Rizikové tehotenstvo a zamestnanie

111slavka111
23. júl 2017

Ahojte. Dievčatá potrebovala by som poradiť. S priateľom sa budeme brať v októbri a chceli by sme mať už aj bábätko. Ide o to, že mne končí práve v októbri zmluva a pravdepodobne mi ju nepredĺžia, pretože by mi museli dať na dobu neurčitú a to nechcú dávať. Takže v októbri tam budem mať odrobené 2 roky a predtým som 5 rokov robila v inej firme a medzitým som bola mesiac a pol na úrade práce. Ak budem tehotná, tak s veľkou pravdepodobnosťou pôjdem na rizikové tehotenstvo. Kedy sa mi finančne viac oplatí ísť na rizikové tehotenstvo? Ešte pred skončením zmluvy, alebo ako by ste mi poradili? Ďakujem

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 A ty vieš,ze uz v októbri budeš tehotna? Pre narok na MD musis mat splnene podmienky naroku, hlavnú máš splnenu ale musis mat aj ďalšie-bud aktívne NP počas nástupu na MD alebo byt v ochrannej lehote,ktora je pre tehotne 8mesiacov, ale to by si uz musela byt tehotna pocas zamestnania.

lilyianka
23. júl 2017

@111slavka111 tak to teda drzim prsty aby sa ti do oktobra zadarilo
Niekedy to nie je take jednoduche ako si myslime

111slavka111
autor
23. júl 2017

áno ja viem, že tehotná hneď byť nemusím, ale chcem pre seba a pre svoju budúcu rodinu vytvoriť čo najlepšie podmienky. Predsa len sme mladí a máme aj hypotéku, takže musím aj na financie pozerať. Takže ak by ma prepustili v októbri, tak finančne by som bola cca na tom istom ako keď by som otehotnela, keď by som bola na úrade práce? teraz zarábam cca 550€

111slavka111
autor
23. júl 2017

lebo ak sa nemýlim, tak zamestnávateľ ma môže prepustiť aj počas rizikového tehotenstva ak mám na dobu určitú.

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 On ta neprepusti. Tebe skončí pracovná zmluva. Bodka.

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 Nie ak otehotnies ako nezamestnana a neobnovis NP tak narok na MD mat nebudes.

111slavka111
autor
23. júl 2017

nechcem vyzerať hlúpo, ale čo je NP?

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 Nemocenské poistenie.

111slavka111
autor
23. júl 2017

Takže ak som to dobre pochopila, tak je pre nás lepšie, ak by som otehotnela teraz zakiaľ som ešte zamestnaná a išla by som na rizikové tehotenstvo,,,že

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 Presne tak.

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 Alebo ak otehotnies ešte počas trvania PP tak si v ochrannej lehote a podla toho co pises mas narok aj na podporu po skonceni PP a na tu mas narok do roka od skončenia PP, cize ja by som ted nástupom na MD vycerpala podporu.

111slavka111
autor
23. júl 2017

Je tu aj malinká šanca, že by mi zmluva bola predĺžená, ale bojím sa riskovať to a zostať potom bez peňazí. A keď je žena na rizikovom, ovplyvňuje to aj potom finančne výšku materskej? myslím tým, či potom nemá nízku materskú, keďže už poberala financie počas rizikového tehotenstva

111slavka111
autor
23. júl 2017

a keby som na tej podpore predtým, tak sa mi nezníži tá materská, predsalen viac zarábam teraz ako čo dostanem od štátu

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 Nie. Podpora je nezdanitelny prijem. A keby si isla na PN tak to mas to iste, ved ani vtedy nedostanes už plat.

111slavka111
autor
23. júl 2017

a v prípade, že by sa nám naozaj nepodarilo otehotnieť, a zostala by som na úrade práce, tak dá a dobrovolne platiť NP a viac-menej by som potom bola finančne na tom istom na materskej? či? pretože materská sa počita z predchádzajúceho roka, ak sa nemýlim

111slavka111
autor
23. júl 2017

ospravedlňujem sa za také asi hlúpe otázky, ale fakt o takýchto veciach nič neviem 🙂

sense
23. júl 2017

zrejme nevies co to je pojem rizikove tehotenstvo, ked este ani tehotna nie si a uz chces ist na rizikove, ... ver mi zelaj si vsetko len nie rizikove tehotenstvo a tie obavy ci naozaj bude vsetk ov poriadku s tebou alebo s dietatom... radsej uz rozmyslaj a hladaj teraz novu pracu ak by ti zamestnavatel zmluvu nepredlzil...

111slavka111
autor
23. júl 2017

ja som mala isté zdravotné problémy, takže ja uz teraz viem, ze nan pojdem ak budem tehotna :/

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 Ak si začneš platit DNP tak budes dostavat MD uz z neho, cize z takeho VZ z akého si zaplatis.

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 A neda sa už platit len NP. Musíš platiť celý balík poistenia.

111slavka111
autor
23. júl 2017

@evittam Ďakujem za všetky info

olifcek
23. júl 2017

@111slavka111 tak ako Ti bolo radene... bud sa o dieta zacat snazit uz dnes, alebo najdi novu pracu a tak... jasne, ze az budes tehu, zmluvu nikde nepredlzia, ale to Ta trapit uz nemusi, praacu budes potom zhanat, az sa budes chciet vratit po RD do prace...

a ak ste tak mladi a mate hypo, tak zacni hladat hned druhu pracu, ak to nevyzera, ze by zmluvu predlzili... no ak su spokojni a potrebuju Ta, tak zmluvu predlzia predsa...

111slavka111
autor
23. júl 2017

Veď to mám aj v pláne hľadať hneď druhú prácu bez ohľadu na to, či budem tehu, alebo nie 🙂 len som chcela vedieť ako by to bolo najlepšie riešiť, aby sme aj finančne nezostali bez peňazí, predsalen materská trvá tri roky. Teraz už len dúfať, že to vyjde, bo moc túžime po bábu 🙂

evittam
23. júl 2017

@111slavka111 MD netrva 3roky, ale 34tyzdnov. Potom mozes ist kedykoľvek do prace.😉 Dokonca aj pocas MD.

olifcek
23. júl 2017

@111slavka111 treba rozlisovat MD a RD 🙂