Škoda na firemnom aute

martinakovacikova
25. jún 2017

Dobry den, chcem sa opytat ci mi moze dat zamestnavatel preplatit skodu na aute ktoru som nezavinil ja?
Resp. do nedavna sme boli 3ja zamestnanci, ktory si dane auto striedali aj niekolko krat denne lenze kolegovia uz u nas nepracuju, ostal som len ja. Auto islo na kazdorocnu prehliadku do servisu, tyzden po tom ako odisiel druhy zamestnanec a tam sa zistilo, ze bolo burane zo spodu. Skoda vo vyske 1500€.
Auto je hyundai i20 s nizkym podvozkom a nieje urcene do terenu ale v ramci naplne prace je vyzadovane od zamestnavatela chodit po polnych cestach, poliach a na tazko pristupne lokality.

fokuska
25. jún 2017

@martinakovacikova Zalezi na tom co je v zmluve, ako je osetrene pouzivanie auta a hmotna zodpovednost. Ak nie v zmluve, tak v internych smerniciach.

martinakovacikova
autor
25. jún 2017

Dobry den fokuska, toto je hm.zodpovednost

martinakovacikova
autor
25. jún 2017

Nasiel som aj toto: http://www.uspesne-podnikanie.sk/zodpovednost-z... kde sa pise
Predmetom dohody o hmotnej zodpovednosti môže byť:

hotovosť,
ceniny (poštové známky, kolky, stravné lístky a pod.),
tovar,
zásoby materiálu alebo
iné hodnoty určené na obeh alebo obrat.
Predmetom dohody o hmotnej zodpovednosti nemôže byť auto, inventár, stroje, drobný majetok, vybavenie kancelárie a pod. – to sú všetko predmety, ktoré sa používaním opotrebúvajú. V prípade zničenia takýchto vecí platí všeobecná zodpovednosť za škodu.

vroni
25. jún 2017

@martinakovacikova, mne je zahadou, ako sa da auto “naburat zospodu“. Za auto nemozes mat hmotnu zodpovednost, na to sluzi zakonna a havarijna poistka, ty mozes mat tak maximalne zodpovednost za skody, sposobene nespravnym a neopravnemym zaobchadzanim s vozidlom. Poskodenie podvozku sem nespada, pokial ti zamestnavatel nedokaze, ze si na vlastnu past lozila autom po skalach.

martinakovacikova
autor
25. jún 2017

To je zahada, je rozbyty chladic klimy, auto hyundai i20 s nizkym podvozkom, vyjazdy po strkovych rozbitych cestach, poliach a lukach

ivka_t
25. jún 2017

Pozri, auto je urcite poistene a zamestnavatel ti moze dat zaplatit spoluucast, podla danej poistky na vozidle.

vroni
25. jún 2017

@martinakovacikova, to nie je “burane“ auto, to je normalne poskodenie. Pokial mate prikaz, jazdit po nespevnenych cestach, ani by som o uhradzani skody nediskutovala.

martinakovacikova
autor
25. jún 2017

Ano to je fakt cca 170€, ale ja nemienim platit ani cent za skodu ktoru som nesposobil. Ja budem pracovat, tvorit HDP firme a este aj platit za opotrebovany material?

martinakovacikova
autor
25. jún 2017

Vroni Dakujem za radu.

fokuska
25. jún 2017

@martinakovacikova Ono je tazko dokazat kedy bolo auto poskodene. Mozno ten kto ho poskodil to ani nevedel.

To by muselo fungovat ako v pozicovni - preberam auto, skontrolujem ho, cele prezriem a pri vrateni tiez.

Je tu aj skupina pravneho poradenstva, asi by som sa poradila tam.

Inak pises v muzskom rode ale nick je zensky :D

martinakovacikova
autor
25. jún 2017

PS. Pisem s priatelkynho nicku 🙂