Skončenie pracovného pomeru cez maródku

cilicka22
2. júl 2017

Zienky chcem sa opytat je mozne skoncit prac.pomer pocas Pn..som este dtale na PN a chcela by som ukoncit pracovny pomer dojodou so zamestnancom..da sa to aj pocas PN ak sa dohodnene k urcitemu datumu dakujem...

evittam
2. júl 2017

@cilicka22 Dohoda je dohoda vtedy ked ju podpisu obe strany, cize suhlasia s tym co je v nej uvedene.😉

meryika
3. júl 2017

@cilicka22 prečo chceš ti sama ukončiť pracovný pomer počas PN? Podľa zákona počas PN sa nedá ukončiť pracovný pomer ani zamestnávateľ to nesmie urobiť.

majusqa77
3. júl 2017

@meryika to nieje pravda. ukoncenie PP dohodou plati vzdy

evittam
3. júl 2017

@meryika PP môže ukončiť vypovedou pocas PN-ci uz zamestnanec alebo zamestnávateľ, jediny rozdiel je v tom,ze ak da zamestnávateľ tak vypovedna doba sa predlzuje o dobu PN.☺

meryika
3. júl 2017

@evittam počas PN zamestnávateľ nemôže dať výpoveď, až po jej skončení. Taký je zákon

evittam
3. júl 2017

@meryika Mas pravdu. "Sekla" som sa. Ale stale plati co napisala
@majusqa77 a autorka sa pytala na dohodu. Co sa tyka vypovede id zamestnavatela tak ak by ju dal pred nástupom zamestnanca na PN tak plati co som napísala.😉

evittam
3. júl 2017

*od

misinka0611
3. júl 2017

@meryika Zamestnávatel dat nemôže ale ked príde ona s tym ze ona chce ukončiť pracovný pomer dohodou tak to sa da. To jesť ked da ona vypoved.

evittam
3. júl 2017

@misinka0611 Dohoda je dohoda, môže ju navrhnut ktokolvek. Ak chces podpises ak nie nie. Ona neda vypoved oni podpisu dohodu o skonceni PP. Vypoved dohodou neexistuje.

evittam
3. júl 2017

@misinka0611 To jest keby dala ona vypoved je to len vypoved zo strany zamestnanca kde tiez plynie vypov.doba.

bale1rinka
3. júl 2017

z-eľ počas PN nemôže dať výpoveď (zákon SR), z-ec môže dať počas PN výpoveď ale bol by taký z-ec sprostý lebo príde o peniaze z PN, to by potom musel ísť ako nezamestnaný si zaplatiť dobrovoľné nemocenské do sociálnej poisťovne aby mal PN vyššiu...pretože po ukončení PP sociálka znova preráta koľko ako nezamestnanej ti budú vyplácať PN a keďže to bude nižšia suma (lebo si bola PN a nepracovala si)bude aj nižšia PN...

meryika
3. júl 2017

Zákaz výpovede počas trvania dočasnej práceneschopnosti však neplatí bez výnimky a výpoveď počas trvania PN zamestnávateľ môže dať z nasledovných dôvodov:

a) keď sa zrušuje zamestnávateľ

b) keď sa premiestňuje zamestnávateľ a zamestnanec nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce v dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,

c) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer,

c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny

Ak žiadny z uvedených dôvodov výpovede nie je daný, zamestnanec sa môže domáhať neplatnosti skončenia pracovného pomeru, ale svoj nárok musí uplatniť na súde najneskôr do dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa mal pracovný pomer skončiť. Ak zamestnane najneskôr v posledný deň tejto lehoty neuplatní svoje práva na súde, nárok zaniká.

Zákaz výpovede počas trvania dočasnej práceneschopnosti sa neuplatní ani pri skončení pracovného pomeru, v skúšobnej dobe, pri okamžitom skončení pracovného pomeru ani pri skončení pracovného pomeru dojednaného na dobu určitú.

bale1rinka
3. júl 2017

@meryika nekonkretizovala, prečo chce ukončiť PP, takže som brala do úvahy, že z-eľ neruší svoje podnikanie a iné..to je jasné...

evittam
3. júl 2017

@bale1rinka Preco by mal prist o PN?! Narok na PN je do 7dni od skoncenia PP. Cize ak by zamestnanec isiel cisto teoreticky po skonceni PP do 7dni na PN tak mu stale vznika narok na davku.

evittam
3. júl 2017

@bale1rinka A PN nema nič spoločné s VZ pre davku PN.😉

majusqa77
3. júl 2017

@bale1rinka prosim ta, co je to zakon sr??
a btw. to, ze skonci PP neznamena, ze konci PN. ta je vyplacana dalej...

evittam
3. júl 2017

@majusqa77 Tiez som sa nad tou formulaciou pozastavila.😀😉

majusqa77
3. júl 2017

@evittam ako sak ked, tak napisem zakonnik prace.. ..a nie zakon sr, tych je niekolko stoviek...

evittam
3. júl 2017

@majusqa77 Inak mam rada taketo "profesionálne rady" a nema ani tusenia ako a z coho sa vyplaca PN ale napise to tak,ze tomu neznaly bude verit.

evittam
3. júl 2017

@majusqa77 Presne tak.

bale1rinka
3. júl 2017

@evittam a ktorý lekár ťa ponechá na PN po ukončení PP?ja som mala takú skúsenosť, že ma nechcela lekárka nechať, keď som prišla o prácu...a musela som až po mesiaci prísť žobroniť o PN...

majusqa77
3. júl 2017

@bale1rinka a co vesias lekarke na nos, ze ti skoncil PP??

evittam
3. júl 2017

@bale1rinka Presne ako píše
@majusqa77 . Na co si jej to vravela?!
Píšeš proste zle a zavadzajuce informácie.

bale1rinka
3. júl 2017

@majusqa77 no ak to máš s doktorom vybavené,že ťa nechá na PN tak ok.

bale1rinka
3. júl 2017

@majusqa77 dozvedela sa to od posudkovej lekárky cez sociálnu poisťovňu. keď si dlhodobo chorá tak ťa sledujú...

majusqa77
3. júl 2017

@bale1rinka no a? ked som chora, tak som chora.. ..a jej to moze byt jedno...

bale1rinka
3. júl 2017

@majusqa77 no len načo má byť nezamestnaná na PN? to bola jej otázka...

evittam
3. júl 2017

@bale1rinka Ano,ale posudkovy lekár sleduje u obvodneho lekara ci je dlhodoba PN potrebna a nic to nema s tym ci ti PP trva alebo nie.

evittam
3. júl 2017

@bale1rinka Este raz - na co si jej hovorila,ze tvoj PP skoncil? Ty ak si mala zdrav.problemy mala si narok na PN a po skončení-vylieceni na podporu-teda ak si spĺňala podmienky nároku na podporu-o tu môžeš žiadať max.do roka od skoncenia PP.

majusqa77
3. júl 2017

@bale1rinka aby davky poberala nadalej? ved ked som raz PN, tak som PN bez ohladu na to, ci pracujem, alebo nie...