Robím robotu za kolegyňu

17. okt 2024

Ahojte, týka sa to práce.
Mala som nastúpiť na pracovné miesto do vedúcej pozície. V tej práci sa zaucala jedna baba, na pozíciu zástupcu ale ona chcela veľmi moje miesto. Zduvala sa ako malé dieťa, a keďže som nechcela robiť v novej praci dusno tak som jej z dobrej vôle, "prepustila" svoje miesto a ja som sa stala jej zástupcom. A tu nastáva kameň úrazu, keďže veľa veci robím za ňu alebo jej pomáham alebo hovorím čo má robiť. Alebo kolegyňa jej tiež pomáha a radi. Skrátka robíme robotu za ňu. Fungujeme spolu len mesiac ale mne to začína vadiť, pretože plat berie vyšší ako my a robotu svoju nezvláda. Neviem co urobiť, neviem byť taká, že keď má niekto poprosí o pomoc, že mu nepomôžem. A rovnako sa bojím, aby nás nedostala do problémov (hlavne finančných) a doplatíme na to všetci.
Ona sa veľmi rada pýši, na akej pracovnej pozícii je a myslím že dobrovoľne by sa nechcela vymeniť so mnou ako to malo byt pôvodne. Mne nejde o tie peniaze, mne stačí to čo zarábam ale je to v podstate nefer, že ona berie plat za robotu ktorú robím z veľkej časti ja s kolegyňou. Poraďte mi prosím ako to diplomaticky vyriešiť.

mila23
17. okt 2024

a preco si sa dobrovolne s nou vymenila? ved teba najali na veducu poziciu a ju nie...ci? tak bud jej nepomahaj...alebo bud ticho a pomahaj a ona sa bude tesit z platu a mala roboty....

hopsas
17. okt 2024

Toto som v živote nepočula aby niekto svoju vyššiu pozíciu do ktorej mal nastúpiť prepustil niekomu inému aby sa "nezduval." Máš len jedinú možnosť ísť za vyššie postaveným manažérom a sťažovať na "vedúcu.". Nič iné ti nepomôže.

lienka.7
17. okt 2024

@autorka no co na to povedať? Bola si blba, tak teraz rob za ňu a nestazuj sa (sorry za uprimnost). Alebo hľadaj niečo iné. Poučenie do budúcnosti snáď mas...

autor
17. okt 2024

No áno mňa na to najali, lenže však samozrejme vyššia pozícia oveľa viacej roboty a zodpovednosti, a ona sa veľmi dusovala, že ona to všetko ovláda a chce to. Ja som sa v podstate potešila, mala by som menej roboty a viac sa venovať rodine a detom, keďže sú ešte dosť malé. Lenže dopadlo to ako to dopadlo a už mám toho dosť... Ale chcem to vyriešiť tak, aby sme mohli fungovať ďalej a ako ľudia...

zuzanka.zuzu
17. okt 2024

nekonečne blbá 😂 kde robíš? aj mne by sa hodila zástupkyňa 😉

ukgirls
17. okt 2024

musis sa naucit povedat nie... ona je veduca ona ma pomahat vam a nie opacne .. ak neukazes ze to nevie budete tam mat peklo co sa nikdy neskonci .. ty aj kolegyna si robte svoje a ona svoje ..a ked sa spyta povedz neviem ...alebo nie

domka222
17. okt 2024

Viem,že si chcela aby dobre bolo. Ale v podstate si na to doplatila. Robíš to,čo by si robila,keby si jej to nepustila a za väčšie prachy. Nuž, buď budeš ochotná stále, alebo budeš hľadať niečo iné.

lonely66
17. okt 2024

ja tomu nerozumiem, autorka. teba prijali na nejakú pozíciu. predpokladám, že tomu predchádzal nejaký pracovný pohovor, čiže firma (zamestnávateľ) sa rozhodol, že na túto pozíciu chce teba. ako sa dá taká pozícia prenechať inej osobe? však zamestnávateľ nie je hlúpy, ak tam nechcel ju pôvodne, tak ju tam nechcel, nie? ako je možné, že odrazu ju tam akceptuje? nerozumiem, fakt. vysvetli, ak vieš.

autor
17. okt 2024

@lonely66 ona sa zaucala na tu pozíciu 2 mesiace v tej pobočke. Mňa presunuli z inej pobočky

lonely66
17. okt 2024

no veď ale firma musela vidieť, že za 2 mesiace veľa rozumu nepobrala. prečo potom súhlasila s tým, aby tú prácu robila ona a nie ty?
no ale čo teraz? no buď sa s tým zmieriš alebo odídeš inde. asi ti nič iné neostáva. lebo ísť teraz za vedením a povedať, ako sa vám zle pracuje a čo všetko musíte robiť.... keby vás aj znovu "prehodili" naopak, bude ti robiť prieky ako spolupracovníčka (či podriadená)... asi nemáš inej cesty. prípadne vrátiť sa na pobočku, z ktorej si prišla?

autor
17. okt 2024

@lonely66 späť sa momentálne vrátiť nemôžem, pretože tam som bola ako zástup za dlhodobú PN. Ja by som skôr chcela nejako vyriešiť toto. Nejako pekne jej povedať, že nech si robí svoju robotu sama alebo ak to nezvláda nech sa vymeníme. Ale bez toho aby boli nejaké hádky.

ukgirls
17. okt 2024

posli list na vedenie s tym,ci by jej nemohli dat este mesiac dva skolenie,kedze pracu nedava a vy nestihate robit za nu ... ak jej cokolvek povies budes zla ty .. takze bud upozornit vedenie alebo prestat pomahat a vedenie si to snad vsimne samo

ptvw
17. okt 2024

Dobre chápem ze ty si o tu pozíciu nestala aby si mala menej povinnosti a kratšiu pracovnú dobu aj keď za nižší plat ale vo finále to robíš tak ci tak , dúfam ze si tam aspoň není dlhšie keďže si písala ze chceš byt viac s detmi...ja by som uz ani prstom navyše nepohla však keď chcela byť na tej pozicii tak to ma ovládať

kukuk29
17. okt 2024

Veď jej nepomáhaj a basta alebo povedz že to ty nevieš a také veci má riešiť ona ako vedúca.Máš niekde náplň práce ?

viestta
17. okt 2024

Obidve mate spolocneho nadriadeneho, je na case ho informmovat, ze robite za nu a je na case asertivne odmietat plnit jej povinnosti. Kludne staci povedat Toto ja nemam vo svojej naplni prace, nebudem to robit.

isis234
17. okt 2024

Ste v skúšobnej dobe? Nechaj nech si robí svoju prácu a ty s kolegyňou svoju. Za čo ste platené. Nič navyše nerobte.
Ako písali vyššie. Ona-vedúca by mala poradiť vám a nie naopak.
Ak nechceš hladať inde prácu, kontaktuj vedenie. Oni môžu prísť neohlásene kontrolovať ako pracujete.

tykat
17. okt 2024

Nechaj tak, neries. Ty sa na veducu poziciu nehodis.

0silvia0
17. okt 2024

Pekne jej povedat? Ved jej pekne s usmevom povedz, ze zlaticko, ale toto nie je moja kompetencia, to je kompetencia veducej.

samkolea
17. okt 2024

Toto sa neda vyriesit. Lebo ked pojdes za nadriadenou bude dusno este viac. A bude ti velmi neprijemne a stavim sa, ze sa budes este ty ospravedlnovat ako blbec za jej neschopnost a citit sa s tym zle. Jedine co by som spravila, ze nerobit jej pracu a uvidis reakciu.

monikkatt
17. okt 2024

To sa da v robote si len tak menit pozicie medzi sebou?? 😳 sak hadam kazdy je tam prijaty na urcite miesto.

tiika
17. okt 2024

Tak jej to pekne povedz. Kolegyňa, chcela si pracovať na tejto pozícii, toto je teda praca, ktorú potrebuješ ovládať. Ja pracujem na iné pozícii a toto je naopak moja praca. Asi by som jej poradila, ak sa opýta, inak nie. A rozhodne za ňu jej prácu vykonávať nebudem, keď to sama nechcem.
A už uvidis, ako sa to vyvinie. Či to da, alebo ju preložia alebo čo.

mameha7
17. okt 2024

@hopsas 😃😃😃Tiež ma to pobavilo. Mám možnosť zarobiť prachy, nie, ja tú príležitosť veľkodušne dám kolegyni a ešte robím robotu za ňu. Toto nevymyslíš. Pekne sa jej vykakala na hlavu.

lienka.7
17. okt 2024

@autorka ale ona je vedúca, nechapes? Ona rozdeľuje robotu... ty si jej podriadená.
Co také za ňu teda robíte?

terezka1947
17. okt 2024

No....ono to záleží od oblasti,v ktorej pracuješ.
Teoreticky môžeš povedať,že to nevieš,poprosila by si ju o pol moc,nech ti to vysvetlí, ukáže, dokončí.....
Urob zo seba hlúpu,dohodnú sa trebárs aj s kolegyňou.
Tiež jej nebude jedno,keď ako šéfka niečo nebude vedieť,či ako šéfka nesplní nejakú úlohu. Lebo nie vy,ale ona bude niesť zodpovednosť.

autor
17. okt 2024

@lienka.7 napríklad vedúca ma na starosti evidenciu dokladov, účtovníctvo, vedenie predajne,objednávanie tovaru.. .
Robíme za ňu objednávky, resp.my jej hovoríme co všetko má objednať lebo ona nevie. Stále sa ma pýta ako ma napríklad niečo precenit, pre objednať,. Kam ma volať keď ne dodajú tovar. Zle preberie tovar alebo ho zle objedná alebo ho neobjedna vôbec a nevie sa pohnúť ďalej. Napríklad dnes nám vypadla dosť dôležitá položka lebo ju zabudla objednať. Od rána jej hovoríme ze ju treba zohnať z inej predajne alebo iného dodávateľa lebo ho nebudeme mat a ide víkend. Do obeda nič.. Proste sa na to vykaslala. Tak som ho zohnala ja.
Moja sprostost, lenže nebudeme mat ten tovar. Zákazníci prídu a nemáme to, zoberú sa. A odídu inam. My prídeme o zákazníkov a tržby. Tým pádom sa to odzrkadlí na našej výplate. Pri tom nákupe nakúpia aj iné veci, takto to kúpia inde. Tým pádom nám tovar pôjde do záruky= co treba riešiť. Co tiež nevie ako. Nevie tovar zlacnit, pripadne odpísať. Ak sa to nespraví správne a v určitej norme, ide to na naše triko.
Takže vykašlem sa na ňu = dostaneme sa do finančných problémov.
Ja som jej to pustila pretože ako som písala mam rodinu a malé deti. Počas prípadnej ocr by som nebola v takom strese, že čo sa tam deje. A bolo to tak, že obe sme mali byť rovnako kvalifikované na tu pozíciu. Dokonca sa ona zaucala dlhšie ako ja. Zamestnávateľovi to bolo v podstate jedno ktorá bude na akej pozícii, hlavne aby predajňa fungovala. Tiež som myslela, že všetko vie, ja si urobím svoju prácu a bude všetko v poriadku. No opak je pravdou.

autor
17. okt 2024

@terezka1947 nemôžem povedať, že to neviem, keďže som bola na tej pozícii v inej prevádzke, takže som robila presne to iste.

@tiika no ved aj ja som povedala ze jej nebudem pomáhať. Ale ona stále príde s niečím a nepoviem on ama pekne poprosí ci by som jej poradila, pomohla, vyriešila toto...

terezka1947
17. okt 2024

Prečo by si nemohla povedať,že tomu nerozumieš,nevieš to ukončiť,atď,atď.
Ešte to,že si to niekedy robila neznamená,že ....
Tuto situáciu nevyriešis inak ako diplomaticky a sofistikovane.
Alebo....potom je šikovná,učí sa,pýta sa,radi sa...a žiarliš.
Je nefér byť šéfom a nechať za seba robiť prácu a rovnako je nefér žiarliť na šikovného a ucenliveho kolegu,kt.je na vyššom poste,na kt.som mohla byť ja,keeeby....
Porozmýšľaj v ktorej pozícii si.

tetapetra
17. okt 2024

Mala som takú šéfku. Všetku svoju prácu dávala robiť nám a ona len podpisovala,nedokázala sama ani len papier vypísať. Keď kolega odmietol,zahrala to,že ona je jeho nadriadena a on má plniť jej pokyny. Keď ju dobrovoľne nasilu vyrazili,zopakovala to isté v inej firme. Tam jej tiež na to časom došli. Jej to dlho prechádza,má dar reči.

autor
17. okt 2024

@tetapetra to je pravda... Aj táto má dar reči. Len niekedy povie aj to co netreba a pred kým netreba... Ani zákazníci ju nemajú radi lebo je dosť drzá.
@terezka1947 a nie nežiarlim na ňu. Sama som chcela byť na nižšej pozícii kvôli rodine a pracovnému času. Len neviem ci je v poriadku aby sa radila naozaj o všetkom, a keď poviem o všetkom tak o všetkom. Ona sa príde poradiť ci ma objednať jeden tolatetny alebo dva - to som dala akože príklad. Vôbec sa nevie sama rozhodnúť. Už by sa nemala radiť a učiť, už to mala všetko vedieť. Nepoviem raz za čas niečo poradiť. Ale ja jej doslova musím hovoriť kde co nájde v počítači, pritom to ma zapísané v poznámkach ale ani v tom sa nevyzná ako si to popísala. Niektorým veciam ani nechápe. Ja jej vysvetľujem ze to musí takto a takto a ona na mňa pozerá ako na svätý obrázok a potom mi povie:" a nemohla by si to urobiť, prosím ťa, ty?" alebo :pod k tomu ty ja už mám toho dneska dost"

isis234
17. okt 2024

Ale veď jej môžeš povedať, že donekonečna jej nebudeš vysvetlovať, čo má robiť!! Povedz nech si to zapíše.
Dajte jej na stôl písanku s perom a čo má robiť, nech si to napíše. Stojte pri nej. Podľa toho nech robí.
Ak by sa stále pýtala a neobjednala tovar, nevybavila, napísala by som na vedenie. Nech ti zvýšia plat. Jej sa spýtaj, či ti dá svoje odmeny za to, že robíš jej prácu. Nedaj sa. Zneužíva ťa. Za chrbtom sa ti smeje.