Šikana v práci

lea1999
25. okt 2022

Ahojte chcela by som sa spýtať. V mojej práci ma šikanuje moja vedúca. Nezvládala som to. Pracujem tam rok ani neviem ako som tam mohla vydržať. Napríklad na začiatku som sa bála chodiť na rebrík a ona ma nútila ísť hore a keď videla že sa trasiem od strachu aj s rebríkom smiala sa mi až nakoniec povedala že to robím otrasne a radšej to spraví sama. Núti ma stále predávať tovar čo máme pri pokladni lebo sú zato nejaké malé odmeny lenže my ako jediná predajna máme tabuľku a ona si to tam pozerá. Nech sa akokoľvek snažím vždy ma k tomu čo povedať až som mala z nej taký strach že ten tovar som kupovala ja aby som mala čiarky v tabuľke. Všetko po mne dôkladne kontroluje. Zhadzuje ma pred zákazníkmi. Rieši môj osobný zivot nepáči sa jej že uprednostňujem rodinu pred prácou, ona totiž žiadnu rodinu nemá len dcéru a mamu a dáva mi to pocítiť keď chcem byt s tou mojou ktorú mám veľkú. Keď jej hovorím o svojich plánoch že co by som ešte chcela ísť študovať na vysokú smeje sa môjmu výberu odboru, smeje sa že ešte nemám vysokú. Keď som spravila všetko co chcela zase si našla niečo iné. Ohovára ma pred ostatnými kolegyňami. Za tie roky co tam je sa tam vystriedalo veľa dievčat ako v jedinej predajni v okrese. Za ten cas co som tam ja mám už tretiu kolegyňu. Aj kolega musel odísť lebo sa mu vysmievala a on sa nenechal ponižovať musel odísť aj keď peniaze potreboval. Ale uz som si povedala dosť. Dala som výpoveď mám novú prácu a teraz sa smeje mojmu výberu prace spolu so zákazníkmi. Je totiž menej platená ale je to niečo co chcem robiť. Ale trápi ma že tam nechávam kolegyňu ktorú tiež šikanuje ale hľadá si inú prácu. Chcela by som to nejak riešiť aby dostala výpoveď. Nemôžem to povedať manažérovi, tomu som sa sťažovala ale som bezmocna. On jej to povedal a bolo to ešte horšie. Drží jej stranu. A pritom vie že ani k zákazníkom nieje dobrá odháňa ich. Dá sa to prosím nejak riešiť? Je nejaká organizácia kde to môžem nahlásiť aby uz neničila dalsie životy? Máte s niečím takým skúsenosti? Alebo treba ísť ešte vyššie ako je manažér? Musí im byt divne že toľko ľudí odchádza ale stále je tam. Radšej by som firmu obišla. Dá sa to? 🙁

solange7
25. okt 2022

@lea1999 mas novu robotu? Mas. Vyser sa na nu a zabudni, ze existuje. Taku mrochtu by som uz ani nepozdravila a nie ze ju budem este po veceroch riesit na forach.

eteew267
25. okt 2022

@lea1999 ja som mala tiež podobnú vedúcu. Ja osobne som jej povedala na rovinu, že končím kvôli nej, ale nič jej to neurobilo, lebo príde niekto ďalší. Proste to sú taký ľudia to asi nijak nenapravíš, jedine žeby sa celý kolektív sťažoval ale to je málo pravdepodobné. Najlepšie je zmeniť robotu. Dobre si spravila.

trgypadl
25. okt 2022

@lea1999 ver mi, na kazdu svinu sa voda vari... Mala si opakovane informovat na vyyssich miestach o bossingu na pracovisku. Mala som skúsenosť s niecim podobným danemu nadriadenému sa dobre darilo, ale netrvalo to dlho.... Neskor odhalili jeho pravu tvar, sice to trvalo nejaky cas, ale uz tam nepracuje a ma problem sa zamestnat.
teraz uz mysli pozitivne a tes sa z novej prace.... Kolegyna si pracu najde, neboj. Drz sa💞

maranco
25. okt 2022

@lea1999 môžeš si dohodnúť stretnutie a poradia ti čo a ako
https://www.ip.gov.sk/kontakt/nr/
alebo napísať otázku https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/

lea1999
autor
25. okt 2022

@solange7 Ja viem že už by som sa tým nemala trápiť ja sa len čudujem že prečo jej to stále prechádza už toľké roky 😞 teraz ja zaucam novú kolegyňu miesto mňa a je mi jej tak ľúto 😞

lea1999
autor
25. okt 2022

@maranco nato sa pozriem ďakujem velmi 🥹

brembo
26. okt 2022

@lea1999 choď tam ako zákazníčka a poriadne jej daj zabrať. A nezabudni pridať pár výsmešných poznámok o jej neschopnosti. Toto môžeš robiť každý deň,a ona to musí strpieť.

saraxyz
26. okt 2022

@lea1999 novu kolegynu nelutuj. Neviem, naco jej rozpravas o svojich planoch? A ty sa postav za seba a ked zacne, tak ju stopni. Ty teraz vlastne utekas od problemu a moze sa stať, ze toto este raz zažiješ

mimikarol
26. okt 2022

A vieš prečo ťa šikanovala? Pretože si jej to dovolila. Mala si sa ozvať hneď. Slušne ale rázne. Ja som nastúpila do roboty, dali ma zaúčať pri ženu ktorá tam robila 10 rokov. Myslela si asi, že jej to dáva právo byť na mňa hnusná, tiež sa mi chcela vysmievať a nechcela mi hovoriť veci ktoré sa týkali práce. Dva dni som bola ticho, myslela som si že je stará asi už tak nevládze je toho na ňu dosť. Tretí deň som sa síce slusne ale rázne ozvala. A div sa svetu ona sklapala a potom ešte mala pokusy skamaratit sa somnov.
Ja sa k ludom správam slušne, tak ako by som chcela aby sa aj oni správali ku mne. Ale aby mi niekto ubližoval, šikanoval ma takú ešte nehrali. Mňa ani v škole nesikanovali lebo som to nedovolila. A o tom to je. Vedieť sa postaviť sama za seba. V živote si ľudia k tebe dovolia len toľko, koľko im budeš tolerovať

judar
26. okt 2022

Ty si proste urobila vela chyb hlavne to ze si jej posuvala tvoje osobne informacie kde si ako si skym zijes atd atd a este od strachu si kupovala veci aby si mala ciarky co ak ona videla na kamere sa musela teda na tebe s jej povahou bavit.....ja napr ludom nedavam taketo odpovede o sebe aby nemali co riesit ale ty si jej aj napriek tomu aka je povedala este aj o novej praci 🤦

gabika0825
26. okt 2022

@lea1999 pozri, buď rada, že máš novú prácu. Rieš seba a nie kolegynu, ktorá tam ostala. Ona si nájde tiež novú prácu a už sa k tonu nevracaj. Predpokladám že si asi vo výpovednej, keďže tam ešte musíš chodiť aj po podaní výpovede. Ty si odfot svoje, nerieš ju, ignoruj ju. Rieš iba pracovne veci, ak potrebuje s tebou rozprávať o práci. Inak jej nedávaj priestor na debatu. Ona nie je v poriadku, závidí ti, že ideš robiť niečo čo tá baví a hlavne to že máš rodinu ktorú ona nemá. Nemá s kým tráviť čas po práci, nemá sa s kým asi normálne porozprávať pravdepodobne nemá ani kamarátky keď je takáto. Čiže skôr na tvojom mieste ti jej môže byt ľúto, nehnevala by som sa na toho človeka. Jasne že si z toho smutná a nešťastná, ale hovorím, je to na dobrej ceste, máš novú prácu, odrobis výpovednú a čoskoro si už preč. Mysli na to alo odídeš ako pôjdeš do novej prace ktora tá bude bavit a tes sa. A na takýchto ľudí treba ísť tak, že keď tá bude podpichovať a smiať sa ti, tak sa jej vysmej tiež. Maj usmev na tvari a buď šťastná a spokojná lebo máš viac ako ona, máš byt na čo hrdá. To takých ľudí vytoci do vývrtky. Keď vidia že toho človeka nepoložia a neskazia mu náladu, proste sa jej to nepodarí, vtedy zvyknú taký ľudia prestať lebo vedia že to na Toho človeka neplati. Mám osobnú skúsenosť s takýmto niečim, ja som toto mala v rodine môjho priateľa. Konkrétne jeho sestra mi robila zle a potom som sa naučila toto a dala mi pokoj. Dokonca sa potom na mna pýtala že ako sa mám. Ale tak to už je za mnou. Čiže ešte raz. Odrob si svoje, bav sa v práci iba s tou tvojou kolegyňou ktorú máš rada, nerieš vedúcu, správ iba úlohy ktoré treba v práci, čo sa týka rebríka, tak jej povieš že odmietaš na ten rebrík liezť a vybavené ako čo tá prepustí? Keď už si vo výpovednej? To ti neurobí, lebo by ti to len pomohlo aby si odisla skôr a to ona nedovolí. Čiže by išla proti sebe. Držím palce

gabika0825
26. okt 2022

@judar s týmto súhlasím

22abigail22
26. okt 2022

@lea1999
Neverím ale takto presne sa správala moja vedúca v jednom obchode kde som pracovala vyše 2 rokov dozadu. Nie je to náhodou ta istá osoba? 🙈😅
Prezradíš kde to pracujete (pokojne aj do správy) lebo toto mi nepríde ako náhoda.