Šéf povýšil kolegyňu, ktorá si to nezaslúži

3. apr 2023

Mám 40 rokov, vo firme robím 7 rokov, počas práce som si dorobila druhú vš a MBA. Vždy som si svoju prácu robila zodpovedne, žiadne PN a OčR. Kolegovia sa so mnou vždy chodia radiť a dokonca aj šéf. Nedávno odišla od nás staršia kolegyňa a tak som tak trochu čakala, že dostanem jej miesto. Bola by to manažérska pozícia, platovo asi o 30% viac. Na poslednej porade nám ale šéf povedal, že tu pozíciu dostane iná kolegyňa - 24 rokov, bez vzdelania, 4 roky študovala na vš a ani bakalára neurobila. Robí vo firme od leta min. roku. Je neskonale sebavedomá, chodí so šéfom na obed, atď. No a teraz by mala byť moja nadriadená… celá firma ma chodí odpichovať, že prečo som to miesto nedostala ja a viem, že za chrbtom sa z toho škodoradostne smejú. Je mi z toho smutno a zároveň som nahnevanä. Už tam nechcem ostat.. čo by ste robili na mojom mieste?

petamich
3. apr 2023

porozpravala sa so sefom a ak to nevies stravit, zacni hladat inde - a jedna rada do buducna, ak nieco chces, chod po tom, necakaj, ze ti povysenie spadne z neba, lebo si myslis, ze si ho zasluzis 🤷‍♀️ zial tak to chodi asi iba v rozpravkach a par vynimocnych firmach

lija22
3. apr 2023

uprimne,toto by moje ego neznieslo. Just by som odisla nech si poradia sami ( ano detinsky pristup) Ale teda, len ak by som mala kam. Mrzi ma to, mala si to dostat ty

bluka2
3. apr 2023

Popracovala by som na svojich soft skills na tvojom mieste. Prečo chodí na obed so šéfom ona a nie ty? Už vtedy bol čas sa nad tým zamyslieť. Mňa takýto vývoj situácie vôbec neprekvapuje. Pracovné vedomosti su podľa mňa tak polovica úspechu a možno aj menej.

komplikovana
3. apr 2023

mozno ta nechcel preto, lebo by ti musel zvysit plat. Mozno ta nova pojde aj pod cenu. Vedel o tom sef, ze mas zalusk na to miesto?

autor
3. apr 2023

@petamich on vedel, že o to miesto mám zaujem..

autor
3. apr 2023

@bluka2 tými “soft skills” myslíš umenie lezenia do zadku?

tosomja
3. apr 2023

Tak možno je šéfovi bližšia (vieme ako)...mne by bolo trápne. Ale keby som chcela povýšiť, asi by som mu to povedala, že si trúfam na to miesto.

domkakvet
3. apr 2023

Tak asi tam ma znamosti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
3. apr 2023

Zamysli sa, v čom je jej výhoda. To, že bežne za tebou kolegovia chodia poradiť sa, že tam robíš dlho, to nie sú dôvody na povýšenie. To znamená, že veľa vieš. Manažér potrebuje výrazne úplne iné zručnosti. To, že vedel, že máš o to miesto záujem je úplne irelevantné. Pozícia manažéra sa nedáva preto, lebo niekto chce a preto, že niekto je odborník. Pozícia manažéra sa dáva preto, že tam sú manažérske skills. A z tvojich reakcií je úplne zrejmé, že ti chyba v soft skills ešte veľmi veľa.

rebrambora
3. apr 2023

Tak ak sa pytas tu, co by sme my robili na tvojom mieste, co by si robila na vyssej manazerskej pozicii, kde nad takymito vecami treba mat nadhlad. Pracovna pozicia vacsinou nespadne z neba, ale treba si za tym ist, komunikovat za sefom a tak dalej a 7 rokov cakat na povysenie je vela. Ak si veris, ze na to mas, tak sa na takuto poziciu prihlas inde alebo konfrontuj sefa. Vysoka skola nieje vsetko a uz vobec na manazerskej pozicii. Trosku objektivneho pohladu a nie osocovat mladsiu kolegynu.
Hlavu hore, len takto sa ucime.

autor
3. apr 2023

@melanta čiže ty takto vieš, že ona má lepšie manazerske skills ako ja? 🤔

autor
3. apr 2023

@rebrambora v čom som ju osočila? Len som napisala fakty. Hm?

petamich
3. apr 2023

autorka: nie nie je to o umeni lezenia do zadku a nie mlada dama s tvojim sefom nemusi mat ziadny mimopracovny vztah (ako sme uz naznacili), mozno len ma tie manazerske zrucnosti, ktore tebe chybaju alebo v nej vidi vacsi potencial ako v tebe - opat vravim ak to chces nejako uzavriet, tak sa porozpravaj so sefom, on jediny ti snad da relevantnu odpoved a ked neda, aspon budes vediet, ze treba ist dalej a nabuduce v inej praci mozno povysia teba a nie niekoho ineho 🤷‍♀️

muchotrafka298
3. apr 2023

Ja toto velmi dobre poznam z roznych prac, ze mlada ritolezka a dostane miesto managera. ja pracujem na pozicii, kde nie je mozne povysenie, jedna sa o presne definovanu kancelarsku pracu. Ale mam kolegynu, tak ambicioznu, ze ide aj cez mrtvoly a dostala miesto veducej oddelenia po 2 rokoch a sefuje ludom, co su tam ovela dlhsie ako ona. A vies preco? Lebo razi teoriu "Ak Ta do 3 rokov nepovysia, tak si leniva a nemas v tej praci viac co hladat".

bluka2
3. apr 2023

🤣 lezenie do zadku som nemyslela. Čo ja viem, my sme 2 kolegyne na rovnakej pozícii a tiež chodím so šéfkou na drink a pod. a predstav si, iniciovala to ona, teraz si obojstranne napíšeme, keď po práci treba pohárik (srandujem trochu, nie sme alkoholicky). Druhú nikdy nezavolala a ani ona ju. Druhá je tam inak dlhsie a možno aj lepšia v technickych veciach, len ma trochu nepríjemné vystupovanie a určite ju nepovysia kvôli tomu. Som ritolizac?

hederamonstera
3. apr 2023

Zasa je to jednostranny pohlad.
Mas manazerske skills?
Lebo napr. ja ked sa pozriem na svojich kolegov, tak jeden je tam tiez strasne dlho, ma neskutocne znalosti a vsetci za nim chodia (aj sef), ale kebyze si ma vybrat namiesto seba nahradu, tak urcite vyberie nasho mladsieho kolegu, ktory sa na to manazersky viac hodi. To je proste citit kto na to ma a kto nie.
Ale zasa, ked sef vedel, ze mas o to miesto zaujem, sa s nim porozpravaj…ze chces proste 360st. spatnu vazbu

muchotrafka298
3. apr 2023

@bluka2 niee si, ty si drinkolezka 😂😂😂 Ty si tuto presne vystihla, o com to cele je. Ze mozno tvoja kolegyna je lepsia ako pracovnicka v tom co robite, ale ty mas tie "soft skills",ktore jej chybaju. Ze niekedy zavazi viac to, ako sa spravas, ako to, ci mas vzdelanie alebo roky praxe.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
3. apr 2023

@muchotrafka298 presne, v našom prípade to určite závaží, lebo celá práca je o vzťahoch s partnermi a vlastne toto hra dôležitu úlohu skoro všade (ak keď niekde viac a niekde menej)

autor
3. apr 2023

@muchotrafka298 Sorry, ale ty poznáš význam “soft skills”?

ice8
3. apr 2023

@viestta ti poradi, ako na to 🙂 mne poradila bajecne, zistil som, ze zivot je fer, spolocnost je fer, ekonimika je fer, banky su fer... takze , asi si to zasluzila, ale, naozaj, necham to na odbornicku... preto som ju oznacil, nech jej toto nahodou neunikne pozornosti..

kristinapetronela
3. apr 2023

Tiež by som odišla .. sefka taká mladá zvláštne

viestta
3. apr 2023

@ice8 🙄

syslik81
3. apr 2023

byt manazerom znamena vediet sa presadit .. k si seda myska co len medzi recou spomenula,ze by mala zaujem tak hold to prepoculi ... ak to tak nieje tak si sadni so sefom a preber to s nim .. povedz ze ta to sklamalo ale kedze sa sama chces posunut dalej rada by si prediskutovala svoju buducnost vo firme

mandarinka555
3. apr 2023

Šéf ju zrejme práši a takto ju odmenil 😝

syslik81
3. apr 2023

@ice8 😀 😀

nikpa
3. apr 2023

V práci som prešla niečím podobným. Nakoniec som si zbytočne lámala hlavu, čo má tá nevzdelana kolegyňa naviac.... spavala s ním a ja som sa mohla aj roztrhat.

pribinak
3. apr 2023

Hm, máš 2 možnosti:

1. ísť za šéfom a otvorené sa s ním porozprávať ale naozaj otvorené a aj priamo uviesť že za takýchto podmienok zvazujes odchod

2. dať výpoveď a rýchlo hľadať niečo iné.

Pozri, ťažko posúdiť v com je lepšia od teba, je dosť mozne že nie je, ale šéfovi sa páči a to je celé.

ice8
3. apr 2023

autorka.. "Kolegovia sa so mnou vždy chodia radiť a dokonca aj šéf. "
"..a dokonca aj šéf. "
vies preco ta sef nepovysil? boji sa ta, to je moj nazor, pretoze ak ti da viac pravomoci, hrozi mu, ze ho nahradis. neviem ci toto niekto uz poradil, ak ano, tak je to jasna vec..
cize mala by si (aspon teoreticky) mat velmi velku paku na vyjednavanie (aspon zvysit plat, znizit pracovnu zataz)..
drzim palce