Ahojte, je tu medzi vami niekto kto pracuje ako sanitar? Ale sanitar ktorý tú prácu má naozaj rád a vie porozprávať aká je náplň práce, plat, pracovný čas a podobne. Často som počúvala, že je to len upratovačka aj keď si to nemyslím. Bola by som rada ak by mi to niekto vedel vyvrátiť.
Este som zabudla napisat aj vymenu postelnej bielizne, odnesenie bielizne do pracovne (triedenie), prinesenie cistej bielizne. Dbat na pitny rezim hlavne imobilnych pacientov. Podavanie liekov nie je sice v kompetencii sanitara, ale...
Pomoc napr.pri rehabilitovani (niekedy rehabilitacna sestra potrebovala pomoc pri posadzovani ci postavovani pacienta).
Presne ako píše huxy,je to strašne psychicky aj fyzicky namáhavé. Ja som vydržala na internom iba jeden deň,viac som nezvládla,pre mňa bolo najťažšie predstaviť si,že niektorí tí ľudia budú umierať a na druhý deň ich už nemusím stretnúť...
Aj mi jedna staručka tetuška povedala: "Jej,akú máme novú mladú sanitárku. No,vy tu dlho nezostanete..."
Ale ja som musela napr.aj umývať sprchy, bažanty a vane,tak mi to pripadalo naozaj doslova ako otročina.
@jaja20 ja som robila 2 a pol mesiaca na ldch. Hned v prvy den som sa zaucala a v ramci toho som sla aj do marnice (kolegovia sli obliekat mrtveho a ja som sla pozerat a teda som aj pomohla). V zivote ma nenapadlo ze budem urcite cinnosti vykonavat. Mne tieto veci prisli take, no pre mna nevhodne. No napriek tomu mi prave tato praca pomahala nemysliet na moje osobne problemy, ktorymi som si v tom case prechadzala. A vdaka tej praci som trochu prehodnocovala svoj zivot, a teraz si dorabam pomaturitne studium na zdravotke, ako prakticka sestra.
Inak co sa tyka prace sanitara, je to tazka a neohodnotena praca. Co v podstate bude pravdepodobne aj praca praktickej sestry. I ked s vacsimi kompetenciami, no mnoho cinnosti musi vykonavat aj ako sanitari.
Inak bazanty aj prenosne wc-ka sme tiez dezinfikovali (a cistili). Vanu sme tam nemali. A sprchu som ja neumyvala, ani by som uz nemala kedy.
@huxy ahoj, aj ja by som mala par otazok ak mozem 😇
@patulieenka ak budem vedieť, tak kľudne odpoviem
Ja som pracovala kratucku dobu ako sanitarka. A nie je to vobec len o upratovani. Praca je narocna ci uz fyzicky, aj psychicky (podla oddelenia), ale kto ma k takejto praci vztah a ma potrebu druhym pomahat, tak sa v nej moze najst.
Co sa tyka pracovnej naplne, tak tam moze patrit: hygienicka starostlivost o pacientov (prebalovanie, sprchovanie ci kupanie), starostlivist o postelnu bielizen, cistotu a dezinfekciu izieb, nocnych stolikov, posteli, pomocok. Pomoc pri podavani stravy a krmenie. Umyvanie kuchynskeho naradia (po stravovani pacientov). Sprevadzanie pacientov na vysetrenia (odvoz povedzme na rtg vozikom atd.), taktiez odvoz mrtveho tela do marnice. A ine pomocne cinnosti ktore moze sanitar vykonavat bez extra odbornych vedomosti.
Na klasicke upratovanie su vsade upratovacky.
Myslim ze pracovny cas moze byt rozny. Ja som robila osmicky, no viem ze na mnohych miestach sa robia dvanastky, denne, nocne.
Co sa tyka platu, tak to nebolo nic moc. V podstate zaklad minimalka. Ale aj to sa lisi od konkretnej nemocnice. Treba sa ohladne toho informovat priamo v danom zariadeni (aj ohladne pracovneho casu).