdenie od odborného lekára (niekde žiadajú od posudkového) - pozor!!! od tvojho všeobecného nie!!!, ktorý vypíše potvrdenie s odporúčaním na preradenie zo zdrav. dôvodov (musí byť presne špecifikované). Ty potom podáš žiadosť o zmenu prac. pozície, priložíš potvrdenie a zamestnávateľ má 15 dní na odpoveď. Ak neodpovie môžeš dať výpoveď, v ktorej koniec PP bude deň, ktorým si podala výpoveď - už nie je žiadna výpovedná doba. A tiež bacha na to, že výpoveď zo zdrav. dôvodov môžeš podať len ak nie je ten lekársky posudok starší ako jeden mesiac. Ale ani tam nie je nárok na odstupné ak si podáš výpoveď sama. @mogaa čoby neprešlo....stačí lekársky posudok od kožnej, že nemôže vykonávať prácu s farbiacim materiálom obsahujúcim amoniak.

alenah31
6. jún 2019

@ketrin1211 a potom pozor...ak dáš výpoveď zo zdrav. dôvodov, že nemôžeš pracovať ako kaderníčka tak potom sa inde zamestnať v tejto pozícii chceš ako? Ak by ti totiž zamestnávateľ na základe tohto aj nejaké odstupné vyplatil si povinná peniaze vrátiť - je to podvod, ešte si zarobíš na pokutu ak ťa nahlásia IP. Nevravím, že ti na to prídu....ale môže sa stať.

vikusjk
6. jún 2019

@ketrin1211 ale kam nemozes nastupit? Nepoznam celkovo problem, z toho, co si pisala, to vyzera, ze riadne pracujes a ty chces ukoncit pracovny pomer. Ak ho chces ukoncit pred vypovednou lehotou, tak mozes dohodou. Neviem ale, preco by ti mal zamestnavatel schvalit este aj odstupne, to pri dohode nie je povinny.

alenah31
6. jún 2019

@vikusjk podľa toho čo píše má riadnu zmluvu, chce odísť skôr ako uplynie výpovedná lehota - zrejme už má lepšie platené miesto - takže chce dohodu o ukončení PP, ale hľadá spôsob ako na to, aby v dohode zamestnávateľ odsúhlasil a aj vyplatil odstupné.

ketrin1211
autor
6. jún 2019

@alenah31
@alenah31
@alenah31 ďakujem za odpovede

fokuska
6. jún 2019

@ketrin1211 Ty mozes zamestnavatelovi ponuknut dohodu a on ju moze a nemusi prijat.
V tej dohode sa mozete dohodnut ako chcete - ak budete obaja suhlasit, tak tam moze byt aj odstupne - presne urcene v akej vyske a kedybude vyplatene.
O tom je dohoda - mozete sa dohodnut na takych podmienkach ako vam obom vyhovuje - obaja s tym musite suhlasit.

Ak nebude suhlasit s dohodou, tak musis podat vypoved.

ketrin1211
autor
12. jún 2019

@fokuska dobrý deň mohla by som sa vás ešte opýtať pár otázok ohľadne tejto mojej témy? Ale potom v správe. Ďakujem veľmi pekne

fokuska
12. jún 2019

@ketrin1211 Mozes sa kludne pytat tu, ak budem vediet poradit, tak aspon tie rady mozu do buducna pomoct aj inym ;)

ketrin1211
autor
12. jún 2019

@fokuska Zamestnaná som v jednej firme ale momentálne som na RD. V októbri mi konci ale nemôžem tam nastúpiť lebo mam dve malé deti. Chcela by som aby mi oni dali výpoveď aj s odstupným. Ja si nechcem dat lebo by som nič nedostala. Viem ze teraz nepotrebujú ludi. Mala by som im poslať dohodu o ukončení pracov. pomeru aj s návrhom na odstupne? Alebo im zavolať a nejako sa dohodnúť aby ma prepustili? Ďakujem veľmi pekne

fokuska
13. jún 2019

@ketrin1211 Nemozem tam nastupit lebo mam dve male deti neznie ako objektivny dovod, ktory zakonnik prace specifikuje ako dovod na vypoved zo strany zamestnavatela.
Ako uz bolo napisane - mozes skusit navrhnut dohodu - to uz som pisala ako funguje.
Pokial sa nebudete vediet alebo chciet dohodnut, tak su 2 moznosti: 1. normalne do prace nastupit alebo 2. podat vypoved (s vypovednou dobou a bez odstupneho).

Keby si ty bola zamestnavatel a niekto by u teba pracoval a chcel odist, tak by si mu len tak dala vypoved a odstupne? Lebo on by povedal, ze chcem odist, ale ja nechcem dat vypoved, lebo nic nedostanem, tak prepustite ma aj s odstupnym? Neznie to nefer?

Ak si pocas RD menala iny zdanitelny prijem, tak mozes navrhnut dohodu: Po skonceni RD akoze nastupis do prace - ale len na jeden den. Na ten si vycerpas dovolenku a hned na dalsi den pracovny pomer skonci (bez odstupneho). Tak by si mala narok na najvyssiu podporu.

ketrin1211
autor
13. jún 2019

@fokuska dakujem