Situácia po rodičovskom

14. sep 2024

Baby, mam otazku ako to funguje v praxi. Pred detmi som 6 rokov pracovala som v jednej firme (u sukromnika). Potom som otehotnela a uz sme chceli ze si zaradom "odbijeme" dve deti a potom sa vratim do prace. Lenze sa nam neplanovane pritrafilo tretie a teda doma som osmy rok. Ale ine som chcela. Proste za ten cas sa na firme toho pochopitelne pomenilo vela a moja pozicia (kde som sa prepracovala na istu, uz vyssiu, poziciu zanikla). V principe tam uz nikto nerobi to co robil a vacsina ludi co si pamatam tam uz ani nepracuje. Po navrate je jasne ze sa dostanem na uplne na tu najnizsiu poziciu aka tam existuje. Mam ja nejaky narok na tu povodnu pracu ktoru som robila ked som odchadzala? Alebo co musi dodrzat zamestnavatel ak uz tam to moje miesto nie je? Ci sa ja musim prisposobit, prip.si hladat nieco ine?

pribinak
14. sep 2024

Nie, už nemáš nárok na svoju pôvodnú pozíciu.

petamich
14. sep 2024

Zamestnanec ma povinnost ponuknut ti adekvatne pracovne miesto ale nie povodne, kedze pracovne miesto je povinny ti drzat iba 6M, problem je, ze adekvatna nahrada pokojne moze byt v inom regione, ina napln prace...velmi casto sa deje, ze skor chcu pracovny pomer ukoncit dohodou ako realne najst pracovne miesto, takze ti ponukne nahradu a ty nasledne suhlasis/nesuhlasis

luliu
14. sep 2024

Nemáš nárok po 8 rokoch na pôvodnú pracu

mamina7070
14. sep 2024

narok mas ist na pracovnu poziciu ako mas v zmluve ale po deviatich rokoch sa s tebou s vysokou pravdepodobnostou proste rozluci tvoje miesto zaniklo nariadi ti docerpat dovolenku pocas vypovednej doby a koncis alebos a dohodnes inak na skonceni pracovneho pomeru
taka bude realita

tak si hladaj nieco ine po8-9 rocnej pauze s tromi detmi si v daleko horsej pozicii ako absolvent stratila si uz pracovne navyky

autor
14. sep 2024

@mamina7070 pracovne navyky som nestratila, kedze popri rodicaku pracujem aspon na polovicny uvazok. Zas nerobte tu zo mna ze rodim deti a viem teraz len menit plienky 😉 viem ze povodne miesto je v tahu, slo mi skor o to ci ma moze dat na uplne najnizsiu poziciu, alebo musi zachovat aspon charakter prace. Firma je v nasom meste, ziadne ine kancelarie po slovensku nema, takze mimo region ma poslat nemoze..

autor
14. sep 2024

Ale teda dakujem vsetkym za odpovede, doveru a poukazanie na to, ze zena s troma detmi je uz v podstate na trhu prace nepouzitelna 😄

luliu
14. sep 2024

Musí zachovať charakter práce, nemôže ťa dať úplne mimo a nesúhlasím s @mamina7070 Vôbec ťa nemusí prepustiť, môžeš normálne nastúpiť a vypracovať sa späť

mamina7070
14. sep 2024

a ten polovicny uvazok mas teda u ineho zamestnavatela ? to si predtym nepisala
z mojich skusenosti po tolkych rokoch sa uz prac pomer ukoncuje ale sak uvidis

ja robim v IT a tu je to tak mozno pozicie kde je to stabilna cinnost typu predaj a pod to tak nebude

autor
14. sep 2024

Kedze vidim ako nadriadena jedna s ludmi a vymysla ai bachorky ktore sa ani nestali tak mi je viac menej jasne ze sa tam nevratim. A tiez ze zenu s detmi ona respektovat nebude. Skor ma zaujimalo ci sa aj ja mozem nejako "branit".. a ano, polovicny mam u ineho zamestnavatela..

scila
14. sep 2024

@mamina7070 ty kokos akoby bola celú tú dobu v jaskyni alebo čo 🤦‍♀️
Ja som sa vrátila po troch deťoch do pôvodnej práce a po pár dňoch som fungovala akoby som nikdy nebola na materskej. Veď to, že je niekto doma s deťmi neznamená, že ostal úplne mimo real a nesleduje čo sa deje v jeho odbore.

mamina7070
14. sep 2024

@scila a aka je tvoja pracovna pozicia?

autorka a nechces ostat tam kde robis na polovicny?

autor
14. sep 2024

@mamina7070 rada by som ostala, zistujem moznosti prave. Syn je autista a tak tazko predpokladat ako sa budu mat veci v case nastupu do prace. Uplne najidealnejsie by bolo kombinacia s home office ale stojim dost nohami na zemi ze si podmienky davat nemozem.. napr tam kde som teraz, tam z domu robit nemozem..

scila
14. sep 2024

@mamina7070 som záhradný architekt, ale bolo to myslené všeobecne, keďže poznám xy matiek s tromi (aj viac deťmi) v rôznych oblastiach, ktoré sa bez problémov zaradili do pracovného procesu na svojich pozíciách. Tvoja veta a strate pracovných návykov znie neskutočne ponižujúco!

mamina7070
14. sep 2024

@scila po 9 rokoch bez prace sa ale skutocne pracovne navyky stracaju, autorka nepisala v prvom prispevku o tom ze pracuje na polovicny uvazok

autorka tak potom im povedz na rovinu ze o pracu mas zaujem a nevadi ti zacinat od znovu a uvidis drzim peste

lucia147852
14. sep 2024

Nemôže ti dať najnižšiu pozíciu. Pozícia musí platom aj “postavením” byt na rovnakej úrovni. Dákej ty s pozíciou musíš súhlasiť. Alebo sa môžete dohodnúť na ukončení a odstupnom a rozlúčiť sa.

autor
14. sep 2024

Ona napr aj to spravila ze firemne najstarsiu kolegynu supla na tuto najnizsiu poziciu. Zrusila za pochodu jej napln prace a ju preradila "dolu". No samozrejme ze sa nas*ala a odisla..a ta tam bola dlhe dlhe roky cize so mnou sa babrat nebude..

januska12323
14. sep 2024

Pokiaľ viem nemusí ti držať žiadne miesto, to bude len jeho dobrá vôľa ak ťa zoberie naspäť. Máš nárok na vyčerpanie alebo preplatenie dovolenky. Dupľom ak tvoja pozícia úplne zanikla.

tiezjedna
14. sep 2024

@januska12323 nie je to jeho dobrá vôľa, ale povinnosť. Že sa zrušilo jej pracovné miesto neznamená, že jej zanikol pracovný pomer.

plamienka555
14. sep 2024

Nechápem, prečo žena po materskej/rodičovskej stráca pracovné návyky. Byť doma s deťmi je ten najväčší multitasking, kedy sa za chodu riešia nepredvídateľné situácie a pomedzi to sa robia tie naplánované :D Neviem ako ostatné, ale ja sa už teším, ako v práci nabehnem na normálne pracovné tempo a už snívam o nerušenej obedovej pauze 🙂

tiika
14. sep 2024

Nie je pravda to, čo ti tu mnohí píšu. Jasne, že máš nárok na svoje pracovne miesto po MD/RD, kľudne i po 8 rokoch.par.158 Z.P. Zamestnávateľ ma povinnosť ti umožniť sa tam vrátiť, ak existuje.
Pokial však bolo zrušené, zamestnávateľ je povinný zaradiť ta na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Tzn.rovnaká prac.pozícia-druh prace, mzda, miesto výkonu prace.. Pokial sa niečo z toho mení, tak len po vzájomnej dohode. Ak zľ zodpovedajúcu prácu nemá a ty so zmenou nesúhlasíš,môže ti dat už len výpoveď.Nemôže ta preradiť len tak.
V zmluve musí byt stručná charakteristika prace. Ak tam nie je, ale je uvedena v ramci pracovnej náplne, môže sa meniť len obojstrannou dohodou. Inak zľ môže uoravit prac.náplň kedykoľvek, len ta pozícia a charakter musia tomu zodpovedať.
Lepšie by bolo, keby sme vedeli niečo konkrétnejšie o tom tvojom mieste, inom mieste, či o tom, čo máš dohodnute v PZ.

autor
14. sep 2024

@tiika mozem ti prosim napisat spravu?

tiika
14. sep 2024

Jasne 😉

tiika
14. sep 2024

@januska12323
@luliu
@petamich
@pribinak
§ 157
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

luliu
14. sep 2024

@tiika a čo som napísala? Že to nemusí byť rovnaká pozícia, čo naozaj nemusí, ale nemôže ju dať nižšie, ani plat je nemôže ísť dole...... Tak nechápem to oznacenie

petamich
14. sep 2024

@luliu ja tiez nechapem 🙂

tiika
14. sep 2024

@lulius Nemusí a nemá nárok, čo si napísala, je podstatný rozdiel.

tiika
14. sep 2024

@petamich Napísala si:
Dnes o 09:52

“Zamestnanec ma povinnost ponuknut ti adekvatne pracovne miesto ale nie povodne, kedze pracovne miesto je povinny ti drzat iba 6M,”

Zamestnavatel je povinný zaradiť zamestnanca na povodne pracovne miesto (a to i po dobe 8 rokov, nie len 6 mesiacov).
A nie je povinny ho držať vôbec, ani 6 mesiacov. Môže ho zrušiť kedykoľvek. Avšak ak take miesto je, je povinny ho nan zaradiť.

Som trochu prekvapena, pokial nevidíš a nerozumieš tomu rozdielu.

luliu
14. sep 2024

@tiika ale ona nemá nárok na pôvodnú poziciu, má nárok neklesnuj s platom a môžu ju zaradiť na podobný výkon prace
Ona píše, že jej pozícia zanikla a ty tvrdíš, že ju musia dať tam, kde bola. Ako kde? Na pozíciu, ktorá už neexistuje? Si čítaj po sebe, čo vkladas - je to tam jasne napisane

tiika
14. sep 2024

@luliu zľ je povinný ju zaradiť na pôvodnú pozíciu, ona ten nárok ma, aj keď ho nemôže uplatniť a ja všade píšem o tom, čo v tom prípade.
Ty píšeš, že “nárok nemá na pôvodnú pozíciu” a tvoj argument resp.dôvod je “po 8 rokoch”.

tiika
14. sep 2024

@luliu zľ nie že môže, ale je povinný jej dať prácu v zmysle prac.zmluvy.
“Môže” by znamenalo, že jej môže dať aj inú prácu, podla teba podobnú, čiže nie podla zmluvy. A to bez jej súhlasu nemôže.