Od 1.3.2019 som bola vypísaná na pn (rizikové). Od 6.6. 2019 som nastúpila na MD. Môžem požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie za rok 2019? Ako to je s daňovým bonusom (mám tri deti).
@lugkaemy nárok na daňový bonus vzniká daňovníkovi, ak jeho ročné príjmy dosiahnu minimálne sumu 3 120 eur a viac ( v zdaňovacom období treba mať zdaniteľné príjmy podľa § 5 zákona o dani z príjmov, t.j. zo závislej činnosti (zo zamestnania): aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy - čiže 520x6=3.120). Ak bol tvoj príjem min. túto a vyššiu sumu máš nárok na vyplatenie daňového bonusu za celý kal. rok 2019. Pokiaľ si ho nemôžeš uplatniť ty nech si ho uplatní otec detí (pokiaľ žijete v jednej domácnosti - to je ďalšia podmienka na vznik nároku na DB). Ale určite si daj u zamestnávateľa žiadosť o vykonanie RZD. Vráti sa ti minimálne daň, ktorú ti počas tých 2 mesiacoch čo si pracovala zo mzdy strhli.
@lugkaemy ano mozes poziadat o RZ...ak nebol danovy bonus uplatnovany pocas roka u teba ani manzela, mozes si uplatnit teraz, treba to ale dolozit