Šikana na pracovisku

00dominika00
1. okt 2023

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu ohľadom šikany na pracovisku. Pred mesiacom som nastúpila do práce, v ktorej ma zaúčal kolega. Už od začiatku sa ku mne správal ponižujúco, ak som niečo nevedela vulgárne sa vyjadroval, zhadzoval ma pred zákazníkmi, alebo znevažoval moje úsilie vetami - Ty sa to nenaučíš aj keby som tu s tebou do rána, alebo Nechápem načo si ťa tu nechali. Pričom na zaúčanie sme mali 8 dní a on sa takto vyjadroval už na tretí deň. Počas zaúčania ma ani neučil, z dvanástich hodín 10 hodín sedel na zemi a ťukal do mobilu. Prehryzla som to a na presviedčanie manažérky, ktorej som vtedy oznámila, že končím, som nakoniec ostala. Avšak ani po mesiaci to nie je lepšie. Manažérka vie, že kolega robí v práci podvody, na ktoré sa snažil naučiť aj mňa, avšak ja nie som ochotná mať kvôli nemu problémy. Napriek tomu, že sme si rovnocenní, komunikuje so mnou výsmešne, ohovára ma spoločne s druhou kolegyňou z iného mesta, rozkazuje mi a pravdepodobne si na mňa vymýšľa pred nadriadenými. V priebehu týždňa som si dokonca všimla, že personálne pridalo na pracovný portál nový inzerát, aktualizovaný čerstvo pred víkendom. Som si istá, že sa to týka mňa, keďže v tomto meste robíme len my dvaja a on tam pracuje už tri roky. Má to zmysel vôbec riešiť?

doriiis
1. okt 2023

Samozrejme,že riešiť....podať sťažnosť na kolegu.

00dominika00
autor
1. okt 2023

@doriiis manažérka o tom vie. Už pri osobnom stretnutí spomenula, že by chcela zistiť prečo sa mu tu tak často striedajú ľudia. Myslím, že doteraz s ním neriešila to ako sa ku mne správal, pretože je stále rovnaký. Okrem toho mal veľakrát nevhodné narážky na môj vek, napriek tomu, že som od neho staršia len o necelé dva roky.

mandarinka1984
1. okt 2023

@00dominika00 ja by som ho tak pekne poslala do prdel* ...

doriiis
1. okt 2023

@00dominika00 ....podať písomnú sťažnosť na kolegu a trvať na doriešeni tejto veci.Sikana na pracovisku je vážna vec...

00dominika00
autor
1. okt 2023

@mandarinka1984 najhoršie, že manažérka sama povedala, že mi dvaja sa musíme znášať a vzájomne si pomáhať, pretože sme tam len dvaja. Raz som si dovolila vytknúť mu niečo a sa urazil, že keď mu chcem niečo vyčítať dá si slúchadlá a nemusíme sa spolu baviť. Čiže on kritizovať môže. Ja svoj názor slušne vyjadriť nesmiem.

00dominika00
autor
1. okt 2023

@doriiis len neviem kam by som to mala poslať. Keďže takéto veci má na zodpovednosť manažérka. Okrem toho za mňa už asi hľadajú náhradu. Keďže som na profesii našla inzerát. Nedávno pridaný. Tipujem, že sa ma on sám snaží odtiaľ vyraziť. Hľadá tam dáku 20 ročnú babu, ktorá sa nechá ovplyvňovať tak ako tá, ktorá odtiaľ predo mnou odišla.

syslik81
1. okt 2023

praca kde vedia,ze robi sikanu a aj to ze robi podvody a ty tam mas ostat? je nad manazerkou este niekto? napisat staznost aj s tym ze ty sa do podvodou nechces zamotat a preto ziadas o preverenie a bud vymenit kolegu alebo prijat tvoju vypoved

00dominika00
autor
1. okt 2023

@syslik81 neviem či je nad ňou niekto, popravde som to nijak neskúmala. Keďže to vedia a je tam tri roky, tak im to tak asi vyhovuje. Okrem toho je tam viacero vecí, ktoré ma tlačia k odchodu. Okrem toho, že počas 12h máme 1h prestávky s tým, že v tom máme zarátané aj wc, aj pracovné veci - vynesenie smetí, rozmieňanie peňazí a pod... Tak mi bolo zahlásené, že si zamestnanci ani pnky nemôžu brať. Väčšinou to robia tak, že ich niekto príde zastúpiť a oni si to musia odrobiť v inom meste.

syslik81
1. okt 2023

@00dominika00 tam je to cele zle- radsej odid sama

00dominika00
autor
1. okt 2023

@syslik81 dnes som manažérke písala ohľadom lekára, keďže som posledné dve dvanástky odrobila úplne nakapatá. Myslím, že po pnke mi hneď hodia na stôl vyhadzov. 🙂

liv1
1. okt 2023

Kde pracujes? Napis mi kludne do sukromnej spravy. Niekde je totiz majitel. Ktory by chcel vediet, ako to u vas bezi

hipuska
1. okt 2023

@00dominika00 a čo ak chcú vyhodiť jeho? A zaňho hľadajú nahradu?

00dominika00
autor
1. okt 2023

@hipuska to by bola veľká náhoda. Keďže po pracovnej stránke sú s ním pravdepodobne spokojní.

lujza123
1. okt 2023

@00dominika00 z takejto prace odíď aj sama . To nestojí za žiadne peniaze takto sa trápiť. Mne keby niekto povie že na wc môžem ist len cez prestávku tak ho pošlem do zadku veľmi rýchlo

basulaak
1. okt 2023

@00dominika00 maj uroven a odid sama. Toto je zly vtip. A manazerka je neschopny ignorant. Ta by mala letiet s nim.

hradnapani
1. okt 2023

ani by som sa neobtazovala tam zajtra prist, len by som napisala, ze "dakujem za spolupracu". Tam nikdy nebude dobre, ak je tam takato hus, co ti povie, ze sa mate znasat.

00dominika00
autor
1. okt 2023

Ďakujem za rady. Lebo som bola v strede dvoch strán. Niektorí radili aby som to vydržala, iní nech sa na to vykašlem. 🙂

angel993
1. okt 2023

@00dominika00 aj keď odídeš, napíš na vedenie firmy dôvod pre ktorý odchádzaš. Hlavne spomeň šikanu. Keď odídeš bez slova, tak zas bude trpieť ďalšia osoba, ktorá príde na tvoje miesto a kolega si môže vymýšľať dôvody prečo si odišla.

00dominika00
autor
1. okt 2023

@angel993 skúsim nájsť nejaké kontakty a napíšem im. Lebo cez manažérku to zjavne nepôjde. Najlepšie by bolo dosadiť mu tam chlapa, ktorý si toto nenechá a dobre mu povie. Len čo, keď začne robiť naschvály, tak je človek v keli. Už sa mi podarilo urobiť kiksy skrz to, že mal so zákazníkmi dohodnuté bočné kšefty. A tým, že sa po troch rokoch v tej robote vyzná, môže nováčikovi porobiť také veci, že človek bude vyzerať ako neschopný a on sa bude hrať na nevinného.

angel993
1. okt 2023

@00dominika00 tak najlepšie bude naozaj obísť s týmto manažérku, keď ona ešte kryje kolegu. Na pracovnej zmluve máš určite adresu firmy, pošli im to priamo tam.

00dominika00
autor
1. okt 2023

@angel993 ďakujem mrknem. A najlepšie po PN, alebo môžem aj počas PNky? Aby si náhodou nespojili, že som si PN vzala kvôli tomu.

angel993
1. okt 2023

@00dominika00 kľudne aj po PN, aspoň si to počas PN môžeš v kľude pripraviť.

sszuzu8
2. okt 2023

S takým som sa raz povadila poriadne urobila mu verejne hanbu a prestal. 😂 On 40r ja 29r. Som kľudná povaha a v podstate tichý človek asi nečakal co vo mne je. V práci ho každý nazýva kkt 😀 takže dačo to ma do seba

dkethe
2. okt 2023

Demotivovany jedovaty clovek. Podla mna je to vysledok tej zlej manazerky! Ak este uvazime ako ona reaguje na tvoju staznost, podla mna nestoji za vela...
Cize on je produkt zleho mng, a vybija si to na tebe.
Spokojny clovek nema dovod novacikovi povedat "nikdy sa to nenaucis". Len nedoceneny a vyhorety.
Mozno by bola cesta uprimnosti voci nemu fajn, a podozvedas sa povod jeho jednania...

dkethe
2. okt 2023

Dovod moze byt napr to ako pises - ste si rovnocenni. Nemali by ste byt, on tam je 3roky. Mozno ti dali nastupnu mzdu ako ma teraz on, a to vie dozrat nervy

maranco
2. okt 2023

@dkethe dôvod môže byť, aj že sa bojí o svoje miesto, tak každého odoženie

dkethe
2. okt 2023

@maranco urcite, o tom pisem. Motivovany a spokojny zamestnanec nema ale dovod sa o miesto bat. Mozno je nekompetentny, nie dostatocne sikovny? Ako potom moze skolit? ...A vraciame sa na pociatok mojho komentu a k zlemu mng 😊

00dominika00
autor
2. okt 2023

@dkethe on sa ani pri zaúčaní nechcel so mnou baviť. Má 23 rokov a podľa mňa si o sebe veľa myslí. Namiesto toho aby ma tie veci učil, keď som sa ho na niečo opýtala odvrkol, že by som to už mala dávno vedieť. Vedieť niečo, čo mi nikdy neukázal.

00dominika00
autor
2. okt 2023

@dkethe to si nemyslím. Mzdu majú všetci na zmluve rovnakú, zvyšok si vie človek navýšiť cez odmeny.