Ahojte maminky, už dlhšie rozmýšľam čo by sa viac oplatilo. Som na rodičáku, stále zamestnaná na dobu neurčitú. V novembri 2024 dovŕši môj syn 3 roky. Je výhodnejšie v dnešnej dobe reťazový pôrod? To znamená porodiť druhé mimčo do novembra alebo počkať dať výpoveď u zamestnávateľa, čerpať dávku v nezamestnanosti, a následne porodiť?
Pripadne maminky s retazovym pôrodom, čerpáte dovolenku ktorá vám ostala pred druhým pôrodom ? Vopred ďakujem ta vaše rady a skúsenosti ❤️❤️❤️
Alternativa nastupit do prace tam nevidim🫣Ale ako pise kocka vyssie retazovy je najlepsie riesenie pre teba a aj pre zamestnavatela, Len ci otehotnies do mesiaca dvoch troch.. prajem ti to,ale to vyjde malokomu....
@anjelicek26 tak zjavne plánujú druhé dieťa. Tomu sa hovorí plánované rodičovstvo. A nemusí byť tehotná do dvoch, troch mesiacov....
@hipuska dat vypoved s prace s TPP je ale hlupe..kam sa vrati?
@anjelicek26 prečo by mala dávať výpoveď? Ved ona sa pýta, ako to bude pre ňu najlepšie. A na to jej už odpovedala vyššie.
Baby, čo v prípade, že sa pri retazovom pôrode, druhe dieťatko narodi po tom ako dovrsilo staršie dieťa 3 roky. Napríklad 3-4 mesiace potom. Je to stále retazovy pôrod? Musím sa medzi tým vrátiť do práve ? Je tam nejaká lehota ?
@denisazitniakova reťazový pôrod je do 3r prvého dieťaťa. Ak porodíš po tom, tak jedine sa na tie 3-4 mesiace dať PN alebo nastúpiť do práce. Iná možnosť nie je.
@denisazitniakova môžeš vyčerpať dovolenku, neviem koľko budeš mat (ja som mala napríklad 13 dni) a potom musíš nastúpiť do práce alebo PN. Len tam je riziko, že môžeš dostať výpoveď.
@hipuska ved prave preto pisem,ze ak neotehu hned,musi nastupit normalne do prace..PN bez dovodu jej nikto neda...
@denisazitniakova reťazový pôrod znamená, že musíš nastúpiť na materskú pred tým ako prvé dieťa dosiahne vek 3 roky. Nástup na materskú je 8 až 6 týždňov pred termínom pôrodu
Ak to nestihneš, môžeš ísť na PN, výšku ďalšej materskej ti to neovplyvní.
Výpoveď nedávaj ešte sa ti môže zísť dovolenka, ktorá sa ti nazbiera v praci
@anjelicek26 by si sa čudovala ale väčšina gynekológov nemá problém vypísať PN tehotnej, aj bez dôvodu 🙈
@denisazitniakova vôbec nevadí ak sa narodí neskôr... Ty keď otehotnies počas tpp(aj keď iba mesiac pred dovŕšením 3 roku dieťaťa) a skončíš v práci, si naďalej 8 mesiacov v ochrannej lehote a normálne máš nárok aj na tehotenske, materske a potom vyšší rodičák... Ja som momentálne tak... Len to nieje reťazový pôrod ale to ti môže byť jedno.. Podstatne je ze keď otehotnies budeš ešte zamestnaná
Princíp nie je porodiť do 3 rokov, ale nastúpiť na materskú do 3 rokov prvého dieťaťa. Porodiť môže aj po dovŕšení 3 rokov.
@denisazitniakova dovolenka ti môže druhú materskú aj pokaziť. Záleží z akého vymeriavacieho základu sa bude počítať
@ivusa1516 som v ochrannej lehote 8 mesiacov aj keď dám ja výpoveď ? Či len ak mi dá výpoveď zamestnávateľ ? Príklad… otehotniem napr. v septembri a v novembri dovŕši moje staršie dieťa 3 roky, po dovŕšení 3 rokov by som sa mala vrátiť do prace. Ide o to že ja sa vrátiť nemôžem, lebo som sa presťahovala medzičasom dost ďaleko od miesta výkonu prace. Preto by som musela dať tým pádom výpoveď. Čiže napriektomu by sa na mna sťahovala ochranná lehota ?
@denisazitniakova pokiaľ viem rozdiel tam nieje... Nikto nezistuje aký bol dôvod výpovede
@denisazitniakova ono aj tak určite skončíš pracovný pomer formou dohody
urcite retazovy porod, ved tak mas aj tehotenske, aj vyssiu matersku, aj vyssi rodicak. Ako nezamestnana...to fakt nie je vyhra