Rozdiel medzi prácou na daňové identifikačné číslo a živnosťou

purple
21. jún 2015

Ahojte, chcela by som zacat pracovat na DIC popri rodicovskej. Viete mi, prosim, napisat, co to vsetko obnasa? Myslim platenie odvodov - zdravotne poistenie a do socialnej poistovne. Je to nejako pausalne a az v dalsom roku sa to odvija od vysky zarobku v predchadzajucom alebo ako to presne je? Aby som viacej neprerobila ako zarobila 🙂 A este aky je rozdiel medzi pracou na DIC a pracou na zivnost? Vdaka za kazdy postrech ;)

michalmakovnik
21. jún 2015

Zdravotne odvody budes musiet platit priebezne uz od zaciatku, odo dna podpisania zmluvy so zamestnavatelom, pre ktoreho budes na DIC robit. Tie su 57 eur a 68 centov mesacne. Ci budes platit aj socialne odvody zalezi od celkoveho prijmu, ktory dosiahnes v tomto roku 2015, ak to bude viac ako 5.148 eur, tak od 1.7.2016 ti Socialka automaticky vyrubi platenie socialnych odvodov (to bude uz nieco cez 140 eur z minimalnych zakladov) a k tomu samozrejme aj tie zdravotne odvody, ktore v buducom roku 2016 budu uz cez 60 eur, cize rataj od 1.7.2016 cez 200 eur mesacne len na povinne odvody. Ak by si v tomto roku mala prijmy menej ako 5.148 eur, tak budes platit len zdravotne odovody. Rozdiel medzi pracou na DIC a zivnostou v principe nie je. Ja som SZCO a mam DIC, ale nemam ziadnu zivnost, mojmu zamestnavatelovi staci, ze mam s nim urcity typ zmluvy a DIC a vyplaca mi provizie.

luciacv
17. máj 2016

@michalmakovnik, aj mne dobre padla odpoveď, poprosím ešte pre doplnenie, chcem reagovať na pracovnú ponuku na profesii a tiež mám pridelené DIČ (ako fin. sprostredkovateľ). Pracovná ponuka je v inej oblasti, ponúkajú prácu na živnosť. Uvažujem nad tým, aký typ zmluvy by potom so mnou mohli podpísať, aby som tú živnosť obišla a zostala len s DIČ. Vďaka za radu.

michalmakovnik
17. máj 2016

@luciacv Ak niekto ponuka pracu na zivnost, tak tym pravdepodobne mysli, ze ty nieco vykonas a on ti bude fakturovat za dany vykon nejaku odmenu. Ci musis mat urcity typ zivnosti alebo nie zalezi od toho o aku cinnost sa jedna. Vsetky prijmy zo vsetkych cinnosti si samozrejme mas potom povinnost v danom danovom roku spocitat a podat danove priznanie.