Ahojte, chcela by som sa spýtať rsp. prediskutovať moju otázku, čo ak mi neplatí zamestnávateľ sociáne a zdravotné??? Prišla som na to náhodou, a nemám s toho dobrý pocit... Je na tom finančne dosť zle (momentálne)... Lenže ja chcem ísť na materskú (ešte nie som síce tehotná), ale mám taký pocit, že by som dostala figu borovú. Ako to vlastne je? Čo by ste robili Vy? Rozhovor s ním, som už absolvovala, lenže je mu to nepríjemné, takže sa tejto debate vyhýba...
Ďakujem, pekný deň prajem všetkým....
@sisaha stat bude vymahat od neho, ale v prvom rade si to zlizne @gabrielapatrik
@gabrielapatrik Napisala som prispevok a nezobrazilo mi ho....nemusis sa bat, narok na matersku budes mat a aj ti bude vyplatena.Zamestnavatelia odvadzaju za zamestnancov peniazky do rezervneho fondu solidarity a z tohto sa platia davky ludom s podobnym problemom ako ty. Ak si riadne zamestnana-na trvaly pracovny pomer, nie dohodu, tak po splneni urcitych pomienok mas narok na davky. Stat potom od neho bude vymahat nezaplatene odvody, ale ty s tym nic nemas, teba to nezasiahne, kedze za to, ze on neplati, ty nemozes... 😉
@adrioska Ďakujem, hneď som kľudnejšia...
I keď mám stále v hlave ako kamarátovi prišla upomienka zo sociálneho s vyhrážkou exekútora, zaplatiť dlhy čo mu zanechal bývalý zamestnávateľ, neplatením odvodov...
...pokiaľ viem, neodvádzanie poistného je trestný čin.. takže pri ďalšom rozhovore, alebo aj medzi dverami len tak zdiaľky, mu môžeš povedať, že má osobnú zodpovednosť... nechceš ho stresovať inšpektorátmi práce atď., ale ...akože... stresy robí on tebe🙂
@gabrielapatrik myslím, že toto nie je tvoj problém. Odvody z tvojej mzdy boli zrazené a to že ich zamestnávateľ neodviedol, nie je tvoja chyba. Raz sa to stalo aj mne, prišla mi zo zdravotky a aj zo sociálky výzva na zaplatenie. Zobrala som pracovnú zmluvu, tú som im tam ukázala a viac ma neotravovali.
@gabrielapatrik to nie je mozne, neber to v zlom... 🙂 Tvoj kamarat musel byt podnikatelom a tak mohol mat exekuciu na krku(nie ako zamestnanec) alebo bol spolocnikom v tej firme. Ale zamestnanec nie je zodpovedny za to, ak za neho zamestnavatel neplati odvody. Strhnute ich z platu ma, platit musi zamestnavatel...toto je jedna z vyhod byt zamestnany a zaroven jedna z nevyhod byt zivnostnikom, zivnostnik musi odvody odvadzat sam, je to jeho zodpovednost...
@adrioska No tak potom neviem, možno mi on nepovedal presné informácie...
@hadassah Ďakujem, veľmi pekne....
V mzdových , daňových a pod. otázkach sa môžete obrátiť aj na mňa m.vaskova1@gmail.com.
V žiadnom prípade neradím ísť na živnosť -pokiaľ plánujete bábatko🙂
Neplatenie poistného je problém závažný - ale nie Váš, Vy dostanete svoje dávky rovnako ako keby zamestnávateľ odvody platil! Ak by ste pracovala na živnosť a zaplatila len o pár dní neskôr - to by ste mali smolu...Stalo sa to aj mne☹( pri poslednej materskej... 😒 😒 😕
chcem sa opytat,,,manzel pracuje, a zamestnavatel ak mu posle mzdu na ucet, potom si pyta peniaze od manzela, lebo ze vraj treba zaplatit odvody,,,,,preco mu to neplati z hrubej mzdy,ale z cisteho prijmu??? je to v poriadku???? ak nie, kam sa ma obratit? dakujem
@martina220 má výplatné pásky?
určite nemá dôvod pýtať od neho z uhradenej mzdy odvody
@gabrielapatrik to, či za teba robi odvody môžeš zistiť v socialnej poisťovni a takisto aj v zdravotnej...myslim, ze na tehotenstvo to vplyv nema a jeho neplnenie si povinnosti je na jeho triku. Štát to bude vymáhať od neho, no ak firma pôjde napr. do zaniku, tak vtedy netusim ako to je..