Šéfka klame s priepustkami

9. feb 2023

Ahojte, viete mi niektorá poradit ako to je s priepustkami? Ja nie som typ, čo ich zneužíva ale klamať sa nenechám. Viem, že mám nárok na 7 dní na rok. Vždy sa snažím objednať skoro ráno alebo poobede aby som čo najmenej vymeskala. Napríklad keď idem k zubarovi prídem o hodinu neskôr. Zvyšných 7 odrobim. A zistila som, že šéfka mi odráta celý deň. Keď som sa voči tomu ohradila, tak vraj ona je v práve a o tom ešte nepočula, aby sa počítali hodiny koľko som bola u lekára. Ale trvá na tom, že aj keď dá celý deň priepustku, musíme sa od lekára vrátiť. Viete mi poradiť ako to zo zákonníka práce je?

janinah
9. feb 2023

Nenechaj sa okrádať,vieš ako to ma byt,tak na tom trvaj,tvoja šéfka ma predpokladám ešte ďalšieho šéfa nad sebou.

klarolinne
9. feb 2023

No ak zarátava celý deň, tak by som sa dvihla a išla si ten deň užiť. To už kde sme 🤦🏻‍♀️ samozrejme, že nie je v práve. Rob si kópie priepustiek aby si mala dôkaz.

anita6666
9. feb 2023

To,či si v práci alebo u lekára máš zaplatené rovnako,teda neprichádzas absolútne o nič...akurát ked to voľno máš,tak si môžeš spraviť minimálne 4 hodiny voľná a nie utekať do práce,bez ohľadu na to,koľko u lekára strávis. Rozumej,ak u lekára strávis 5min.,tak ďalšie 4 hodiny môžeš sedieť v meste alebo doma na káve a potom sa vrátiť do práce,keď už...

gabyyygabriela
9. feb 2023

Máš nárok na 7 priepustiek za rok na seba a 7 ošetrovanie. Priepustky nepočítajú hodiny.

aliziana
9. feb 2023

@gabyyygabriela čo? Samozrejme, že počítajú... má nárok na 7 + 7 dní, a nie 7 priepustiek. A dá sa to na hodiny/minúty... nie tak, ako to robí jej šéfka... podporu v zákone neviem...

rusalinka
9. feb 2023

§ 141 Zákonníka práce.:
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:

a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení

1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311

lucylaw
9. feb 2023

@gabyyygabriela To si ako na to prišla,že sa nepočítajú hodiny? Samozrejme,že počítajú..Práveže v Zákonníku práce to je tak,že má ísť o ošetrenie na NEVYHNUTNÝ čas,takže zamestnávatelia práveže veľakrát nechcú uznávať celodennú priepustku,pretože málokedy je človek reálne 8 hodín u lekára. Ale logicky sa tie návštevy lekára teda rátajú na hodiny a minúty,pretože to je ten nevyhnutný čas..Zamestnávateľ absolútne nemá právo niekomu zarátať celodennú priepustku,keď človek bol u lekára reálne hodinu a zvyšok dňa bol v robote..

neznamaznama
9. feb 2023

@anita6666 ani ty v tomto nemáš pravdu. To nie je že na 4 hodiny, to je na nevyhnutný čas.

neznamaznama
9. feb 2023

Premýšľam, ako ti mohla šéfka dať priepustku na celý deň a zároveň ti ten deň započítať ako odpracovaný. 😲😲😲😲😲😲

anita6666
9. feb 2023

@neznamaznama ak pracuješ v rovnakom meste,kde navštevujes aj lekára,tak máš nárok na pol pracovného dňa, teda 4 hodiny,pretože u lekára nesedis 8 hodín....

anita6666
9. feb 2023

@neznamaznama a nič jej šéfka "nezapočítava"....keď využijes zákonné voľno,máš ho rovnako zaplatené,ako keby si bola v práci,čiže šéfka chybu nerobí...chýba je,že pani sa ponáhľa do práce,aj keď nemusí,zaplatené to má ale úplne rovnako

h2
9. feb 2023

U nás v práci sa tiež automaticky berie priepustka ako keby bola na celý deň. Keď som to zistila, zariadila som sa podľa toho: návštevu lekára si plánujem na piatok predpoludním. V ten deň do práce nejdem. (Prípadne idem ráno na hodinku - dve, keď nevyhnutne treba.)

aliziana
9. feb 2023

@anita6666 tak toto je už na zamestnávateľovi, či môžeš byť 4h... u nás uznajú aj 8h, ale teda oficiálne je to nevyhnutný čas...

neznamaznama
9. feb 2023

@anita6666 no ja neviem, u nás v práci mám na výplatnej páske samostatne zapísaný čas, ktorý som strávila u lekára, áno, započítava sa to do odpracovaných hodín, ale neodpracovala som ich. A ona odpracovala 7 hodín a zároveň jej vedúca zapísala, že sedela 7 hodín u lekára, čo je blbosť. A nemáš nárok na 4 hodiny, máš nárok je nevyhnutne potrebný čas, treba sa držať zákonníka práce. To, že niektoré firmy to automaticky dajú na 4 hodiny je už niečo iné. Tam si to treba riešiť s vedúcim. U nás uznajú aj celý deň (dokonca aj na 12-tke a v rovnakom meste), ak to viem vysvetliť a šéfka je ochotná to tolerovať.

h2
9. feb 2023

@anita6666 Prichádzaš o to, že ak náhodou potrebuješ ísť k lekárovi častejšie, tak ti to po tých 7x už zamestnávateľ nepreplatí. Je to jedno len v tom prípade, že donesieš priepustku párkrát do roka.

19mmm71
9. feb 2023

Tak u nas je to podla potreby bud na celý den ak treba ale ked som mala rehabky tak 2h denne a pocitaju 8h*priepustka ,a jasne 7+7 dni

kacena4
9. feb 2023

do priepustky si uvadzat cas od kedy do kedy si u lekara ten cas ti ekonomka/mzdarka uvedie do vyplatnej pasky, tak tam nedas cas ale odovzdas to nevyplnene rata sa ti cely den

zuzanaete
9. feb 2023

Bud ries so mzdarkou, kolko realne si bola u lekara a kolko pracovala alebo sa v ten den do prace uz nevracaj, ked automaticky dava cely den, ale potom sa moze stat, ze budes potrebovat ist k lekarovi a nebudes mas uz narok na preplatenie.

katka700
9. feb 2023

Závisí od zamestnávateľa, niektorí to rátajú na hodiny, iní povolia aby si bola u lekára pol dňa alebo celý deň. Zisti na HR ako je to u vás. To čo robí šéfka je protizákonné, buď si u lekára alebo v práci. Nemôže ti odpracované hodiny strhávat z času na návštevu lekára. Píš si na priepustky hodiny a odkladaj kópie. Na výplatnej páske je nárok a čerpanie. Ak to nesedí s tým čo je na priepustkach rieš so mzdarkou.

zuzanaete
9. feb 2023

@gabyyygabriela to vazne????? Kuk zakonnik.

lilope
9. feb 2023

Ak sa nebude dať inak, že šéfka neustúpi zo zarátavania celého dňa na priepustku namiesto tvojej reálnej neprítomnosti v práci, tak v takom prípade samozrejme do práce v deň návštevy lekára nechoď. Okrádaš tým samú seba, keďže ten deň máš odrátaný zo 7 dňového nároku, zaplatený raz, ale de facto ,,odpracovaný" dvakrát. Zaujímalo by ma, čo by šéfka robila, keby sa ti v ten deň, čo ti eviduje ako priepustku, stal pracovný úraz, teda papierovo si v práci nebola, ale reálne bola a pracovala. Zrazu by tú tvoju neprítomnosť čo, sfalšovala? Trvaj na reálnych hodinách zo 7 dňového nároku a keď nie, tak sa v práci ani neukazuj.

nelca84
9. feb 2023

@gabyyygabriela pekna blbost, jasne, ze sa pocitaju hodiny, ked chcem celodenneho lekara, tak rovno poviem, ze zajtra nepridem, ked potrebujem len odbehnut niekam, tak si odratam kolko som bola prec, napr. vcera som bola na dentalnej hygiene hodku a pol aj s cestou

prunee
9. feb 2023

Priepustka je na nevyhnutny cas na lekara+cesta, u nas jedna priepustka moze by od pol hodiny az po 7.5 hodiny, t.j. cely den, podla potreby. Za rok max 7 takych celodennych.

19mmm71
9. feb 2023

@prunee netreba zabudat na 7 doprovod

prunee
9. feb 2023

@19mmm71 samozrejme, doprovod je este zvlast + 7 dni, ale to urcite pani vie

masinka
9. feb 2023

@anita6666 to ze je to zaplatene rovnako nie je tak uplne pravda - nahrada mzdy sa rata z priemeru za predosly stvrtrok, takze niekedy si tym mozes aj o nejake drobne prilepsit, ale ak ti napriklad zvysia na zaciatku kvartalu plat, tak nahradu dostanes este podla toho povodneho nizsieho....

miskakyska
9. feb 2023

..u nás priepustky neakceptujú vôbec..🤷 môžem sa aj o zem hodiť..lebo..lebo kolektívna zmluva ..

dixitka
9. feb 2023

U nás to normálne rátajú po hodinách, tj. s prehľadom môžem ísť 56x za rok na hodinku k lekárovi. Ale uznajú mi aj 1 priepustku na celý deň keď potrebujem. Ak ti strháva celý deň, tak nechoď do práce, veď nemôžeš pracovať keď si celý deň u lekára ;)

viestta
9. feb 2023

Zakonnik prace pise, ze paragraf mas na dobu nevyhnutnu na osetrenie, cestu tam a cestu naspat. Tak by ti to malo byt zaznamenane v dochadzke kedy si v dany den dosla do prace a uctovane vo vyplate. Zvycajne sa zaokruhluje na cele hodiny. Takze sefka vas obabrava a vy sa mozte branit, pripadne podat podnet na Inspektorat prace, ale musite mat dokaz v dochadzkovom systeme alebo dochadzkovej knihe, kedy ste sa na pracovisko dostavili, kedy ste odisli.

gabika128
9. feb 2023

U nás sa to ráta na minúty, 7x8 hodin máme nárok na lekára. Akonáhle by ma strhával zamestnávateľ celý deň, tak by som v ten deň do práce ani nešla.