Baby poradte... vo februári mi končí PP z organizačných dovodov,... rozmýšlam, čo dalej.. čo je lepšie finančne... íst na PN v ochrannej lehote, alebo sa rovno hlásit na ÚP, nárok na podporu mám..... respektíve, ak po skončení PN pojdem na ÚP, bude sa mi podpora rátat aj z PN?
na urad musis ist aj keby si chcela ist na PN... musis sa zaregistrovať .... financne je to velmi podobne, PN v ochrannej lehote je len tusim do 3 dni podla noveho, alebo 7? ani neviem uz.... ale PN je 60% z vymeriav. zakladu pre nemocenske davky a nezamestnanecka je 55%, ale zase z vymer. zakladu pre davky v nezamestnanosti, co je vacsinou viacej , ako pouistenie na nemocenske ucely.
Ak by si isla na PN, tak sa ti stopne davka a tu si mozes docerpat do 2rokov od kedy ti bola priznana.. cize ak by si bola napr. PN par mesiacov, tak potom mozes docerpať davky...
Na PN si uviazana doma, nemozes nikam chodit, chodia ti kontroly + posudkova komisia ta moze mat na starosti a hodnotit , ci mas narok byt na PN a ak si planujes hladať pracu a mas vidinu najdenia su prace, nevidim dovod , naco by si isla na PN , je to na tebe......
Aby si mala nárok na nemocnské, tak nesmieš ukončiť pracovný pomer počas Rd resp.posledným dnom RD. Teda ak budeš čerpať riadnu dovolenku po RD, tak tolko dní, kolko bude trvať prac.pomer po ukončení RD bude trvať i tvoja ochranná lehota pre PN, no najdlhšie 7kalen.dní. Ak by si išla hned den po RD na pn a počas pn ukončila prac.pomer a v období 2roky pred zaevidovaním na UP by si nemala žiadny vym.základ, len RD a PN, tak by si mala minimálnu podporu. Pozor na to. Ak máš aj iný vym.základ v období 2roky pred zaeviodovaním, tak v prípade čerpania riadnej dovolenky aj ten ovplyvní výšku podpory. Tj. dobré sa poradiť v teme a s konkrétnymi údajmi.
gapa : som nezamestnaná , v januári by som chcela robiť na dohodu popri podpore v nezam., poradíš aký typ dohody je výhodnejší , oplatí sa takto popri úrade práce robiť dlhšie alebo ani nie ? Viem, že je tu limit 148 € v hrubom za mesiac.
Pokiaľ nemáš už vyhliadku na inú prácu, tak by som sa určite hodila na PN...do 7 dní od rozviazania pracovného pomeru máš nárok na dávky počas PN, presne také ako keby si išla maródovať ako zamestnaná.........keď ukončíš PN stále predsa môžeš poberať dávky v nezamestnanosti, pokiaľ spĺňaš tú povinnú odpracovanú dobu a navyše pokial bol pomer rozviazaný z organizačných dôvodov určite si dostala aj odstupné......akurát nevýhoda PN je v tom, že budeš obmedzovaná vychádzkami