Siemens - dvíhačky platu a kariérny rast

dancingqueen321
21. dec 2023

Ahojte, ak sa tu najde niekto, kto vie poradit konkretne ohladom firmy Siemens (ideal Kosice), moze byt aj ina, budem vdacna. Zaujima ma nasledovne:
1. Dvihacky a prehodnotenie a skladba platu. Ako casto navysuju plat? O kolko? Ci su dvihacky automaticke-napr rovne inflacii, alebo sa robi napr raz rocne year end assessment? Za rocne hodnotenie v akych % dvihaju? Su zakotvene nejake garantovane dvihacky napr v zmluve-napr. kazdorocny narast mzdy o 5%? Uvadzaju tiez variabilku-to je co? 13. plat? Ci nejaky profit sharing v style % zo zisku spolocnosti?
2. Karierny rast-mam sa obavat, ze interni uchadzac nema clear career path a individual development plan? Kedze su na trhu firmy, ktore poznaju viziu svojej spolocnosti tak niekde vedia povedat ze napr o 1-2r budu na oddeleni hireovat aj leadra… ako je to v siemense? Ci sa do zamestnanca nejako v Siemense imvestuje, napr kurz project mamagementu, nejake odborne certifikaty ci firma plati a a tak a ci nejako pracuju na tom, aby ludia naberali nejake nove skills a mohli sa interne posunut. A tiez interny rast - ak maju internych uchadzacov, hladaju najprv interne a preferuju interneho? Alebo naraz s externymi pohovoruju a ked im pride externy skuseny, uprednostnuju externeho? Nechcem dopadnut ako v predoslej firme, ze o kariernom raste len kopa reci a v reali interny clovek nema sancu sa posunut napr na manazersku poziciu. Ak by sa interny s platom napr 1600 hlasil na poziciu kde minimum zverejnia od 2200, plati to minimum aj pre interneho? Nevykrucaju sa napr na nejaku internu politiku, ze internemu nemozu dat +600 lebo nejaka policy? V aktualnej firme toto robia, tak by som sa takym firmam rada vyhla, preto sa snazim zistit co najviac. Dakujem

sunshine_007
22. dec 2023

@dancingqueen321 neviem, ci toto je ta spravna platforma na tvoju otazku.. nemas niekoho v tvojich kontakoch na LinkedIn kto tam pracuje? Ja by som si vyhladala cez LinkedIn niekoho kto tam pracuje a polozila tuto otazku tam. Vela stastia.

dancingqueen321
autor
25. dec 2023

@sunshine_007 nie, nemam, keby som mala znamych, pytam sa tam. A cudzi mi to nenapise, tiez by som to nerobila vybasat interne informacie este pod svojim menom a odpisovat cudzej osobe 🙂

emil55
29. máj 2024

@dancingqueen321 pls mas nejake odpovede a podelis sa?

dancingqueen321
autor
1. jún 2024

@emil55 no mam, vystup je taky, ze som v tej firme za posledny rok poslala CV na 8 pozicii. Ani na jednu som nedostala ponuku, nepacila sa mi ani komunikacia, ani ze im trvalo tristvrteroka dat feedback na jednu poziciu, dalej ze na jednu poziciu job description vobec nekorespondoval s tym, co mi bolo prezentovane na pohovore, plus som zistila, ze jeden moj znamy tam pracuje (len pre inu entitu nez tie, kde som sa ja hlasila). Nastupny plat (inziniering s cca 6-7rokmi praxe) dostal vraj 1800, po roku je teraz na necelych 2000, lokalita KE. Plus vraj nieco naviac prihodili za projekty. Ale ze ziadne certifikaty ani nic za rok do neho neinvestovali. Dalej som sa dozvedela, ze k nim nastupil novy zamestnanec-nejaky technik. Technik je udajne velmi dobry kamarat so sefom (chodia spolu na futbal, tykaju si, haha hihi), tak zrejme protekcnych tam beru. Moj znamy nesiel protekcne. Ja som rezignovala uz na tuto firmu. Aj celkovo na hladanie prace na Slovensku.

dasenka26
4. sep 2024

@dancingqueen321 ja som tam pracovala, napíš mi IP, ak mas záujem