Potrebujem sa v prvom rade vyrozprávať, lebo ma to veľmi trápi a takisto prosím o radu ako túto situáciu riešiť. Nastúpila som do novej práce, som tam druhý mesiac a bohužiaľ zažívam šikanu zo strany kolegyne , s ktorou som v kancelárii. Na začiatku sa tvárila ako stelesnené dobro, ale posledné týždne mi dáva najavo, že všade robím chyby, nič neviem, vadí jej už hádam aj to, že šanón dám vľavo a ona ho má vpravo 🙉 chodí po vedľajších kanceláriách a všade o mne rozpráva aká som pomalá a hlúpa, nič neviem ... hovorí to tak, že to vlastne počujem aj ja a aj to ako sa potom zo mňa smejú. Postupne sa zo mňa stáva klbko nervov, nemôžem spať , mám stiahnutý žalúdok a mam z nej taky stres, čo zase bude, že až. Som ten typ, ktorý si nevie otvoriť hubu a rak držím, len neviem do kedy.
@ewusska87 vcera som presne citala knihu, pychicke tyranie....
Vynikajuci opis perverznika, ktory vlastne nema to co ty, a ked sa na teba pozrie vidi presne to po com tuzi... Ale ked sa pozrie na seba do skutocneho zrkadla nevidi nic.... Vie, ze je zly, ze ma zle myslenie, ze citi nenavist zavist...
Preto nenavidi najma tych, ktory oplyvaju radostou, laskou, stastim... Atd. Pokojnych, mierumilovnych... Privadzaju ho do nervov, lebo vie, ze taki nie je. Proste my "sikanovani" si myslime, ze my sme zli, chori, ubohi a preto nam to ludia robia. Opak je pravdou. Ti co sikanuju su chori, a robia to pre vyssie spomenute. Mozno ti to pomoze. Zmenit pohlad.
Mna tiez v robote neznasaju, ohovaraju, atd... Ale ja s nimi velmi neprichadzam do kontaktu. Pracujem len s jednym clovekom, a ten je pohodak.
Skus sa na to pozriet takto. Alebo jej vypozicaj tuto knihu a daj precitat😉
@derdia teraz už cítim z jej strany taku zakernost, že mi už nechce poradiť...príde mi to z jej strany, že chce aby nadriadení videli, že robím chyby....príde mi to dosť úbohé, keďže v novom zamestnaní človek asi po mesiaci nevie robiť úplne všetko...a tým, že musím kontrolovať veľké množstvo údajov a ešte keď som z nej v strese , tak robím chyby ...no je to príšerne a nemyslela som si, že takéto niečo zazijem . . včera už začala hádzať papiere po stole a prechádzať sa ako fúria po kancelárií, lebo som si dovolila niečo sa jej spýtať...obiehajú potom kancelárie a všetkým rozprávala koľko má ona práce a ešte musí zaúcat niekoho co nič nevie .... už včera som sa tam skoro rozrevala ... ale to , že 5 hodín prekeca s kolegami a reálne robí 3 hodiny , to je v poriadku
@derdia ako sa volá tá knižka?svätá pravda my sme mali na úrade ženu, ktorá mala doma muža čo ju stále kritizoval a ona si nervy vybíjala v kolektíve.Aspin tam mohla byť dolezita
@ewusska87 ja by som odišla S takým človekom sa nedá pracovať vždy budeš čakať čo na teba vytiahne.Alebo asertivne sa postaviť za seba a spýtať sa čo Ti stále na mne vadí, som tu 2m, bolo by fajn spolu vychadzat..šéf, nadriadeny je s tebou spokojný?
Inak taká sliepka sa nájde v každom jednom väčšom kolektíve čo si mysli, že práca je jej domácnosť a všetko sa bude robiť ako ona povie .
Veď vidíš, že sa Ti to už prejavuje na zdraví, psychike.Pokym sa neohradis a nespravia poriadok nie hystériu, hádkou možno v ďalšom.zamestnani stretneš takú istú a ten istý problém budes riesit
@ewusska87 a za nadriadenym si nechcela ist? Normalne, slusne sa porozpravat.
@luccija prácu potrebujem asi ako všetci, aj ma to baví a viem, že som pomalá, ale ostatní tam robia všetci cez 10 rokov, tak samozrejme, že im to ide rýchlejšie... snažím sa , učím sa ešte aj cez víkendy, ale proste niekedy sa musím niečo spýtať a ona ma odbije , že už mi to vravela a už to musím vedieť ... oni všetci aj so šéfkou spolu pracujú dlho, takže sa všetci tvária akí sú kamaráti, chodia spolu na akcie, takže oni držia spolu ...
@ewusska87 ahoj,.poziadaj nadriadeneho, aby ta zaucala ina osoba,.pretoze tuto to obtazuje a stazuje sa kolegom, ze ta musi zaucat.
Ty sa chces pracu naucit robit dobre.
@stanulienkat oni sú jednak všetci so šéfkou kamaráti, hoci to je tiež taka faloš, lebo len čo jeden zájde za dvere už si šuškajú a ohovaraju...ona dokáže hrať pred šéfkou aj inými divadlo, ako má zaúča a ako mi všetko vysvetľuje ale potom je zase ako fúria a len striehne akú chybu urobím, aby to mohla všade roztrubovat , ešte aj papiere , keď zakladám, tak jej to vadí, lebo ona to robí inak...
Tak ti potom ostava sadnut si s kolegynou. Narovinu jej povedat, bez emocii, ze si uvedomujes, ze si pomalsia, ale zaucas sa, snazis sa, chces sa zaclenit a je ti velmi neprijemne, ako ta rozobera s ostatnymi. Ze potrebujes trochu casu a nie su ti prijemne klebety a posmesky.
@ewusska87 aj ja som to zažila. Moja kvazy nadriadena ešte aj pila k tomu. Bolo to veľmi ťažké obdobie pre mňa, lebo ja ozaj s každým vychádzam dobre. Bola to práca ,kt. som musela zobrať, lebo v tom čas som nemala na výber, ale po cca 7 mesiacoch som dostala výbornú ponuku a tak som zo dňa na deň odišla od tej zrudy. Ja som ju neznášala, ale nedala som jej to na vedomie, bola som k nej maximálne slušná (prosím ťa, buď taká dobra, mohla by si a sileny úsmev k tomu...) pýtala som sa či jen donesiem kávu, keď som mala koláč ponúkla som, chválila jej oblecko a v takých chvíľach bola šťastná-ona si to tak vyžadovala, zvláštna povaha to bola. Najprv mi dávala robiť podradnu prácu akoby som bola blbá (pritom mám vs, jazyky,...) Keď mala po žúre to sme nemohli ani dýchať, len rýchlo odísť z miestnosti. Potom ma pustila aj k mojej skutočnej náplni práce. Vedenie o tom všetkom vedelo no tíško sa prizerali, nechceli si ju pohnevať. V tom čase som bola ešte mladá ale dnes by som si to ani týždeň nenechala robiť. No na to treba dozrieť.
No ak sa k sebe do tváre správajú slušne a potom sa aj tak ohovárajú, tak to nie sú kamaráti, len spolu musia nejako existovať. Ja som nedávno šla za nadriadenou a povedala jej co a ako, budeme mat sedenie v trojici a ak sa to nezlepší, nebudem si ničiť nervy pre sprostú kravu. Aj tu sa všetci správajú milo, to ale neznamená ze sú kamoši. A ak skončím, tak nech vedia čo je zač, môže si za to sama
@1gramofon kolegyňa, čo bola predo mnou, po dvoch rokoch odišla a myslím si, že viem prečo. Tiež sa teraz na nej zabávajú a ohovaraju ju , že sa s nikým ani nebavila, ani s nimi nechodila na akcie , chyby robila v práci... ja žasnem, akí ľudia dokážu byť falošní, pokrytecki , zakerní . Ja z tej mojej kolegyne mam pocit, že cíti zo mňa konkurenciu a tak ma chce vyštvat.
ak s ňou máš sedieť v práci, hľadaj niečo iné....ona sa nezmení, aj keď prejdeš skúšobnou dobou, byť v práci s takým človekom sa odrazí aj na tvojom vzťahu k danej práci....ona neodíde len preto že s tebou nevychádza...ak čakáš pomoc zo strany zamestnávateľa, tak ťa sklamem...toho zaujímajú prac.výkony, nie aké máte medzi sebou vzťahy,...za to čo popisuješ, jej nemôže dať ani vytýkací list, lebo nijako sa to nedotýka jej práce....ani prepustiť by ju za to nemohol podľa zákonníka práce...šikana sa ťažko definuje a ešte ťažšie dokazuje, že je to šikana....lebo ohováranie šikana sama o sebe nie je....
Ja by som na nu tak narevala že už by si má v robote ani nevšimla.Ked nie si taka že nabľačiš tak jedine aby si nerobial pod tlakom tak odisť preč.A neskôr ak tam zostaneš budeš ticho a dusiť v sebe môžeš dostať nejaku chorobu z dlhodobeho stresu.
@ewusska87 nemusi sa byť cítiť ohrozená, môže byť proste taká, že jej všetko vadi, zvlášť ak si v jej priestore, tak to trochu chápem, ale len trochu, u mňa je zase nová a naopak jej všetko vadi, pritom ja som jej nechala skoro voľnú ruku. Možno sa utrasiete
Tiež ešte keď som nemala skoncenu VŠ a bývali sme s priateľom teraz už manželom v podnájme robila som v takej práci,kde má nadriadena týrala a sikanovala.
Stále má ponizovala,nechala má sa odblinknut a zadarmo pracovať nadčas ,keď má videla odbliknutu v práci majiteľka skoro ju porazilo že ani nesmiem zostávať na pracovisku,pracovať keď sa oficiálne už na ňom nenachádzam,že keby sa mi stane pracovný úraz ako to vysvetlia.
Raz som mala ísť pre malú sestru do škôlky ,skončila som svoju prácu a hovorila to,že idem pre sestru tak ona má zákerne dala robiť hodinu na vyše nemala som dať ani ako vedieť že pre tu sestru neprídem,mobil sme nesmeli mat pri sebe.
Bol to neskutočný teror každý deň som plakala,vydržala som to 7 mesiacov,teraz si tiež vravím aká som bola mladá a blbá,že som si to nechala.
Ale ona to robila každému a majitelia jej to neviem prečo tolerovali,každá odtiaľ odchádzala koli nej
Ak nepomôže rozhovor zoči voči , že si neprajes také zachadzanie, posli ju do zadku a napis vedeniu detailný mail, aká je neprijemna k tebe. Ju daj kľudne do kópie. Myslím, ze horšie to už byť nemôže. Ak uvidí, že ju máš na salame, mohla by s tým prestať
Zažila som toto ako 20 ročné dievča, odišla som z tej práce a dodnes ma mrazí keď si na tých ľudí spomeniem....
@ewusska87 Ja som zažila do bodky toto isté, normálne som uvažovala, či nepracuješ tam kde som bola ja pred rokom. Tiež ma odmietla kolegyňa zaúčať a vkuse hulákala po mne. Ja som jej aj odpovedala, že sa učím ale pridali sa k nej ďalšie dve, že áno už som to dávno mala vedieť. Hoci som tam bola dva mesiace. Povedala som im, že si neprajem aby sa so mnou týmto spôsobom bavili, nemám 5 rokov. Ale nepomáhalo to. A potom tá čo najviac hulákala sa prekecla pred nejakou kamoškou, že ona ešte po pol roku nebola poriadne v obraze čo sa práce týkalo. Mňa zhadzovali na každom kroku, tri ježibaby vkuse do mňa. Ešte aj kde som si položila šálku s čajom, prečo tam a nie tam. Tiež so šéfkou som nič nevyriešila, vraj sú to žabomyšie vojny. Ale to sa nedá takto pracovať. Mňa každé ráno napínalo, v noci som nevedela spať, to sa skrátka nedá. Odišla som. Ja som chcela pracovať, nie riešiť denne sliepky kedy si budú chcieť ďobnúť.
@dianka3 Mne tiež muž povedal, pošli ju do pi.., alebo prídem ja a pošlem ju ja. Ale to nemalo význam, ja som bola v menšine tri proti mne denne 9 h v jednej kancelárii . A tvárili sa akože to takto je v poriadku a pred šéfkou aké sú ony sväté, pritom každého ohovárali. Keby som ju poslala.. by ony spravili so mňa zlú, ako sa nevhodne správam. A neviem si predstaviť potom s ňou sedieť ďalej v jednej miestnosti.
@ewusska87 my nie sme tvoja kolegyna, zbytocne to s nami riesis, my ta neohovarame a nechodime sa z teba smiat po ostatnych kolegyniach. Tazko s tebou, ked sa nevies postavit za seba, ale chces to od druhych zien, asi aby sme nabehli do tvojej prace a my ju usmernili? Ty musis vediet, do akej miery chces vobec pracovat na svojom pracovisku a co pre to si ochotná aj urobiť. Slepacinec v práci s hlupou sliepkou zamienas za slepacinec s hlupymi sliepkami tu na mk a nic ti nepristane, nic sa nevyriesi. Riesenie najdes sama v sebe.
@ewusska87 tiež to poznám. Veru nie je horšieho kolektívu ako je ženský. Radšej by som samými chlapmi robila, tak ti poviem. Momentálne som na RD ale dostanú sa ku mne infošky, ako tie tri naše grácie kráľujú, intrigujú a tisnú sa šéfkovi do ri.. Ani sa tam neteším vrátiť. Každopádne tu pomôže snáď len priama konfrontácia. Slušne jej povedať, ze sa ti nepáči ako sa k tebe správa, ze potrebuješ cas aby si sa zabehla. Alebo aký má vlastne s tebou problém. Ak ani to nepomôže, bud sa nad tým povznesieš a budeš ju ignorovať alebo odiď. Držím ti palce 🙂
@anetka34 Neviem aka je tvoja sefova,ci normala alebo tiez pripecena, povec jej o tom probleme popripadne si ju nahraj na mobil, povec ze v praci sa ti paci a ze si spokojna ale vdaka takym špinam mas nechut chodit do prace. Dalej jej povec ze kazdy clovek chodi do prace pracovat a nie aby sa tam mal clovek denno dnnne strasovat a nedajboze este nespavat, taky ludia tam nemaju co robit a je jedno ci tam niekto robi par rokov ci par mesiacov, do kelu ja keby som tam pracovala s tebou ja by jej dala ,kdesi v obchode keby ju stretnut tak ju zatlacim medzi regale. Neznasam takycho ludi co nerespektuju ostatnych ,ziadna ucta to kde sme? Co je ona? len kus hovna by som jej povedala ... Pardon za nadavku ale to ako si pisala mna uz nastvalo za teba
Smer personalne oddelenie a nahlasit mobbing na pracovisku.
@dianka3 Áno presne máš pravdu. Ja som sa nikdy v živote predtým s tým nestretla, medzi chlapmi si ma kolegovia vážili a správali sa slušne. Ja som sa tiež slušne správala k nim či to bol robotník, alebo šéf. Roky som robila medzi chlapmi a nikdy som s nikým nemala problém.
Žiaľ cez koronu som prišla o prácu a išla som do inej, medzi ženy a to bol pre mňa šok ako sa môže niekto takto správať, vyslovene ako sliepky. Už tam nepracujem, ako som písala vyššie, šéfku to nezaujímalo, presne toto som jej povedala čo píšeš. Nechcela riešiť naše konflikty.
Ale áno presne aj ja keby som tú osobu dnes stretla v obchode tak mi ani za pozdrav nestojí. Ale ona si stále myslí, že ona nič zlé neurobila.
@dianka3 presne to si myslím aj ja, ved ja sa tam neflákam, chcem pracovať, chcem sa to všetko naučiť, aby som pracovala samostatne , takže čím skôr sa to naučím, tým skôr bude mať odo mňa pokoj ...chcela by som vedieť ako by sa cítila ona, keby som ju chodila ohovárať po kanceláriách a rehotali by sme sa na nej ...
Treba sa raz nasrat, pripravit si predslov, co jej chces povedat a vypustit to z plnych pluc. Najlepsie, nech to pocuju vsetci. Povedz jej o sikane, o zakernosti....ale nech to ma uroven.😉