Dobrý deň chcel by som sa opýtať aky je rozdiel medzi titolom RNDr s ktorym sa vyučuje matematika ,fyzika, a PaedDr kde sa da vyučovať zamerany predmet matika- fyzika...čo ide viac do hlbky?
@jaro91 PaeDr je pedagogický titul, rigorozna práca z pedagogických predmetov, RNDr. je doktor prírodných vied, teda rigorozna práca z prírodovedných predmetov bez pedagogického zamerania....zjednoduším to, ak po Mgr. štúdiu učiteľstva kombinácie fyzika -matematika študent rozhodne pre rigoroznu prácu a rigorozne konanie bude mať titul Paedr, lebo skončil pedagogickú fakultu resp. učiteľstvo....ale ak sa po Mgr. štúdiu vedeckych smerov fyzika alebo matika na prírodovedeckej fakulte alebo matfyz študent rozhodne ísť ďalej do rigorozneho konania, môže mať titul RNDr....snáď som to vysvetlila zrozumiteľne 🙂
RNDr.bez pedagogickeho vzdelania vyucovat nemoze, takze musi mat dorobene aj DPS
Ucitelstvo akademickych predmetov sa moze vyucovat je na inych, ako pedagogickych fakultach. Napr. na spominanej prirodovedeckej fakulte, napr. kombinacia aprobacnych predmetov fyzika a chemia. Sucastou studia su aj predmety pedagogickeho zamerania. Absolvent takejto fakulty ma pedagogicku kvalifikaciu a po rigoroznych skuskach ziska titul RnDr.
RNDr. aj PaedDr. sú obidva takzvané malé doktoráty, rovnako ako PhDr. a JUDr. Ide o tituly, ktoré sa získavajú absolvovaním rigoróznej skúšky. Pokiaľ ide o získanie titulov RNDr. a PaedDr. z odborov matematika-fyzika, tak rozdiel je v tom, že PaedDr. znamená doktor pedagogických vied, teda rigorózna práca sa zameriava na metodologickú časť, teda výučbu matematiky/fyziky, kým RNDr. je doktor prírodných vied a práca nie je zameraná na metodiku (didaktiku) výučby týchto predmetov, ale napríklad na nejaký problém z tej oblasti, napr. algebra, optika a pod., ale tento problém sa skúma nie z pedagogickej stránky. Treba pozrieť, na ktorých fakultách sa tieto tituly dajú urobiť. Tituly sú to rovnocenné.
Robí si niekto PaedDr v Ružomberku špeciálna pedagogika ? Potrebujem pomôcť. Alebo robil si niekto v Ružomberku PaedDr?
Len tipujem - paedr sa ziska na fakulte s pedagogickym zameranim a ide o pedagoga. Druhy je skor vedecky