Šikana na pracovisku

7. sep 2022

Kde sú hranice? Čo sa už považuje za šikanu a čo je ešte v rámci "normy"?

melanta
7. sep 2022

U každého je norma resp hranica niekde inde. Niekto za šikanu považuje už to, že nadriadený vyjadrí nespokojnosť s pracovnými výsledkami. Skús napísať konkrétne. Môžeš aj do správy ak chceš, venujem sa tejto téme nejakú dobu.

domca1408
7. sep 2022

chcelo by to nejaké konkrétne príklady....či ide o diskrimináciu kvôli pohlaviu, alebo neviem všeličo ma napadá. najnovšie (cca rok) sa musí aj podpisovať také nové tlačivo o diskriminácii na pracovisku a čo všetko je teda považované za diskrimináciu je tam rozpísané.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. sep 2022

O tom, že robím úlohy ktoré ani nemám v zmluve ani hovoriť nebudem, to ani nepatrí k šikane. Ale okrem svojej pozície mám na starosti aj bar, kde treba robiť inventúru, objednávky, obsluhovať, pripravovať, upratovať, práca s pokladňou, fakturácie riešiť, manipulácia s peniazmi. Nič z toho nemám v zmluve, resp. ak niečo chýba, nesedí, som zato zodpovedná a nič ma nekryje v zmluve. Pracujem 5 dní v týždni osmičky a ďalšie 2 dni 2 hodiny. Toto by som ešte zniesla, ale šéfka ma i dnes rozplakala. Každé ráno mám kŕče v bruchu keď musím ísť do práce. To, že medzi kolegyňami má poznámky typu "neschopná", "krava" a pod. som si už zvykla, našťastie kolegyňe vedia aká je a neberú to tak. No pred inými ma zosmiešnuje, napr. dnes ma došiel zaúčať barista (i keď opäť, vôbec to nemám v zmluve) a vyjadril sa, že sa to dá naučiť netreba k tomu VŠ (to sa tak zvyklo hovoriť), ona sa hneď chytila toho a podotkla, že tak ona kávu nebude robiť keďže ona tú VŠ má ale snáď moje vzdelanie k tomu stačí. (Mám vyštudované gymnázium). Minule sme mali výpadok personálu a musela som ísť umývať dlážku a žehliť, kde mi povedala, že vie, že nemám vysokú školu ale hovná po umývať snáď viem. Minule mala návštevu, sadli sa za stôl ktorý bol špinavý. Zavolala ma nech poutieram, poutierala som, pritom oni sedeli a pozerali sa na mňa. Keď som odchádzala, zastavila ma asi 5x "ešte tu" "si slepá toto nevidíš?" "preboha daj mi to ani toto nevieš spraviť".
Pritom nie som žiadna práce neschopná. Pracujem v administratíve, pritom som tu už dlážku umývala, prala, žehlila, bar mám na starosti, vypomaham kde treba.
Od zajtra musím každej kolegyni robiť kávu aby som si nacvičovala to, načo ma dnes školil barista, čo by som ani nemala robiť.
Jednoducho to, že si zo mňa robí vtip pred cudzími ľuďmi a potom sa na mne smejú tak, že som pritom, neskutočne ponižujúce.

autor
7. sep 2022

Neviem, či veci zveličujem a moc beriem na srdce alebo už to nieje vrámci normy. Preto som sa prišla poradiť, ako by ste konali vy

elizuella
7. sep 2022

Dobrá kravka je to. Potichu by som sa obzerala po dacom inom. Nauč sa tam, co sa da a potom hajde preč, keď bude príležitosť.

loginexistuje
7. sep 2022

nasla by som si inu pracu ihned

melanta
7. sep 2022

V prvom rade nemáš robiť nič, čo nemáš v zmluve. Toto si vyrieš. Ďalšia vec, vedúca resp majiteľka je evidentne krava (a to ja nezvyknem tento výraz používať), nemyslím že tu je možné hovoriť o tom, že by sa to mohlo zmeniť. To sa dá tam, kde vedúci má majiteľa či nadriadeného, ktorého zaujímajú zamestnanci. Jediné riešenie tu zrejme bude zmeniť prácu. V gastre je po korone brutálny nedostatok ľudí, nemyslím že to bude problém.

lubkavargova1
7. sep 2022

Nuz kazdy si dovoli len tolko kolko mu dovolis ty. Inak aj u nas padali taketo poznamky a to som v MS kde mi kolegynky ostatne ucitelky spachli velakrat do oci "pochopis ked budes mat deti"... "ty nemas deti, nevies ako to je".... No dovted ykym som na poslednej porade nepovedala, ze este jedna taka osobna poznamky a v momente pisem podnet na Inspektorat prace a na skolsku inspekciu. Ja si dokazem najst pracu aj za 1 sekundu, ale oni tazko..hned sklapli a riaditelka zapracovala aj novy antidiskriminacny zakon a aj mobiing a bossing na pracovisku do smernice...vedia, ze mna nasrat to ni ejedobry napad. Lebo ked odidem, tak v monete tam posielam vsetky kontroly hoci aj kazdy mesiac...
Sikana na pracovicku sa riesi dost subjektivne, ale da sa. No potom treba zvazit zotrvanie na pracovisku ak by si sla do toho takouto oficialnou uradnou cestou...

micusa2222
7. sep 2022

určite čo najskôr odísť

dardanella
7. sep 2022

Má šéfka ešte niekoho nad sebou (majiteľku...)? Dalo by sa to riešiť cez Antidiskriminačný zákon: "(4) Obťažovanie je také správanie, v dôsledku ktorého dochádza alebo môže dôjsť k vytváraniu zastrašujúceho, nepriateľského, zahanbujúceho, ponižujúceho, potupujúceho, zneucťujúceho alebo urážajúceho prostredia a ktorého úmyslom alebo následkom je alebo môže byť zásah do slobody alebo ľudskej dôstojnosti."

liusa82
7. sep 2022

No to si ešte dobrá že to tam vydržíš.Ja by som jej šplechla tú kávu na zem a povedala poutieraj si to ty krava ked sa ti nepáči alebo aj horšie a dobre treskla dverami a viac by ma nevidela.V tomto som fakt rada že mám svoj vlastný job robim len sama na seba

autor
7. sep 2022

V októbri mi končí zmluva, rozmýšľam, že dovtedy si vyčerpám dovolenky a dám sa na PN. Popritom si nájdem niečo iné. Len som potrebovala počuť názor ostatných, či ja som vzťahovačná a je to moja nadriadena tak treba to prijať alebo ako

barborachors
7. sep 2022

A nemozes jej tym vechtom jednu hodit po hube, aby sa spamatala? Ak ano, pridem tam a dam ti sto eur a pomozem ti najst druhu robotu.

saraxyz
7. sep 2022

Ja by som sa jej opytala aky ma problém a co konkrétne jej na tebe vadí. Nemaj strach, lebo si bude dovoľovať.

heni79
7. sep 2022

Robíš v tej firme/podniku na akej pozícii?

kk77
7. sep 2022

Jednoznacne je to cez ciaru, nie si vztahovacna, ta zena Ta uraza a nema na to pravo. Hladaj si inu pracu.

tiika
7. sep 2022

Určite urob ako zamyslas. Cim skôr preč odtiaľ. Vôbec to nie je normálne.
Skús si tuto situáciu spätne zrekapitulovat, poučiť sa z nej. Čo by si mohla nabudúce spraviť inak? Kde sú tvoje hranice? Kam až si ochotná veci nechať zájsť? Čo ty sama považuješ za normálne? Prečo nevies určiť, že takto sa k tebe správať nikto nema?
Nabudúce to radšej stopni oveľa skôr. Premysli si svoje reakcie na obranu, lebo je možné, že skôr či neskôr ta opäť bude skúšať niekto využiť. ☹️

domca1408
8. sep 2022

noooo viditeľne si šéfka na tebe dačo vybíja...ako to,že som ja v robote veľa krát robila čo som nemala v zmluve to je bežné....ako pokiaľ človek nemá brutal prax, nabuchaný životopis a nie je si totálne istý, že si zajtra nájde inú robotu tak má málokedy odvahu ozvať sa, že halooo toto ja nemám v náplni práce. ale čo sa týka jej chovania a sprostých poznámok tak to je teda riadna krava ti poviem a určite by si sa veru mala obzerať po niečom inom. chodiť do roboty v nervoch čo zas bude.....neprospieva ani zdraviu ani osobnému životu...skrátka ničomu...