Rušňovodič z povolania

20. nov 2023

Dobrý večer je tu nejaký rušňovodič z povolania?. Chcel by som sa spýtať, čo táto práca obnáša,
výhody /nevýhody, plat a tak ďalej, ďakujem za odpovede.

daniela2202
20. nov 2023

Istému známemu volala pani o pohovor na poziciu rušňovodič, pol roka školenie, pol roka prax, platené 900e. Upísať sa k železnici na 5 rokov práce , ak odídeš skôr , vrátiš náklady vo výške 21 000e....😂😂😂

alickapusinka
20. nov 2023

Predovšetkým musíš mať školu v MT v Martine otvorili na dopravnej škole rušňovodič. 3 ročný odbor. Alebo aspoň kurz. Po skončení školy musíš mať psychotesty, perfektný zdravotný stav a po novom berú za rušňovodičov až 25 ročných. Plát no ako začiatočník rušňovodič podľa môjho muža nič moc nato že obrovská zodpovednosť. Môj nerobí rušňovodiča ale to čo hovoria medzi sebou tak žiadna sláva to nie je a si preč veľa z domu.

lenull103
21. nov 2023

Moj manžel je rušňovodič už pár rokov.sedí to,čo píšu vyššie,na začiatok treba absolvovať kurz(pár mesiacov) v Strečne,potom pár mesiacov zácvik-jazdy s rušňovodičom.je to menej platené,ale nie je to minimalka,to treba vydržať.ja som s jeho pracovnou dobou velminspokojna,pracuje síce v noci a cez vikendy,ale je veľa doma cez týždeň,čiže ked treba nieco doma spraviť alebo sú deti choré,je s nimi doma on,nemusím si stále brat voľno v práci ja.voľno pred aj po nočnej,síce noc musí pracovať,ale počas dňa si zdriemne a inak je doma. Výplata je velmi slušná.ak spravi nejakých pár hodín nadčas,výplata je nadštandardná.a bonus je aj to,že členovia rodiny cestujú vlakom “zdarma”,zaplatíte si reži kartičku za 28€ a cely rok cestujete zdarma.
My sme s jeho prácou velmi spokojni

autor
21. nov 2023

@lenull103 aha dakujem pekne za odpoved, ak sa mozem spytat, či je nakladná alebo osobná preprava asi sa neda takto povedať však... lebo rozmýšľam či Cargo alebo Zssk.. psychotesty su asi ťažké u oboch aj ta zdravotná ale hlavne asi u Carga lepšie platia neviem no..

zuzanockamt
21. nov 2023

@lenull103 To máte super. U nás množstvo hodín v práci, doma minimum času. Výplata teda nadštandardná nie je, cca 1100€ v hrubom. Jazdí osobnú prepravu.

autor
21. nov 2023

@zuzanockamt ale tak asi je ešte vo výcviku alebo tesne po ňom akonáhle je rušňovodič schopný sám "jazdiť" má 1200 v čistom čo som ja počul neviem odkiaľ máte 1100 v hrubom to mi príde fakt malo až ako vtip, teda nechce sa mi tomu veriť

zuzanockamt
21. nov 2023

Anonym
Nie je v zácviku. A videla som platový dekrét.

alickapusinka
21. nov 2023

@lenull103 no môj muž je železničiar ale nie rušňovodič ale čo chodia tam do stanice a rozprávajú sa medzi sebou nič moc vysoký zárobok nato že je to obrovská psychická zodpovednosť za veľa ľudi.

alickapusinka
21. nov 2023

1200 v čistom hej to si kde počul. Vyjdeš zo školy a budeš mať taký plát chytro skoč na zem pevnými nohami a prebud sa. Teraz môžeš robiť po škole na zácviku pod dozorom na nákladnom vlaku. Psychotesty 400 otázok lekárska prehliadka prísne železnične lekárky kontrolujú platí ich železnica. Hoci len tak komu pečiatku nedajú .Nesmieš mať ani jeden zub pokazený už na prehliadky po novom chodia aj k zubárovi. Oči musíš mať dobre. Najprv si za minimum zárobku na nákladných vlakoch. Na rušeň a robiť z ľudmi môžeš ísť až po absolvovaný psychotestoch a nie sám do polroka budeš mať dozor. A potom môžeš snívať o pláte na začiatok je to minimum. Všade je to ináč sú aj súkromný prepravcovia možno tam to bude za viac Cargo ale jedno je rovnaké psychotesty a prísne lekárske prehliadky .Kamarátkin syn robí aj môj muž to vie od rušňovodičov. Preto ak by to bolo také jednoduché a za veľký zárobok čo sa nehrnú však rušňovodiči chýbajú. A asi prečo ak by bol zárobok vysoký tam na to že je to obrovská zodpovednosť tak by asi ich bolo dosť. Zárobok malý áno už ak by si sa rokmi vypracoval plát dostaneš aj 2500 eur. To majú tak akurát taký čo robí rušňovodiča 20 rokov.

slovakboy
21. nov 2023

To len pán Fico si myslí, že vlaky sú zadarmo. Nie sú. Platia ich železničiari svojou nízkou mzdou.

martin6990
21. nov 2023

Nápis mi správu 🙂

alickapusinka
21. nov 2023

@martin6990 TY si rušňovodič

martin6990
21. nov 2023
alickapusinka
21. nov 2023

@martin6990 nič moc zodpovednosť obrovska a kde pracuješ.

lenull103
22. nov 2023

Manžel pracuje v osobnej doprave,prešiel aj súkromnou nákladnou aj súkromnou osobnou v cz,tu doma to má najlepšie.ak si vybrať,jednoznačne ZSSK,platia oveľa lepšie ako cargo.aj nástupy sú rozumnejšie.mam celkom prehľad o platoch,keďže viacerí členovia rodiny pracujú ako rušnovodici,aj cargo aj ZSSK. Neviem kde pracuje manžel/znamy pani vyššie čo píše,ale 1100€ v hrubom je strašná hlúposť.to bolo niekedy a dosť dávno.cargo platí horšie,ale vo výsledku je to vyššie ako píše pani.apson teda tu v okoli,kde žijem ja.
Áno,je to veľmi zodpovedná práca,psychotesty,prísne zdravotne testy(k zubárovi nie),opakovacie testy a predpisy,ale je to zaplatená práca.manzel sa vrátil z CZ naspäť na Slovensko,lebo tu zarobil viac,ako tam,za tu istú pracu,bez výdavkov na život tam.cca 2 roky sa vracal spať

lenull103
22. nov 2023

@alickapusinka neplatí to,že najprv nákladný vlak a až potom osobný po absolvovaní psychotestov.su to absolutne rozdielne firmy,rušňovodiči vôbec nejazdia raz tu a raz tu.bud je na osobnej alebo nákladnej.je blbosť aj to s tými zubmi,že nemôže mat ani jeden pokazený,moj muž by to už dávno nemohol robiť 😁jasne,výborný zdravotný stav,super oči,ale neviem čo s tým majú zuby.kazdy rok chodí na prehliadku,tak viem,čo mu kontrolujú.
Ak urobi rusnovodic ZSSK nejakých 50 hodín nadčas,vie mať aj výplatu,akú ste na konci napisali.tam skoro vôbec nejde o odpracované roky,teda minimálne.skor je výplata odstupňovaná na koľkých trakciach jazdi(či iba na diesel mašine alebo aj elektrina),napr za každý rychlik je príplatok.takze keď je chlap šikovný,má urobené všetky trakcie a masiny,vezme aj nejaký nadčas,výplata je slušná.

zuzanockamt
22. nov 2023

@lenull103 Dávno to teda vôbec nebolo.Maximálne rok dozadu, možno menej. Ako rušňovodič v zácviku to bolo 863 € v hrubom (dekrét spred 2 rokov). Potom necelých 1100€ v hrubom - samostatný rušňovodič, osobná preprava.

martin6990
22. nov 2023

@alickapusinka nič moc to je s tvojho pohľadu,v živote by som to nevymenil za nič,musí ta to aj baviť,ja som Cargo

martin6990
22. nov 2023

Normalne som nechcel tu noc písať,ale keď vidím tie niektoré bludy čo sa tu píše a to o tých zuboch tak sa len smejem 😂takže v skratke kto chce nech mi napíše súkromnú spravu.
No najprv pôjdeš na lekársku a potom na psychotesty,bez toho ta ani nezamestnajú,keď toto budeš mať v poriadku tak podpíšeš zmluvu a idem do školy cca na pol roka,budeš mať asi kolo 800 v hrubom.Najprv sa musíš v danej firme zamestnať a oni ta pošlú do školy,inak si školu nevieš spraviť ako súkromná osoba.Prehliadka sa celkom dá,ale kontrolujú všetko,také veci ako cukrovka,epilepsia,problém s tlakom alebo zo srdcom to nepripadá do úvahy,okuliare mozes mať.Na psychotesty sa pripraviť nejako nedá,ale sú celkom náročné trvajú kolo 6 hodín.Zo 60tich ľudí nás pretriedil lekár a psychológ asi na 20 tich 😃.Ja robím pre Cargo.Tak je to na tebe čo ta baví,či chceš lietať 160km/h po trati s ľuďmi,alebo chodiť s 3000 tonovimi a 700 m dlhými nákladnými vlakmi.Robit mozes len jedno stoho.Odporucam Cargo alebo ZSSK lebo sú to štátne firmy a moju veľa výhod a je to všetko legálne na papieri,odvody a všetko kolo toho,cestovné výhody.U súkromníka zarobíš viacej ale zase nemáš také výhody.Teraz záleží veľmi čo budeš robiť,či budeš v staníci pracovať alebo budeš jazdiť po hlavných tratiach,to bude záležať na tvojej šikovnosti a ako sa vypracujes,podľa toho dostaneš platobnú triedu…ja mám najvyššiu momentálne lebo som flexibilný viem pracovať na viacerých pozíciách ako rusnovodic.Plat v hrubom je 1200 EUR,ale to je len holý plat,keď si tam zarátas nočné,víkendy,sviatok,nejaký nadčas tak kľudne mozes zarobiť aj 1700 v čistom.Ale príprav sa že škola nebude ľahká,je to strašne obsiahle a veľa skúšok ktoré musíš spraviť hlavne dopravný predpis,potom jednotlivé lokomotívy ktoré musíš poznať do detailu po technickej stránke.Lekarske prehliadky každé 3 roky ako aj preskúšanie z dopravy a mnoho ďalších veci.Pokial ta to nebaví tak ti vôbec neodporúčam sa do toho púšťať 🙂

martin6990
22. nov 2023

@zuzanockamt máte pravdu stym dekrétom,ale výplata môže byt o dosť väčšie keďže na dekréte je základ,nie sú tam zarátané nočné,sviatky,víkendy ani nadčasi čiže výplata môže byt aj cez 1600 EUR 😀 a druha vec ten dekrét je základ za pracovní normu cca 153 hodín čo je do mesiaca 12-13 smien približne takže ten plat neni až taký zlý 🙂

martin6990
22. nov 2023

@alickapusinka to stym vekom je blbosť,to platilo možno kedysi veľmi dávno,momentálne neni ohraničený vek,zoberú aj 20 ročných a aj 50 ročných,všetko je to o šikovnosti či sa to naučíš alebo nie a samozrejme zdravot.stav a lekár. 🙂

catherinah
22. nov 2023

Rusnovodic plat v čistom vyse 2000€.
Roky praxe.

martin6990
22. nov 2023

@catherinah áno ale je to dost nepresne,je veľmi dôležité v akej ste platovej triede a či robíte na hlavnej trati alebo v stanici,to je obrovský rozdie a za roky praxe to nespraví moc 😀 možno kolo 200 EUR je max tuším