Rozširujúce štúdium na IPV v Žiline

mimik22
8. mar 2018

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ci má niekto skúsenosti s rozširujúcim štúdiom pre učiteľov v ZA. Mám vyštudovanú angličtinu a pred materskou som 6 rokov učila na strednej škole a rada by som si dorobila ešte druhý predmet. Premýšľala som nad dejepisom, pripadne primárnou pedagogikou alebo aj niečo iné, aby som si zvýšila šancu nájsť si prácu, s tým, že si možno budem hľadať prácu na ZŠ. Vie niekto poradiť? Aká je náročnosť a dá sa to stíhať popri deťoch? Vopred ďakujem za odpovede!

danmag
9. mar 2018

aj mna to zaujima ,chcela som ist na primarnu pedagogiku,ale uvazovala som nad BB,ja som z vychodu chcela som ist niekam blizsie,ale ked som spravne pochopila 2 rocne studium ma len zilina a BB,ty si odkial?,mne sa nik velmi neozval iba ze BB je tazka,tak neviem

mimik22
autor
9. mar 2018

@danmag ja som z okolia Čadce, takze na dochádzanie celkom v pohode, aj keď ta doprava od nás do ZA sa celkom zhoršila, ale inak by som to mala tak okolo 30km. Myslím, ze práve ten dejepis robia v ZA práve v spolupráci s BB. Najviac sa bojím, ci by som to zvládla. Ja som si takto robila aj magisterské, popri práci, ale vtedy som bola mladšia, slobodná a nemala deti... Preto by ma zaujímala ta náročnosť.

hettinka
9. mar 2018

Dejepis je náročný, je toho veľa + treba mať logické aj analytické myslenie. Z primárnou pedagogikou je to zasa také, že treba mať nielen vedomosti, ale aj talent, vedieť kresliť, spievať, je tam aj šport ... treba byť všestranne nadaná a potom čo s tým ... chceš učiť na 1. stupni? Alebo na 2. stupni? Toto si ujasni ...
Možno by som si dorobila klasifikáciu angličtiny pre 1. stupeň, myslím, že to je len nejaký 2-ročný kurz cez MPC, či sa dá aj v ZA a či to otvárajú pravidelne, to neviem ... najlapšie by ti povedala nejaká učiteľka-prvostupniarka.
V ZA si pozri Fakultu humanitných vied na ŽU http://fhv.uniza.sk/web/index.php/studium/rozsi... otvárajú napr. občiansku náuku, to by mohlo byť lahšie, ako dejepis, a zároveň asi aj pre teba zaujímavé.

Prípadne, začala by som od konca, zamestnala sa ako angličtinárka na škole, kde by si chcela učiť a dorobila si ďalší predmet taký, aký oni potrebujú. Aby si neštudovala "zbytočne".

roselyn
9. mar 2018

@danmag
ahoj, to ti mozem potvrdit, v BB je celkovo tazke narocne studium 😉

hettinka
9. mar 2018

@roselyn náročné to je všade, ak chce človek niečo aj vedieť a nielen "prejsť"
ale v BB sú strašní "vedátori", veľa teórie, málo praxe

roselyn
9. mar 2018

@hettinka
ja mam vystudovane ucit. Anj/Hi v BB 😉 a bolo to super narocne 👍 skoncili sme Mgr. studium dvaja 👌 v oboch predmetoch vyhadzovali studentov non stop.
a co sa tyka prace, na dejepis skoro nikde nechcu ucitelov (lebo dejepis ucia na ZS a SS normalne ucitelia, ktori to nemaju vystudovane, lebo som sa s tym uz stretla)
akurat anglictina ma zachranila, ze aspon ucitelov Anj skoly potrebuju 😀

mimik22
autor
9. mar 2018

@hettinka dakujem velmi pekne, teraz si mi velmi pomohla a vyviedla ma z omylu. Ja som si totiž myslela, ze keď si dorobím primárnu pedagogiku, budem zároveň mocť učiť aj angličtinu na prvom a z pohladu môjho predchádzajúceho vzdelania, aj na druhom stupni ZŠ, pripadne strednej ako som učila predtým. Takze primárna pedagogika znamená len to, ze by som mohla učiť len prváčikov a druhákov?

mimik22
autor
9. mar 2018

@roselyn
@hettinka
@danmag dakujem, takze nad tym dejepisom uz velmi uvažovať nebudem. Aj ja som premýšľala nad tým, ze začnem "od konca" ako písala @hettinka, ale moja situácia je taká, ze som zostala na predĺženej materskej dovolenke, čím som stratila nárok na svoje povodné miesto, takze by som rada využila tento čas, aby som potom mala väčšiu šancu nájsť si novú prácu.

hettinka
9. mar 2018

@mimik22 na gymnáziu v ca vraj zamestnajú anglictinarky. Teda ludi majú, ale obcas aj berú... Tam by si ist nechcela? Či inklinujes skôr k ZS?

mimik22
autor
9. mar 2018

@hettinka takto konkrétne som to zatiaľ neriešila, este mozem byt doma 2 roky, tak sme sa s mužom dohodli, ze budem zatiaľ doma

mimik22
autor
9. mar 2018

@hettinka prepáč, nedopisala som, mam nejaký problém s telefónom, tak sa mi to odoslalo skôr, ako som chcela... Môj muž je často v zahraničí, preto som zostala zatiaľ doma, kedže obe deti maju astmu a v zime je to s ich chorobnosťou katastrofa, tak sme to zatiaľ vyriešili takto. Oficiálne som este zamestnaná, ale môže sa stať, ze mi neumožnia vrátiť sa, lebo uz nemám nárok... - tak mi aj povedali v škole. Tak uvažujem nad budúcnosťou, s tym ze možno na ZŠ je kratšia prac. doba... Samozrejme, to su len moje úvahy, nakoniec budem musieť zobrať to, čo bude. Preto sa snažím nieco si doplniť, aby som bola viac konkurencieschopná, nakoľko mam len ANJ...

hettinka
9. mar 2018

@mimik22 no v podstate je na každej škole pracovná doba 8-hodnová, od 7:30 do 15:30, či na ZŠ, alebo SŠ a závisí od riaditeľa, ako to nastaví, a či môžu učitelia časť práce robiť z domu ... ja učím na gymnáziu, odísť môžeme najskôr o 14:10, ak máme všetko hotové, nie je porada, krúžok, ale nerobím v CA. Najviac mávajú gymnáziá tých 8 hodín, zvyčajne menej, čo je max do tej 15:00 vyučovanie.
Na ZŠ učitelia mávajú krúžky, alebo ešte služby v jedálni, zastupovanie za družinárky, takže sa to natiahne, hoci trebárs končia 6. hodinou. Syn chodí ešte na ZŠ, o 15:00 sú tam učitelia (aj prvostupniari) ešte bežne, skoro každý deň.
Ja som predtým robila aj na súkromnej jazykovke, pracovný čas bol podstatne horší, ako v škole. Učila som aj celé popoludnia, začínala trebárs o 11:00 a ťahala do 19:00 + ešte cesta domov, to sa pri deťoch vôbec nedalo zvládať.
Ono je to také, že v podstate musíš vedieť, aké deti ti vyhovuje učiť. ja by som to na 1. stupni asi s tými deťmi nevedela ... to musí byť taký človek, že to s deťmi zvláda a rozumie si s nimi. Je to náročnejšie po výchovnej a psychologickej stránke, deti majú dnes veľa porúch učenia aj správania, v každej triede sú integrovaní. Na gymnáziu toto riešiť nemusíš (teda poruchy učenia sa občas vyskytnú, ale nie v takom množstve, ako na ZŠ).
Je super že máš ANJ, lebo tá sa učí všade a aj dosť veľa hodín, Dobrých angličtinárov je málo,, ale 2. predmet by prospel ... no ako píšem, je to ťažko vybrať. Naj by boli nejaké prírodné vedy, nie sú chemikári, fyzikári, možno aj informatici ... ale na to musí mať človek "bunky", to nie je len tak.

mimik22
autor
9. mar 2018

@hettinka No veď práve tie bunky nemám, takze cestou chémia, fyzika a pod. sa urcite vydať nemôžem. Este budem o tom všetkom vela premýšľať. Uz som bola na 90% rozhodnutá pre primárnu pedagogiku, ale teraz fakt neviem. Vďaka za diskusiu, urcite mam teraz iný pohľad na vec.

hettinka
10. mar 2018

@mimik22 pozri, čo ponuka ešte Ruzomberok. Tiež to nie je vlakom tak daleko a tam sa (vraj) študuje v pohode.

mimik22
autor
10. mar 2018

@hettinka v Ružomberku len mat, biológia, chémia, a pod., pripadne este náboženstvo, ale to sa asi neoplatí študovať, to sa asi tak vela neučí... Takze to asi tiež moc pre mna...

danmag
10. mar 2018

ale v ruzomberku ak chces primarnu,tak musis mat ukoncene predprimarnu pedagogikua to su 4 roky az potom primARna 2 toky a to je o drzku,ked som spravne pochopila tak iba BB a zilina maju 2 rocne primarnu ped,ak mas mgr.ped.smeru,inde sa to neda tak kratko,ani v presove ved ja by som isla do presova ale to trva 6 rokov ,ci?????????? to zle chapem

danmag
10. mar 2018

uz aj ja som z toho odradena a zmatena,asi fakt je lepsie najprv si najst pracu a tak ...

mimik22
autor
10. mar 2018

@danmag Nie, nie, ja nechcem ísť na primárnu ped. do Ružomberka. To sme sa len bavili, čo sa kde da študovať. Ja si hľadám nejaký predmet, ktorý by som si dorobila k ANJ, nakoľko mam len ANJ a primárna ped. je pre mna jedna z možnosti, len neviem, aké by bolo pracovať s takými prvákmi, druhakmi... Nikdy som na ZŠ nepracovala. Ak by som šla na primárnu ped., tak ja urcite len do ZA. Ja mozem teraz byt doma este nejake dva roky, tak som dúfala, ze si nejaky predmet dorobím.

milota16
17. máj 2018

Prosím Vás je tu niekto kto študoval predmet výtvarná výchova na IVP v Žiline? Je to náročné? Musím si urobiť predmet :( alebo primárnu pedagogiku? )Ďakujem

akzi
20. máj 2018

@mimik22 ahoj, možno uz neaktuálne, len ti chcem povedat, ze štúdium primárnej pedagogiky v Žiline mam za sebou…študovala som počas tehotenstva a potom ked sa mi maly narodil…a dalo sa to uplne v pohode zvládnuť… vyučuje sa v blokoch(3dni vkuse) a počas ročníka 4krat … takze super…vyučujúci boli vo väčšine super ústretoví ľudia, s ktorými sa dalo dohodnúť… na mojej strane spokojnosť… a nejde tu len o papier ako sa hovorí, ale človek sa ozaj niečo naučil 😉odporúčam

akzi
20. máj 2018

@milota16 mam skončení primárnu pedagogiku a ako som písala vyššie, možem odporučiť… náročné možno iba v tom, ze od rana 8hod vyučovanie do 19hod… s par prestávkami…takto ti dni vkuse… takze to človeku unaví… ale co sa týka nárokov a prístupu vyučujúcich(az na výnimky) bolo to super

mimik22
autor
24. máj 2018

@akzi ďakujem za odpoved, zatiaľ som sa este neprihlásila, mam to otvorené, ale super, ze viem, ze sa to dá v pohode zvládnuť. Vďaka!

ronja
5. jún 2018

ahojte nastupujete niekto teraz na primárnu pedagogiku do žiliny od septembra???

pcjaja
16. júl 2018

@ronja ahoj, ja by som mala nastúpiť ak ma teda vezmú 🙂

janickajanicka
30. júl 2018

Zapajam sa.tiez riesim to iste a som v situacii ako ty.mam len Anj a idem po materskej do prace.chcem 2.predmet.sama neviem aky. Uvazovala som nad fyzikou,ale fakt sa toho bojim,lebo som ju mala len na gymnáziu. A zvlášť je to v B.B.coho sa bojim najviac. Ty si sa uz rozhodla?

milota16
31. júl 2018

@janickajanicka tak idete do tej Ziliny na primarnu?ja este počkám ak budú na mna tlacit pojdem na buduci rok.

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janickajanicka
31. júl 2018

@tequelinka to je dorobenie si nejakej aprobacie,vyuc. Predmetu. To je bez totulu,ten uz musime mat predtym.🙂

janickajanicka
31. júl 2018

@milota16 dam si fyzika v BB

ronja
20. aug 2018

@pcjaja ahoj nastupujes na tu primarnu pedagogiku do ziliny???