Rešpekt učiteľky v škôlke

alenali
12. jan 2022

Dobrý deň. Od decembra som začala pracovať ako učiteľka v MŠ. Som úplný nováčik. Chcela by som sa vás, skúsenejších, opýtať ako mám docieliť to, aby ma deti rešpektovali. Aké kroky by som mala podstúpiť. Keď poviem aby boli tichšie, vydržia na 1 minútku. Pri spánku je to najhoršie . Nechcem na nich kričať , preto hľadám nejaké iné metódy , aby som nemusela. Lebo zakazovanim nič nevyriešim. Je to náročné, pretože som mladá pani učiteľka a mám pocit, že všetko začína zlyhávať práve na tom.

im709vf
12. jan 2022

@alenali ja vám síce neporadím, ale musím povedať že každú pani ucitelku v MS ja obdivujem a rešpektujem 😄 ja mam len 2 detu, aj to po nich dokážem vrieskat.. neviem co by som robila pri 20 detoch 🙈😄

eva112014
12. jan 2022

@alenali Podľa mňa nestačí pedagogické vzdelanie na to, aby niekto mohol byť dobrým učiteľom. Tu ide skôr o povahové vlastnosti. Napr. kreativita, trpezlivosť. Ak nemáš kreativitu, musíš si naštudovať vyslovene odporúčané správanie na určité reakcie detí. V škôlke budeš mať povahovo rôzne deti a dokonca z rôzneho domáceho prostredia. Takéto malé detičky majú psychiku veľmi citlivú. 😊
My mamičky nemáme doma 20 detí. 😊
Odporúčam!

diamond007
12. jan 2022

@alenali Ahoj. Ja som mlada učiteľka MS (momentálne na materskej uz). Je to podľa mňa zložité, ak budeš na deti kričať, tie citlivejšie sa ťa budú báť a môžeš mať s nimi problém. Ak budeš len kamarátka,nebudú ta rešpektovat. Myslím že skús napr.pri výučbe a prechádzkach (kvôli bezpečnosti) byť prísnejšia, pri hrách vnútri či von sa vieš uvoľniť a zahrať si s nimi niečo. Na deti nie je dobré keď si len autoritatívna,nevytvoris si k nim vzťah. Nejaký čas to potrvá, pri spánku ale by som bola dôsledná na ticho nech sa nerušia. Ja som vždy keď zalahli deti, čítala rozprávku. Pri nej polka zaspala a druha potom už som len napominala aby sa nebudili. Ak nejaké dieťa moc vystrajalo a nechcelo spat, sadla som si k nemu na postieľku a hneď bol kľud 😀 a ak sa nejaké potichu hralo tak som nechala také deti, hlavne nech nebudú iné.a po chvíľku zaspali aj tie. Ale myslím že na toto aj nejaká kniha pomôže. Teraz už mám dve detičky a vidím to opäť trošku inak. Myslím že na MS že zle, čím mladšie učiteľky, tým menej rešpektu u rodičov aj deti. Je to v Tom veku ozaj náročné a to som robila od 24r. ”

alenali
autor
12. jan 2022

@im709vf ďakujem za vaše slová. Ja svoje deti ešte nemám, takže o to je to ťažšie. Verím, ze skúsenosťami sa tieto veci dostavia pretože práca ma naozaj baví.

marlent
12. jan 2022

@alenali boze ja ta obdivujem...

alenali
autor
12. jan 2022

@eva112014 ďakujem za tip na vhodnú literatúru, určite siahnem aj po nej. Tu je ten problém že som nebola s nimi od septembra a tak sa stále snažia nájsť nejaké tie hranice.

alenali
autor
12. jan 2022

@diamond007 presne toho sa aj bojím, že by sa ma báli, a to naozaj dosiahnuť nechcem. Učiteľka z triedy mi povedala, že musím byť na ne prísnejšia no akosi sa do toho neviem vžiť lebo doposiaľ som robila animátorku, kde som mala s deťmi skôr kamarátsky vzťah. Vždy keď vidím ako robia ostatné učiteľky, hovorím si, že aj ja by som chcela raz zažiť taký rešpekt a zároveň priateľstvo ako majú tieto učiteľky s deťmi . Sú to už staršie učiteľky a sú pre mňa naozaj veľkou inšpiráciou a motiváciou, že časom to príde..

alenali
autor
12. jan 2022

@diamond007 a vďaka za nápady a povzbudivé slová. Áno, mám 22 rokov takže si myslím, že aj kvôli tomu ma deti vnímajú ešte trošku inak, no neviem si predstaviť že to bude takto dokiaľ budem mladá . Ale verím, že keď prídu do života vlastné deti, budem to vnímať zase inak, ako ste hovorili vy 🙂

alenali
autor
12. jan 2022

@marlent ďakujem, no ešte veľmi nie je čo obdivovať :D

mogaa
12. jan 2022

@alenali no ono to pri deťoch nie je o veku, ale o praxi s deťmi.....v škôlke nemôžeš byť kamarátka ale učiteľka, ale to si uvedomuješ asi aj sama

diamond007
12. jan 2022

@alenali no ten rešpekt a priateľstvo majú na zaklade, že tie deti poznajú minimálne od septembra. Za tri týždne nevznikne vzťah medzi deťmi a učiteľkou. Držím palce a uvidíš o ďalší mesiac či dva. Ak ti avšak kolegyne radia byť prisnejsia, tak sa o to pokus, už veľakrát len z bezpečnosti k deťom. Detom v škôlke tiež musis ukázať, kde sú tvoje hranice. Keď máte edukáciu a nesedia,nepočúvajú, rozprávajú tak trosinku zvys hlas (nie na jednotlivca), nekrič, len, aby upriamili aj na teba pozornost a nehrali sa dalej. Robila som aj animátorku a teda je to úplný rozdiel. V škôlke máš deti učiť a ani nemas byt s nimi seberovna. Na to máš s nimi priestor vonku (vymýšľať im hry), či pri hraní vnútri sa s nimi daju robit zaujímavé veci , hry atd. Podľa veku samozrejme.Len ta upozornim, nečakaj zmenu rýchlo a možno ani tento školský rok u deti kt.chodia tam dlhšie jak ty. Zväčša majú už obľúbené učiteľky. Do škôlky kde som nastupovala ako ty (za pochodu) bol veľmi náročný rok, aj u rodičov aj u deti. Trošku sa to zlepší keď ti teraz prídu nové deti polročné, budú hodené do vody jak ty a prispôsobovat sa budú musieť tebe takže viac si získaš možno tieto deti ako tie staré. Najviac si ich hlavne získaš pri ranných placoch, túlenie, mojkani zrána a pod. Oni sú zranené že rodičov nemaju, vfedy im vieš ty ponúknuť svoju náruč a oporu. Každopádne je to náročná ale krásna robota. Možno majú kolegyne pravdu, skús byť prísnejšia. Je iné mať jedno či dve deti doma, ale máš na zodpovednosti 15-23 je úplne iné. Trošku viac si ver.
A hlavne inak sa chovas ako k 3-4-5rocnym v škôlke a inak k 8-10-12 v táboroch a pod.

natalinatali
12. jan 2022

@alenali ahoj ja som učiteľka MŠ a podľa môjho názoru je veľmi dôležitá motivácia ,kreativita,trpezlivosť a teda neustále nejaké nové aktivity ,hry ,pohyb ,spievanie ,ukazovanie proste niečo čo vieš ,že ich baví a zaujme ,hlavne si určiť pravidlá ,sadnúť si a povedať im ,že sa ti to nepáči keď sa tak správajú ,že či je to pekné správanie .Ako vieš tak
každé dieťa je iné s každým si treba nájsť cestu osobitne na každé niečo iné platí ,kričať určite nie je vhodná cesta veď ani tebe by sa nepáčilo keby máš dieťa a niekto ,,cudzí” by ti po ňom kričal a nevidím dôvod prečo nemať s deťmi priateľský vzťah veď predsa tie malé 2,5 ročné potrebujú aj objatie a povzbudenie keď sa niečo nedarí ale samozrejme mať určité medze ,ktoré nemôže presiahnuť.Prajem nech nájdeš tu najvhodnejšiu cestu a hlavne nech sa ti darí 😊.

ava11
12. jan 2022

Držím ti palce 🙂 Je to najlepšia práca, pokiaľ ťa to s deťmi teší, tak sa naučíš. Musíte si na seba všetci zvyknúť, zohrať sa, spoznať sa. Prísnosť je určite namieste, ale taká láskavá. Jasné, že aj zvýšim hlas, to sa inak nedá pri 20-tich štvorročákoch 🙈 Neplechu robia hlavne deti, ktoré sa nudia a nevedia sa zahrať, tých treba zabaviť, pomôcť im začať hru, pripojiť ich k deťom, ktoré sa hrajú pekne, nech odkukajú ako na to. Časom naopak zistíš, ktorých treba držať od seba 😂 Keď je niekto veľmi živý, dám ho k stolu k puzzle, skladačkám, omaľovánke atď. Pri presunoch po škôlke do jedálne, šatne atď držím tých rizikovejších za ruku ja, aby sa nesácali po schodoch a tak. Pri spánku je tiež fajn ich strategicky rozmiestniť, aby sa zbojníci nerušili navzájom 😉 Niektorých stačí chvíľku škrabkať po chrbátiku a hneď sa skrotia. Pri pobyte vonku ich nešetriť a poriadne vybehať, potom sa napapajú a ledva prídu do postele. Keď sú pri hre v triede hlučnejší a potrebujem ich pozornosť, používam triangel. Ja som s mojou aktuálnou triedou od septembra a už sme zohratí, takže problémových chvíľ máme minimum. Po sviatkoch sme sa stískaliiiii odušu, je to naozaj veľká radosť mať takúto prácu.