Ahojte, dala som výpoveď 12.2. a myslela som,že budem mať normálne 2 mesačnú výpovednú lehotu. Lenže som potom zistila,že tá mi vraj začne plynúť až od 1.3. čiže prakticky musím byť v práci ešte 2a pol mesiaca.
No a chcela som si teda na koniec apríla vyčerpať starú dovolenku (2a pol dňa) + novú.
Zamestnávateľ odmietol, tak som sa pýtala,že či mi ju preplatí, a vraj nie, lebo stará mi už prepadla, to som si mala vyčerpať minulý rok 🤨 (pokiaľ viem, tak sa mi mala preniesť a vyčerpať by som ju mala tuším do júna, ak sa teda nemýlim) a vraj na novú ešte nárok v apríli mať nebudem.
Prosím Vás, čo z toho je pravda?
Ďakujem
K starej dovolenke sa vyjadriť neviem, ale znie to celkom nefér, no pokiaľ viem, tak by si za tento rok mala mať nárok na pomernú časť dovolenky. Čiže ak budeš mať zmluvu do konca apríla, to je tretina roka, to znamená aj nárok na tretinu z celkového počtu dovolenkových dní za kalendárny rok. Tu pripájam aj zdroj: https://www.ip.gov.sk/vyska-naroku-na-dovolenku/ - časť dovolenka za kalendárny rok. Takže to vyzerá na pomstychtivého šéfa.
@sabca99
@zivotgombicka starú som si nevyčerpala preto, lebo on nikdy nikomu nechcel tu dovolenku dať, a aj to väčšinu sme si vyčerpali skrz lockdown 🙄 čiže aj tie 2apol dňa nemám vyčerpané, lebo mi ich nechcel dať 😔
Úplne som z tej práce znechutená, odchádzam ja a ešte 2 kolegyne...
Ak ti dovolenku nepovolí vyčerpať, musí ju preplatiť. Starú, a z novej alikvótnu časť. tzn. v tvojom prípade 1/3.
stará dovolenka - záleží, čo máte v internej smernici. Ak máte dané, že ju musíte vyčerpať do konca príslušného kalendárneho roka, tak bohužiaľ. Ak žiadnu internú smernicu nemáte, tak sa ti zostatok prenáša do ďalšieho roka.
nová dovolenka - máš nárok na alikvótnu časť. Ak tvoj prac. pomer končí 30.4. tak v závislosti od veku/detí máš nárok na 6-8 dní dovolenky (20 alebo 25 dní na rok 2022)
A samozrejme zostatok starej aj alikvótnu časť novej ti buď umožní vyčerpať, alebo ti ju preplatí, žiadne také že nie. Ak má problém to pochopiť, tak inšpektorát práce mu to iste vysvetlí.
Ak je dovolenka z roku 2021 tak by sa ti mala preniesť ak to není viac ako 20 dní tuším, a na novú máš nárok za každých odpracovaných 21 dní máš nárok na 1/12tinu z ročného nároku. Takže sa nedaj, a ak ti ju nedá vyčerpať je povinný ju preplatiť zo zákona pri skončení pomeru. Mzdarku systém nepusti ani zákona. On nech si rozpráva co chce.
@danjeliiik
@sissy27 čo v prípade,že mi dovolenku neumožnil vyčerpať zamestnávateľ?
Na začiatku,keď som nastupovala bolo povedané,že sa dovolenka prenáša, no nebolo povedane dokedy, preto píšem,že sa mi zdá,že do júna 🤷
Takže nárok teda mám....tak asi fakt ako píše @sabca99 že sa mi chce asi pomstiť,lebo keď som mu výpoveď doniesla, tak zadrel,že určite výpoveď nedám, že kam by som tak išla 🙄🤦 ....ešte aj sa bojím, môže mi on výpoveď nejako neschválit? Alebo také niečo?
Prestaň hysterčiť a prečítaj si zákonník práce a svoju pracovnú zmluvu.
nevycerpanu dovolenku pri skonceni PP musi preplatit, nejde o to, ci chce. to je zo zakona. max 20 dni. Ak ti ju neumozni cerpat, musi preplatit. A ano, vypovedna lehota zacina plynut prvym dnom nasledujuceho mesiaca.
Pravda je taká, že vás len zastrašuje. Všetko sa rieši cez personálne a on nič nezmôže,lebo výkaz vám on kontrolovat nebude.Máte nárok vyčerpať starú dovolenku za rok 2021 plus za každý mesiac odrobeny v novom roku (čiže aj počas 2 mesačnej výpovednej lehoty) sa ráta cca 2,5 dňa za odpracovaný mesiac podľa dní cez mesiac.(napr.za február je to menej lebo je kratší). Ja som akurát vo výpovednej lehote a od 1.3.nastupujem v novej práci a čerpám si posledný týždeň dovolenku. Ak si ju nevycerpate, automaticky vám ju preplatia. Takže o nič neprídete, rieši to personálne , takže buďte v kľude.
Mal ti podpísať prevzatie výpovede. Ak to nemáš posli mu to doporučene do konca februára máš čas aby si mala doklad ze si výpoveď podala. Dala by som si podpísať aj žiadosť o čerpanie dovolenky aby si mala doklad ze si si ju chcela čerpať. Lebo on ti ju musíš preplatiť ak ti zostane to ma iba teraz reči ze nepreplatí. To nezáleží na ňom.
Ak ste podali výpoveď, po cca 2 týždňoch by mala prísť oficiálna odpoveď že je akceptovaná .Nasilu vás nikto nemôže držať v zamestnaní, takže pochybujem že vám ju nepodpisu. Je to opäť len zastrašovanie.
@ivasteva ak sa bavime o malom zivnostnikovi, ktory ju zamestnava, tak ten jej urcite nebude posielat oficialnu odpoved 😀
Autorka: mala si si dat podpisat kopiu ze Ti to prevzal, a ano je to tak ako Ti povedal, ze vypovedna lehota zacina platit od dalsieho mesiaca kedy bola vypoved dorucena, takze 1.3. Dovolenka z minuleho roku Ti prepadnut samozrejme nemohla.
@simonah73 a ak mi to nepodpíše? Čo sa stane potom?
Môže ma nejako zažalovať, že v máji nenastúpim do práce?
daj mu to podpisat teraz hned, ak nepodpise, nema nejakeho sefa nad sebou? ci je to tak ako som pisala, maly podnikatel? v tom pripade posli doporucene a Ty budes mat doklad ak to aj neprevezme ze si to poslala.
@simonah73 áno, pravdu máš....
No dobre, tak mu to pošlem aj doporučene 🙏 ďakujem
Odporúčam mu povedať, že si sa radila s právnikom a že dovolenka z roku 2021 ti určite neprepadla a buď ti ju umožní vyčerpať, alebo ti ju preplatí v poslednej mzde. Detto adekvátnu časť tohtoročnej dovolenky. A že mu odporúčaš, aby sa poradil s právnikom alebo s Inšpektorátom práce, ak zákonníku nerozumie.
K tej výplate, čo tu dievčatá píšu, áno, buď si ju mala poslať poštou doporučene alebo si mala mať okrem originálu jednu fotokópiu a na ňu si mala žiadať o podpis a potvrdenie prevzatia. Vzhľadom k tomu, ako ťa klame s tou dovolenkou, bude to zrejme smrad, čiže potrebuješ mať istotu, aby ti na konci apríla nepovedal, že veď žiadnu výpoveď od od teba neeviduje. Takže toto si vybav dodatočne.
To je riadny špinavec tvoj zamestnávateľ , ked ťa klame s dovolenkou. Ako môže takto klamať . Ja sa čudejm aký to špekulanti su zamestnavatelia.😮😮
U nas to so starou dovolenkou bolo tak, ze dajme tomu dovolenku za rok 2020 musis vycerpat do konca roka 2021. Od juna 2021 mas narok si ju nahlasit zamestnavatelovi a dat ti ju musi, uz tam nieplati to, ze s 2 tyzdnami manipuluje on. Ak si aj tak staru dovolenku nevycerpas, musi ti ju preplatit ( dovolenka musi prejst cez pasku) v decembri. Robila som veduci v polnohospodarstve, kde si ozaj malokto realne dovolenku cerpal, takze sme to riesili. Prepadnut ti dovolenka nemoze, zamestnavatel ju musi preplatit. Nemala si ju v niektorej vyplate?
@ivkazba ďakujem, zajtra ju pôjdem poslať 🙏
nevyčerpanú dovolenku ti musia preplatiť(alikvotnú časť za tento rok).....hoď sa na PN a máš vystarané....
Podľa mňa je to tak ako vravíš ty, no možno by bolo fajn sa skôr opýtať či už nejakej účtovníčky alebo personalistky, no mám pocit, že sa ti chce len pomstiť za výpoveď