Robíte to, čo vás bavi?

18. jan 2023

Mate pracu ktorá vás bavi? Ako ste zistili čo by ste chceli robit? Ja som po škole, kuchár/čašník. Zatiaľ som robila len casnicku no neviem či ma to bavi a náplňa. Chcela by som nieco iné no neviem čo a tak si idem po trocha inšpirácie. Ale keď som pozerala ponuky, praca v gastre je v mojim kraji finančne hodnotená najlepšie. Mam 20 rokov, na VS ist nechcem. Ostali by ste v práci ktorá vas nebavi?

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2023

Ja som si svoje povolanie vybrala, ked som mala 10 rokov, mam vyse 50 a mozem povedat, ze to bola ta najlepsia volba. Nevedela by som robit nieco, co ma nebavi. Asi sa to da (robit nieco, co cloveka nebavi), ale cloveka to zrejme ubija a hlavne treba aspon skusit to, co si clovek mysli, ze by ho bavilo.

joe33
18. jan 2023

Väčšina chodí do práce lebo musí aby zarobili niečo. Málo z nás chodí do práce lebo nás baví. Ale všetko záleží aj od kolektívu a môže ťa baviť aj práca čo si myslíš že ťa nebude.

anjelicek26
18. jan 2023

Tak trebalo rozmyslat uz pri vybere strednej skoly, ale casto vzhladom na znamky asi nebolo moc inych moznosti. Praca bavi/nebavi je relativny pojem, ja robim svoju pracu velmi rada, napriek tomu ma milion aspektov, ktore rada nemam, pocinajuc vstavanim o piatej rano a dotahovanim sa s nasimi vyrobnymi podnikmi kazdy bozi den konciac... Takze otazka je - bavi - fungujes - alebo ta to vyslovene ubija?

Ak ta to ubija, tak skus work and travel, rok cestuj, pracuj, cestuj, pracuj, zorientuj sa v zivote, makaj, posuvaj sa a pozri si ine krajiny, kludne aj nie rok, ale dva-tri... si mlady zdravy chalan, predpokladam manualne zrucny, teraz je ten spravny cas... zorientujes sa a vratis sa s novou viziou, ktorym smerom ma tvoj zivot smerovat...kedy, ked nie teraz?

Ked sa vratis - mozes si spravit nadstavbu strednej skoly z inym zameranim, mozes si otvorit restiku, zacat pracovat ako kuchar a vyuzit schopnosti, ktore si sa naucil za posledne mesiace/roky v zahranici... alebo nieco uplne ineho... ano 20 rokov a vizia byt casnik cely zivot nie je dobra... keby ta to aspon bavilo...ale nebavi...

drobcek26l
18. jan 2023

Ja mám prácu ktorá ma baví a momentálne si ani neviem predstaviť robiť niečo iné. No ukážkový je napr.moj brat. Ktorý vyštudoval vysokú školu a začal ucit v škole chémiu a prírodovedu. Nikdy sa v Tom nenašiel a teraz už roky pracuje ako mäsiar vo výrobe. Povedal že už by inde nesiel. Je spokojný

zafir01
18. jan 2023

@drobcek26l no... Mužov strýko. Vyštudoval teológiu. Aktívne hovorí šiestimi jazykmi. Donedávna pracoval v okay elektre ako predavač 🤷🏻‍♀️. Ze je spokojný.. Hoc my tomu príliš nerozumieme

drobcek26l
18. jan 2023

@zafir01 😁😁😁 hlavne že sú oni spokojní 😁

morgane1975
18. jan 2023

Ano robim. Odmalicka ma bavili cisla a tak som zakotvila v ekonomickej oblasti.🤗

martinkatinka
18. jan 2023

Ano, robila som chvilu co ma bavi a aj som to nakoniec studovala. No nakoniec sa situacia zmenila a teraz robim nieco uplne ine. Nue ze by ma to nebavilo, ale nechcem to robit naveky.

saxana000
18. jan 2023

Mam sice skoncenu zdravotnu.ale uz 15.rokov som v gastre.ako mlada bary pivarne neskor sezony v zahranici po navrate restauracie teraz len kaviaren.milujem tu robotu po mojej smene sa bar kavovar aj pohare ligocu srdiecka a tulipany kreslit do kaviciek...rano vstavam s usmevom tesim sa do prace.ked som vstavala do roboty po skole na polikliniku na rehabilitacie bolo mi na vracanie...vela urobi atmosfera a kolektiv.nezanevrela som na zdravotnictvo a urcite nebudem chodit s kavou po rajone do 60ky.to si plne uvedomujem.ale zatial som stastna ako blcha.

saxana000
18. jan 2023

Ako povedal jeden mudry pan pred par tisic rokmi..
Vyber si pracu ktora Ta bavi a uz nikdy nebudes musiet pracovat ani jeden den svojho zivota..

nenne9
18. jan 2023

Som ucitelka a bavi ma to.mam velmi zlatych studentov a kazdy den je iny, vzdy sa nieco deje, neni nuda.niekedy mam toho dost, su zle dni...ale to asi vsade.velmi by mi ale pomohlo keby viac zarabam.a o prehnitom zastaralom skolskom systeme ani nehovorim, ale kto iny ho zmeni, ak nie my...

bennn
18. jan 2023

Tak neda sa povedať, že by ma to bavilo. Ale je to oblasť, ktoru som vedel aj bez učenia sa, a zaujimal sa o ňu, naučil sa ju v škole... a teraz to používam... A som s tym okej... aj keď vela neviem zase, lebo škola nemá osnovy pre súkromnú sféru... ale de facto tam riešim obe oblasti, o ktoré sa v živote ako tak zaujímam. Ale že by som sa "bavil" tak to nie.
Beriem to ako prostriedok na získanie peňazí, ktoré potrebujem k životu.

h2o2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucyluska
18. jan 2023

Áno, baví. Bola som v práci ktorá má nebaví a makala som na sebe.
Dosiahla som čo som chcela, dokonca viac. Mam 42 a od septembra sa učím ďalší jazyk.
Treba niečo preto spraviť ✨

hsjdudhdbd
18. jan 2023

Ano bavi som sestricka a neviem si predstavit rbit nieco ine

melanta
19. jan 2023

@saxana000 si skvelá. 😉 Neznášam piť kávu niekde, kde vidím, že obsluhe vadí, že tam vôbec sme. To človeku ani nechutí. Keby som vedela, kde robíš, prišla by som na kávu. 🙂

melanta
19. jan 2023

Áno, moja práca ma baví, inak by som ju nerobila. A vlastne nikdy som nerobila niečo, čo ma nebaví. Neviem si celkom predstaviť, kde žiješ, keď gastro je v tvojom meste najlepšie platená práca. Ale, ak nemáš deti, môžeš hľadať prácu aj inde. Ľudia bežne cestujú či sťahujú sa, aby mali lepšiu prácu. Ak nevieš, čo by si chcela robiť, pozri sa ako prvé do širokého kruhu svojej rodiny a známych, čo robia. Nikto z nich nerobí niečo, čo ťa zaujíma? Ak nie, otvor si profesiu, vyselektuj si pozície vo väčšom meste a sleduj. Otvor si ponuky, čítaj, čo tie pozície robia, aké sú podmienky a predpoklady na takú pozíciu. A keď niečo nájdeš, tak sa prihlás. Ak nájdeš niečo, kde nespĺňaš podmienky, pracuj na tom, aby si ich časom splnila. Nemuší mať VŠ. Ale ani nemôžeš čakať, že bez nejakých zručností získaš akýkoľvek job. Dnes aj sekretárka musí čo to vedieť.

saxana000
19. jan 2023

@melanta TT 🙂

cuvienka
19. jan 2023

@melanta ze heh. potom sa clovek kolko krat citi az tak nejak previnilo, ze si vobec dovoli si niekam ist takto sadnut a podporit takyto podnik. mozno treba len zmenit podnik a bolo by to lepsie. ale pokial nie su deti a nejake tie zavazky, tak treba poskusat