Reťazový pôrod a práca na dohodu

kauai
7. dec 2014

Ahojte velmi by som potrebovala radu. o par tyzdnov prechadzam na rodicovsku dovolenku a od povodneho zamestnavatela som dostala moznost prace na dohodu. mam prac pomer na dobu neurcitu a poberam max. vysku materskej, co je vyhoda a z rodicaku by som chcela prejst na dalsiu matersku dov- teda na retazovy porod. dohoda by mi nemala pokazit vysku druhej materskej ale pri akych podmienkach? je tam nejaky limit?co musi byt dodrzane? dakujem Vam velmi velmi pekne

gapa
7. dec 2014

@kauai Ak ti pôvodný prac.pomer bude trvať aj v den nástupu na md, tak dohoda nevadí. Ak ti napr. vznikne dohoda od prvého dna RD, tak si nemôžeš dať prihlášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokovô aby si bola z toho titulu dôch.poistená štátom, resp. ak dohoda vznikne neskôr alebo máš prihlášku podanú, treba dať odhlášku do 8dní od začiatku dohody (tj. prihlásenia mzdárkou do soc.poistovne). Počas trvania dohody ti totiž trvá povinné dôch.poistenie zamestnanca a zákon nepripúšťa možnosť mať ho v súbehu s dôch.poistením štátom.

kauai
autor
7. dec 2014

@gapa dakujem velmi velmi pekne

kauai
autor
7. dec 2014

@gapa Este by som sa Ta velmi chcela opytat, ci je tam nejake obmedzenie kolko na taku dohodu zarobim za ake obdobie.dakujem pekne

gapa
7. dec 2014

@kauai nárok na RP nie je ovplyvnený výškou príjmu. Aký máš vym.základ, z toho sa ti ráta dôchodkové poistenie (štát platí z cca 485eur na mesiac). čo sa týka zdr.poistenia, tak neviem, či existuje nejaký limit, ak by si ho prekročila, či by si musela doplácať zdr.poistenie, ak prechádzaš z poberania materského na RP a popri tom robíš na dohodu, skôr myslím, že nie, ale v roč.zúčtovaní zdr.poistenia sa nevyznám.

kauai
autor
7. dec 2014

@gapa dakujem islo mi len o to ci mi ta vyska mzdy nemoze nejako ovplyvnit tu buducu planovanu matersku. dakujeem moc

gapa
7. dec 2014

@kauai len ak by skončil tvoj terajší prac.pomer alebo nejako zásadne zmenili zákon, čo ale nepredpokladám. Z každého nem.poistenia sa nárok posudzuje zvlášť a tvoj pp je jedno nem.poistenie a dohoda druhé.

makromolekula
20. jan 2015

@gapa chcela by som sa Ta chcela spytat ak by ta dohoda bola u toho isteho zamestnavatela co je aj trvaly pracovny pomer, to nie je prekazkou? nepokazi mi ta dohoda buducu matersku-z retazoveho porodu?

gapa
20. jan 2015

@makromolekula nevadí, ale je podstatné, že ten trvalý pp bude trvať v den nástupu na md. Tiež všeobecne tieto dohody môžu ovplvniť sumu podpory po ukončení pp.(v závislosti od toho, či sa obnoví poistenie v nezam. v pôvodnom pracpmere)
podpora: ak by skončil pp, no po RD by si ešte čerpala riadnu dovolenku, potom hned urad práce, tak sa podpora rata z vym.základov z obdobia dva roky pred zaevidovaním na up, tj. aj z dohody. Inak je to, ak by skončil pp posledným dnom RD (čo sa týka podpory) a hned úrad práce, ráta sa z obdobia dva roky pred nástupom na RD (nie md)