Šéf mi nechce dať výplatu

lisacka1
11. jún 2024

Ahojte Maminy som zúfalá .. priateľovi nechce šéf vyplatiť peniaze .. dá sa to nejako riešiť? Sú ľudia kde sa dá pomôcť alebo tak?poradte niečo prosím :(

viestta
11. jún 2024

@lisacka1 samozrejme mas moznost sa branit. Na inspektorat prace a nevyplatenie mzdy je aj trestny cin, takze zaloba na sude. Ale podmienka je, ze ta vyplata je riadne cez pasku, an pracovny pomer so szmluvou a podla zmluvy. Peniaze "na ruku" z pokutnych dohod medzi zamestnavatelom a zamestnancom ziaden zakon neplati, pretoze samotna dohoda je mimo zakon.

anjelicek26
11. jún 2024

Pokial robil na cierno a na ruku a na paske minimalka, tak nie.. ak robil normalne, tak smer inspektorat prace, oni to riesia velmi rychlo...

tramtada31
11. jún 2024

Napis podrobnosti. Ak nemá za april peniaze a disponuje zamestnavatel nimi, moze priateľ podať trestne oznamenie za nevyplatenie mzdy

osky
12. jún 2024

Toto je velmi divne ,citim,ze v tom nieco bude...preco by mu ich inak nevyplatil?
Napis v com je problem....

salome123
12. jún 2024

hovoris o vyplate za april?

veronkaxxx
12. jún 2024

Nech ho udá

tiika
12. jún 2024

@lisacka1 za aké obdobie nevyplatil? Sú to peniaze na základe pracovnej zmluvy či pomimo? Napis, pretože inak ti nevie niekto adekvátne poradiť

bubuzu
12. jún 2024

Pohroziť inšpektorátom práce, v oboch prípadoch, aj keď je to legálny príjem, aj keby bol na čierno. Ak nezaberie, naozaj ho na nich zavolať.

lisacka1
autor
20. jún 2024

@tiika o vyplatenie za máj .. 2000 mal v čistom ale na zmlúve je 900€ v hrubom takže ako treba postupovať ? Vyplatí to stať a budú to od neho vymáhať tak som počula ?

hiro
20. jún 2024

@bubuzu Vysúdi len koľko má z tých 900 čistých. Ako sa chceš súdiť o čierne peniaze?

lisacka1
autor
20. jún 2024

@hiro veď je mi jasne že len z tých len ako to prebieha keď on hovorí že tam pracoval 12 dni a pritom odpracoval 15

hiro
20. jún 2024

@lisacka1 12 či 15? Na to kašli, 3 dni hore dole.

tiika
21. jún 2024

@lisacka1 zaklad je pracovná zmluva a dochádzka za maj, z toho sa vychádza, aby sa zistilo na čo mal vlastne nárok.
Potom treba vyzvať zamestnávateľa o úhradu mzdy, následne sa môžeš obrátiť na inšpektorát prace.
Dobre je mat aj nejakú komunikáciu so šéfom, i v prípade dochádzky a tých odrobených dni.

https://www.pravovpraxi.sk/nevyplatena-mzda-a-c...
https://www.ip.gov.sk/ako-postupovat-vo-veci-ne...