Recepčná v hoteli

20. nov 2023

Ahojte prosim mate niekto skusenost s touto pracou, idealne vo vacsom meste kde chodia aj zahranicni zakaznici. Caka ma totiz pohovor, no nie som si ista ci to je praca pre mna. Da sa taka praca zvladnut len so zakladmi anglictiny? A predpokladam ze sa robia aj nocne, nie je to prilis narocne/nebezpecne, mate cloveka na ktoreho sa obratit keby sa nieco v noci stalo? Pripadne co je na tej praci ako tak najhorsie, na co si dat pozor? Dakujem

janai1
20. nov 2023

Čo znamená základy angličtiny? Musíš sa vedieť dohovoriť ohľadom platieb, fakturacnych údajov, povedať všetky informácie o hoteli. Turistov navigovať po meste atď. Niekto sa chce rozprávať a je schopný aj polhodinu tam stáť, niekto zase ledva počká na kľúče a už ho nie je.
Robím aj nočné a za 5 rokov som sa necítila okej asi 2x keď sa čudné indivíduá motali okolo budovy. V noci nemáš koho kontaktovať, pochybujem, že nejaký kolega bude nadšený keď mu budeš v noci vyvolávať. Na recepcii potrebuješ veľa samostatnosti.
Najhorší sú ľudia 😁 Niekedy si mam chuť guľku streliť. A pozor si musíš dávať na platby, na komunikáciu atd. ako asi v každej práci.

autor
20. nov 2023

@janai1 super, dakujem za odpoved. Zaklady akoze vedela by som pracovat s tou slovnou zasobou, ale asi len v jednoduchsich vetach. Co napriklad ine jazyky? Keby prisiel napr. Nemecky hovoriaci zakaznik a nehovorim nemecky, je neprofesionalne to riesit cez prekladac alebo "rukami nohami"? To ohladne kontaktovania som skor myslela niekoho nadriadeneho, ze ak sa naskytne nejaky problem co sama v noci neviem riesit, ci je kontakt na sefa alebo manazera ktory je k dispozicii. Dost sa bojim prave toho ze by som tam v noci bola sama a nieco by nefungovalo ako ma, co i len terminal na platby, ze by to bolo velmi stresujuce. A este ako to je s prestavkami? Asi oficialne nema clovek ziadnu ked je tam sam, predpokladam ze nemoze Len tak odist, ako sa toto riesi?

ibrunova
20. nov 2023

Robila som, dalo sa, ale je to práca s ľuďmi, kadejakými.. S tými nočnými je to všade inak, ja som nočné robila, ale teraz u nás veľa hotelov robí do 22.00 a potom majú nočného recepčného. My sme mali prestávku na obed, bol na to určený človek, ktorý ma cez obed zastúpil.

taga
20. nov 2023

Nie, nie si vhodna na tuto pracu.
Nehnevaj sa, nemyslim to zle,ale pracovala.s v cestovnom ruchu (aj v hoteli) vela rokov a uz len podla otazok, ktore sa pytas je zjavne, ze toto nebude praca pre teba

luliu
20. nov 2023

Na prácu recepčnej potrebuješ vedieť po anglicky perfektne, základy určite nestačia.

autor
20. nov 2023

@ibrunova dakujem! A do prace ako takej spada len praca na recepcii, alebo ked "nie je co robit" tak su aj ine veci ktore treba robit? Lebo tak tam su asi casy pocas ktorych sa toho vela nedeje, ci si mozem robit nejake svoje veci a citat alebo treba pocas toho kludu stale nieco robit Ako je to v inych poziciach, aby tam clovek nebol len tak

autor
20. nov 2023

No ja som kedysi brigadovala ako casnicka, potom som robila administrativnu pracu dva roky, teraz by som chcela skusit nieco ine tak mi napadlo ze by to mohla byt dobra skusenost. Mam aj skolu hotelovu akademiu ale tak to bola stredna skola, z toho som si vela neodniesla

janai1
20. nov 2023

Keď sa nájde niekto kto nievie anglicky tak áno, preložím mu základné veci cez Google prekladač. Takisto ako on mne. To sú najmä Taliani a Maďari.
Nemci z 99% vedia aj anglicky, ale sem tam sa niektorý zatnú a odmietajú hovoriť inak ako nemecky ale to sú už povahy ľudí. Ale s takými sa ani cez prekladač nedohovoríš, oni ti budu iba nadávať a ignorovať ta 😂 ale takých stretneš fakt máličko.

Nie, v noci si tam proste sama. Ty si vieš predstaviť ze s každou somarinou by ťa niekto budil v noci? Keď niečo v noci nejde, vyrieši sa to ráno. Ale opakujem, veľa veci si musíš vedieť vyriešiť sama alebo ich aspoň tak obkecať, že hosťovi nevadí, že to nevieš a treba čakať na niekoho iného.
Prestávky nemáš. Ješ keď tam nikto nie je, takisto WC atď.

autor
20. nov 2023

Aha no toto ma velmi nepotesilo, ze tam nie je nikto k dispozicii. Aj ked asi vsade to funguje inak, ale chapem ze asi sa nikto nechce nechat v noci otravovat. A su aspon k dispozicii nejaki ludia co maju na starosti bezpecnost? Nie zrovna sbs ale nejaky udrzbar alebo co. Totiz mam skusenost ako host ze vecer na recepcii v hoteli bola partia ocividne opitych ludi, mne ako hostovi to bolo neprijemne, neviem ako by som to mala riesit ako zena sama. Neviem uz co chceli ale bolo to neprijemne. Asi aj kvoli tomu zazitku mam celkom obavy z tych ludi a situacii co mozu nastat, tak sa vopred stresujem

janai1
20. nov 2023

A v akom hoteli chceš robiť? Predpokladám, že nie v 5* keď tam budeš sama na recepcii.
Ja robím v 3* a žiaden údržbár ani SBS ani neviem čo ešte tam chceš mať tam nie je. O 23 odídu čašníci a som tam sama do 5:30 kým neprídu chyžné. A opití?. No urobíš si poriadky. Zavoláš políciu keď sa nebude dať inak.
A nechápem toto robenie si stresov vopred. Za tých 5 rokov som nemusela volať políciu ani raz. Par krát som im oznámila ze ak nebudú ticho, zavolám políciu a každý jeden stíchol a šiel do izby.

autor
20. nov 2023

A baby co na tej pozicii robite alebo ste robili, je to nieco, kde ste chceli ostat dlhodobo alebo skor ide o taku prechodnu poziciu na par rokov a radsej ste hladali nieco ine?

autor
20. nov 2023

Ano tiez to je 3*, som totiz pocula ze niekedy tam byvaju aj nejaki robotnici a ano uz tam vraj bola aj policia, sesternica tam isty cas upratovala. Ide o vychodne slovensko. Ja som skor tichsej miernej povahy, neviem prave ci by som vedela urobit poriadky s takymi hostami

msnesquik
20. nov 2023

Ja som tiez robila v 3* a za mna to bolo prechodne, ja som studovala VS popri tom..v noci tam nikto so mnou nebol, ale my sme si mohli zamknut, ked prisiel posledny host...pripadne sme mali zvoncek, neikedy sa stalo, ze niekto odisiel, ked som bola odbehnuta a ptm zvonil a isla som otvorit, my sme mali aj kamery, takze som videla, kto tam je
Mne vadili tie nocne, nevedela som cez den spat

autor
20. nov 2023

@msnesquik dakujem. Toto so zvoncekom a kamerami je velmi dobre vyriesene, zial v tomto to tak nie je, aspon co viem. Urcite sa clovek citi bezpecnejsie ked moze zamknut. Na nocne by som si vedela zvyknut, Skor by ma mrzeli tie vikendy, kedze predpokladam ze sa robia aj tie a ludia sa tam striedaju. Priatel ma totiz pracu po-pia cize vikendy boli cas ktory sme travili spolu, kedze spolu este nebyvame:/

ibrunova
20. nov 2023

Čítať v pracovnej dobe určite nie. Možno máš trochu skreslenú predstavu, že len vydávaš kľúče, ale fakt je, že tam som sa nikdy nenudila, účtovala som hostí, nahadzovala haldy rezervácií a podobne. Mňa tá robota bavila.

msnesquik
20. nov 2023

Ano, robia sa aj vikendy, neviem ako teda su tam smeny, my sme mali dva dni rannu, od 6 do 18 a potom dva dni nocnu od 18 do 6 a styri dni volno, co bolo super

janai1
20. nov 2023

Samozrejme, že sa robia aj víkendy. My robíme 12stky a krátky/dlhý.

autor
20. nov 2023

Fuha, tak to som nevedela ze cez pracovne dni sa tam tiez robia 12tky, to si uprimne ani neviem predstavit 😧 to by som musela vstavat rano pred 5 a domov by som prisla okolo 7, to sa clovek pride domov uz potom len vyspat, a este ked ma aj nocne 12tky. Neviem preco som si myslela ze denne, pocas ktorych je asi viac prace, su riesene inak

janagem
20. nov 2023

Úprimne? Každá tvoja odpoveď kričí ako veľmi to robiť nechceš. Už máš problémy, už hľadáš cesty ako možné problémy hodiť na niekoho ineho. Nič v zlom ale už teraz mas k tej praci negatívny postoj. Tak skús pozrieť iným smerom.

dagas
20. nov 2023

Veľa ľudí si myslí že na recepcii len podávaš kľúče a hotovo ale po čase sa zbadajú 😏

autor
20. nov 2023

Noo asi mate pravdu, ja som si to predstavovala trochu inak. Akoze nemusi to byt zla praca ked si clovek zvykne, ale ja som fakt dost introvert aj ked s prijemnymi ludmi nemam problem, ale asi tam treba pri takej praci mat trochu autoritu a sebavedomie riesit veci samostatne

ibrunova
20. nov 2023

ale nemáš každý deň§ 12 hodinovku dennú a na druhý deň zase, máš medzitým aj voľno. A či vôbec by si robila nočné, ani teraz nevieš, choď na pohovor, všetko ti povedia.

marcellka32
20. nov 2023

Prepáč, ale ani zďaleka nemáš predstavu o tejto práci, ale ani by si ju nemohla robiť, na recepcii musí byť sebavedomy samostatny človek, ktorý odoláva stresu, 12 hodinovým zmenám, niekedy brblajucim ľuďom odpovedať stále s úsmevom, vždy dobre vyzerať, reprezentujes hotel.

sense
20. nov 2023

Podľa toho čo píšeš, nie je to práca pre teba. Práca recepcnej nie je len vydať kľúče. A teda základy angličtiny, neviem si predstaviť ze ti zavolá niekto kto nevie slovenský a ty mu nebudeš vedieť pohotovo odpovedať alebo habkat v angličtine v jednoduchých vetách.

zznmsk
20. nov 2023

Práca na recepcii nie je len o podávaní kľúčov. Máš zodpovednosť za tržbu, robia sa večerné uzávierky, predáva doplnkový tovar, vybavujú sa pošta, rezarvacie, telefonáty, robíš domovú knihu, príprava nastupov na další deň, zapisujes víza, nahlasujes závady a poruchy, musíš spolupracovať s chyžnou, aby hladko prebiehalo upratovanie izieb…. pripadne aj zmenareň.
A hlavne byt trpezlivá… často sa stava že ľudia sa chcú len tak porozprávať… a dokážu hovoriť dlho o veciach, ktoré ta nebudú zaujímať, musíš dať jasne ale slusne najavo ze sa im nemôžeš venovať.