Šikana na pracovisku

women_garnier
15. jún 2018

Ahojte,
nick mám z jasných dôvodov nový.
Ale, aby so to nenaťahovala. Pracujem vo firme kde je 80% žien a ostatok chlapi. A plus majitelia. Firma je pomerne mladá a vekový priemer je 40r. Čiže sme tu aj mladšie baby a aj po 40r. Pracujem tu rok, ale už som aj oznámila ukončenie spolupráce v tejto firme. Nie preto, že práca je ťažká, náročná... práve naopak, našla som sa v nej. Dôvod ukončenia som uviedla, tak ako to je, že práca v takom tíme nie je niečo čo by som dlhodobo zvládala... šéf ma vypočul a A uzavrel s tým, že OK odchádzam...Odchádzam pre ženský kolektív. Teda pre ženy! Dávam výkričník, pretože sa nejedná o nejaké mladé "šťandy". Dá sa povedať, že pre malú skupinku žien... Jedna je tu zamestnaná dlhoooo a ďalšie krátko. Všetko čo poviem, urobím, neurobím...všetko je zlé. Došlo to tak ďaleko, že už som bola 2x na "koberčeku" u šéfa. Vraj si nerobím prácu, tak ako som ju robila predtým ako som oznámila ukončenie PP. Prvý krát som mala ako tak snahu niečo vysvetliť, ale druhý krát som už rezignovala a nevyjadrila sa k tomu, len som mu povedala, že si nie som vedomá nejakých chýb. Kolegyne o mne rozširujú informácie, ktoré sú len na polovicu pravdivé, alebo teda pretočené (napr. ja som povedala, že nepodpíšem predĺženie a vo firme sa hovorí, že ONI so mnou nepodpíšu predĺženie)... a tkato by som mohla pokračovať, je tu veľa takých poloprávd a poloklamstiev.... čo ma, ale ešte ubíja, že vedome a okato ma ohovárajú, vypisujú si na chatoch (messenger) - smola, že som to videla a čítala, vôbec som po tom netúžila, keď si ma kolegyňa zavolala k stolu a niečo mi ukázala na monitore a zabudla skryť FB messenger... takže to, že ma ohovárajú a riešia viem a viem, že sú to veci, ktoré sú len polovičato pravdivé a nafúknuté..len tieto info sa dostanú aj k vedeniu a vedenie si myslí, že chyba je u mňa a ja už po pravde ani nemá silu to riešiť, len tu ešte potrebujem vydržať kým neodídem... ale mám pocit, že sa to začalo celé stupňovať... prosím o radu, ako to zvládnuť do konca

saslavka73
15. jún 2018

No pozri sa, ideš preč......... Ale že by bolo všetci proti tebe?

women_garnier
autor
15. jún 2018

Prave to... inac je kolektiv fajn... a ked ma kolegyne oslovia, tak nechapu co sa deje...teda vedia kto a co je za tym, ved tu uz dlhsie robia, ale tak...

saslavka73
15. jún 2018

Tak a ko je za tým teda?

women_garnier
autor
15. jún 2018

Kolegyne....

saslavka73
15. jún 2018

Tie čo nechápu? Ktoré? Čo si im nesadla? Nerozumiete si?

women_garnier
autor
15. jún 2018

Tie ktorym som nesadla...nie je ich vela..zratas ich na jednej ruke...

saslavka73
15. jún 2018

Ja si myslím, že si nemala hovoriť, že nepodpíšeš predĺženie. Samozrejme, žesa hovorí, že oni nepodpíšu. Asi si si myslela, že sa Ti budú prosiť?

saslavka73
15. jún 2018

Všade sú ľudia, ktorým nesadneš. Tým sa treba vyhýbať a jednať vždy slušne. Nebyť priveľmi úprimná, obliekať sa približne rovnako ako ostatní a pod. Teraz už ideš preč, opýtaj sa ich to priamo, že prečo si im nesadla......

exina144
15. jún 2018

Ja by som sa na ne kašľala. A opýtala sa ich rovno pred nimi čo majú so mnou za problém a prečo šíria polpravdy,bludy. Ale ak to ozaj skutočne nezvladas daj sa na PN .

women_garnier
autor
15. jún 2018

😂😂😂 ano ano... a dufala som ze mi zvysia plat a skratia pracovnu dobu... NIE, necakala som...chcela som byt korektna....

saslavka73
15. jún 2018

@exina144 To je dobrý nápad. Príp. dovolenku vyčerpať.

women_garnier
autor
15. jún 2018

@saslavka73 tazko sa vyhybat v jednej spolocnej miestnosti

saslavka73
15. jún 2018

@women_garnier Rozchyrovala si to po firme? Či ako? Povedala nadriadenému do očí? Čo si čakala teda.....

women_garnier
autor
15. jún 2018

@exina144 ono to bude tym, ze nerobim pritakavacku a neleziem tam kde to smrdi

saslavka73
15. jún 2018

Tak sa na to vyser. Stáva sa to.

women_garnier
autor
15. jún 2018

@saslavka73 🤗😉

saslavka73
15. jún 2018

Ja mám skúsenosť, že netreba byť priveľmi úprimný.

pribinak
15. jún 2018

Daj sa na PN-ku a hotovo. Co riesis dajake kravy? Vies ako sa hovori, ze len 2 veci su nekonečne: vesmír a ľudská hlúposť

ada309
15. jún 2018

@women_garnier teraz keď už odchádzaš,by som na rovinu každej z nich povedala,čo si o nich myslím ... a síce,že sú zakomlexovane fuchtle,ktoré musia mať asi fakt strašne nudný život,keď majú potrebu riešiť ten tvoj.. a nezabudni,že ohováranie je skrytá závisť.. zrejme ti naozaj niečo brutálne závidia,keď šíria polopravdy a nezmysly... a samozrejme pri svojom odchode im Popraj všetko dobré v živote a do konca PP sa len smej a dobre zabávaj nad ich kyslymi ksichtami.. prasknú od jedu,keď ťa uvidia so vztýčenou hlavou ..

lubik87
15. jún 2018

@women_garnier na kolegyne kašli obhaj sa u šéfa...aby si v ďalšom zamestnaní nemala problém ..radi si nový zamestnávatelia obvolavaju starých....

dotka04
15. jún 2018

No moja zlatá, dve veci: 1., silno srdžím palce, takéto ťapše vedia narobiť zle, už to tam len nejako vydrž... A za 2., neviem-neviem, či by som odchádzala z práce kvôli malej skupinke kráv. Je to náročné, ALE všade sa môže nájsť niekto, kto ťa bude ohovárať a donášať séfom (dôvody: ich závisť, komplexy menejcennosti, ich neschopnosť vs. tvoja šikovnosť/úspech v robote ... atď.). Nedá sa ísť za šéfom a povedať mu: "Donieslo sa ku mne, že sa o mne hovorí to a to, údajne tie reči prenikli až ku vám. Moju prácu určite viete najlepšie zhodnotiť práve vy a ak by s ňou bol skutočne nejaký problém, budem veľmi rada, ak ma naň upozorníte, pretože na tejto práci mi záleží, mám dojem, že som sa v nej našla, rada tu pracujem a len veľmi neochotne by som ju opúšťala kvôli pár ženám, ktoré o mne šíria nepravdy. Zrejme tuším, o koho ide, ale menovať ich nechcem, narozdiel od nich totiž nerada falošne obviňujem ľudí....." blablala. A za nimi by som si tiež zašla, pekne by som si ich posadila hoc aj ku káve niekde v bufete alebo v kancelárii a zmierlivo, s kľudom Angličana im povedala: "Počula som, že sa o mne šíri to a hento, hoc som toho nebola priamym svedkom, donieslo sa mi, že také reči idú aj z tejto strany. Neviem, čo je na tom pravdy, ale budem veľmi rada, ak mi tu a teraz poviete, čo vám na mojej robote prekáža. Nerada by som podobné veci riešila s nadriadenými, ale ak sa to bude opakovať, budem to nútená urobiť kvôli zachovaniu svojej dobrej povesti". blablabla....
Proste, nedaj sa! Ja viem, že je to hrozne nepríjemné, ale ak máš nejakú prácu rada a len pár husičiek tam takto skáče, nešla by som z tade za nič.

nadabula
15. jún 2018

@women_garnier zober si rady od @dotka04 aj ostatnych zien, zbytocne to nevzdavaj, zeny vedia byt velmi zakerne a zle, neviem, preco je to tak? Ja sa od istej chvile drzim hesla: " Cim viac ludi poznam - najma zien, tym mam radsej zvierata"😂

deti95060810
15. jún 2018

@dotka04 ale keď aj šéfovia tak radi počúvajú klebetnice....😉

women_garnier
autor
15. jún 2018

Keby to slo tak lahko ako sa pise...tak ako pise @deti95060810 sefovia si to radi vypocuju... a a viem, ze sef vie ze ma drbnu vo firme , vyhovuje mu to...ma prehlad co sa kde "suchne"... a toleruje jej to.. ak chce niekto aby to vedela cela firma staci zajst len za tou spravnou 😠

moonlight1210
15. jún 2018

@women_garnier v kazdej praci musis byt jemne manipulativna a jemne vypocitava a mat trosku hrosiu kozu. inak sa vzdy najde niekto, kto si vsimne, ze si vlastne zranitelna a zacne sa po tebe vozit.

dokonaly kolektiv nenajdes. nieco take, ako ukazuju v seriáloch (ako su skoro ako rodina), v realite neexistuje a ani nikdy nebude.

a ostat neutralna a napriek tomu sa udrzat v kolektive - to je umenie naozaj vysokej diplomacie. na to nema kazdy.

vacsina ludi v kolektive sa aj tak polarizuje. pricom bez problemov zmenia stranu a nazor niekolkokrat za obdobie, co tam pracuju. to su veci, s ktorými proste musis pocitat.

tych, co si nevyberu stranu, obvykle vsetky kolektivy vylucia bokom. proste nevedia, co maju od nich cakat a bavit sa s niekym, kto ta nepodporuje, tam vlastne okrem vseobecnych veci nie je o com.

toto som sa velmi rychlo naucila v prvej praci.
ako mlada standa som s tym, ako dany kolektiv fungoval, nesuhlasila. velmi rychlo som si vsimla, ze je silne polarizovany (boj dvoch kolegov o miesto riaditela a ich fanusikovia) a bola som vydesena z toho, ze mam patrit k niektorej strane, kedze som sa nechcela do nicoho zapliest.
stat bokom, byt neutralna a chciet byt s kazdym zadobre skoncilo logicky tym, ze som nepatrila nikam a vsetci ma sice akceptovali, povazovali za milu a priatelsku, ale vylucili zo spolocnych stretnuti hoci aj na kuchynke na kave cez prestavku.
nastastie to za mna vyriesila materska.

je len na tebe, aby si sa naucila ucinne branit. jednak sama seba, ze si niektore veci nepripustas. jednak tym, ze sa niektorých veci aspon zlahka zucastnis, aby si nevycnievala prilis z radu.

a ak vycnievat chces, tak musis brat aj dosledky. neda sa mat hlavu vztycenu a citit sa ukrivdene, ze ti na nu strielaju.
totiz vzdy, ked chces byt sama sebou za kazdych okolnosti, tak bude ktosi po tej tvojej hlave strielat. tak to vzdy je. treba to brat ako fakt, necitit sa vynimocna, ani prenasledovana.

@deti95060810 byt sefom, tiez by som pocuvala. neznamena to, zeby som sa tym riadila. ale treba mat prehlad o náladách, vztahoch a atmosfere na pracovisku. a cim viac info, tym si lahsie vytvoris jasnejsi obraz a lahsie rozlisis, co niekto prehana, prekruca, klame a co je pravda. ale zaroven k tomu si treba udrzat odstup od zamestnancov. kamosky sef je kratkodoba zalezitost (to napr nechapu mnohi, ktorym povysili na sefa bývalého kolegu a tvrdia, ze je zrazu horenos. nechapu, ze uz nemoze mat k nim take vztahy, ako ked sedeli spolu v kancli. az na vynimky, ked bývalému kolegovi naozaj stupne slava do nosa.).
riadit firmu zvonka vyzera ako hranie sa s mocou. ale v realite je to strasne citliva zalezitost. lebo ludia su citlivi na svoje postavenie, hierarchiu, peniaze a osobnost.
ak nieco taketo sef nepochopi, rozpadne sa mu kolektiv, ostanu mu len ti s hrosou kozou a vykonnost ide dole kopcom, lebo ti otrli rychlo pochopia, ze sef akurát moze fukat praskovy cukor do zadku.
a aj ked to chape, vzdy sa zial najde niekto, komu sa ukrivdi, lebo vyhoviet vsetkym sa neda ani v 5 clennom kolektive.

vodomilka
15. jún 2018

Veru, ako pisu baby. Zensky kolektiv to je strasne. Tiež to mame v praci podobne. 1.s 2. ohovaraju 3., potom zasa 2.s 3. tu 1. a ked su 3.a 1. spolu, ohovaraju 2. v zenskom kektive sa robi velmi zle... tie ich nalady, kto si kedy vrzne nevrzne.... ja sa tiez snazim byt s kazdym za dobre a byt mila a priatelska, ale nevyplaca sa mi to..... bolo by to na dlho rozpisovat, ako som na to dopadla.....ale tak odrobim si, predycham, filtrujem. teda snazim sa. problem je aj ze ja si beriem slova k srdcu a to sa v dnesnej dobe nevyplaca..... ale co uz. Bozie mlyny melu pomaaaalicky, ale melu. Alebo tiez Pan Boh nie je nahlivy, ale pamatlivy. nezabudaj. zi si pre seba a svoju rodinku. kravam sa usmej do ksichtu a mysli si svoje. a to s tym sefom... tiez by som za nim isla uviest veci na pravu mieru.

slimstar
15. jún 2018

@moonlight1210 veľmi pekne si to napísala, ty by si mohla písať aj knihy, o nejakej tematike. ;)
@women_garnier kvôli tomuto, ja neznášam ženy. Ono ak medzi nimi pracuješ, je to dosť aj na psychiku, viem celkom pochopit, prečo si dala tu výpoveď. Je to šikana na pracovisku, ak sú hodne zákerné, tak každý deň je na nervy a utrpenie, takto sa pracovať nedá, aj keď chce človek odviesť svoju prácu a nestarat sa. Presne, ak sa nezaradis do tých ich skupiniek, kde riešia primitívne veci, tak budeš vytrcat. A tá, čo tam pracuje najdlhšie, tak ta je najzakernejsia, ale tebe nemusí siahať ani po clenky. Lepšie sú mužské kolektívy, alebo radšej pracovať samostatne. Držím ti palce, aby si toto nemusela riesit, zasa v novej práci.

dotka04
15. jún 2018

@deti95060810 viem, tiež mám šéfa 😀 Práve preto je podľa mňa potrebné riešiť to priamou cestou a nenechať to len na to, čo šéf počul od niekoho iného. Zároveň mu to trošku môže naznačiť, že on by mal byť tým, kto zváži aj druhý názor a nenechá sa len jednoducho a hlúpo pohltiť do prvých rečí, čo mu prídu do ucha. Netvrdím, že sa zrazu prebudí a dojde m, že niečo je len ohováranie a on bol "slepý". Sú aj takí, ktorí sa radi obklopujú ohováračmi a klebetami a na tom sa nič nezmení.

eliska13
15. jún 2018

@women_garnier nevšímaj si to všade je niečo.Povedz niekomu, že máš super ponuku za oveľa vyšší plat a hotovo budú závidieť🙂ak Tá budu predvolavat na koberček hod sa na PN, alebo sa odosobni a vydrž to.vlastne ako rozmýšľam robila som v 5 firmách v každej bola aspoň jedna taká zakomplexovana žena čo robila intrigy zavidela...Mne sa lepšie robí s chlapmi🙂

women_garnier
autor
15. jún 2018

Kazde rano mam bolebruch... cestou do prace si poviem, ze budem nad vecou....ale ked vidim a pocujem vo vsetko riesia... navyse co oni mozu u mna by to brali ako za chybu a uz by to hlasili sefstvu... je to na dlho...ale bolo mi naznacene, ze keby dotycna co je tam najdlhsie nemala zdravotne problemy a nebola dlhodobo PN uz tam davno nepracujem... a aj napriek sefovej pochvale si neviem robit svoju pracu....pri oznameni vypovedi som to spomenula, ze dotycna ma iny pohlad na moj pracovny vykon aaa kedze s nou mal sef asi pohovor a povedal jej to, tak teraz sa snazi kazdu moju co i len drobnu chybu nahlasit... a ja cim som pod vacsim tlakom som menej sustredena a bojim sa pomaly co i len dychat ...