Realitný maklér

all10
1. júl 2024

Čaute, chcel by som sa s Vami poradiť, aká je náplň práce realitného makléra a čo všetko musí vedieť v rámci svojej práce?
Prípadne čo všetko ho čaká od absolvovania pohovu až po výkon práce?
Budem len rád ak sa s Vami budem môcť poradiť.
Každému vopred ďakujem.

melanta
1. júl 2024

@all10
Čo musí vedieť:
- nájsť si klientov
- robiť si PR na sociálnych sieťach
- vedieť urobiť správne fotky, natočiť objekt s matterportom a dronom - zdôrazňujem "správne", dobré fotky predávajú spolu so správnymi slovami
- vedieť používať slová a napísať správny inzerát, čiže taký, ktorý bude faktický a pútavý
- vedieť vyzistiť od klienta všetky informácie a tomu ďalšiemu byť schopný odpovedať na akékoľvek otázky
- vedieť klientovi poradiť v množstve tém súvisiacich s nehnuteľnosťou - dane, dedenie, stavebné povolenie, pozemky, ohlásenia, odhlásenia, financovanie kúpy a výstavby, všetky otázky súvisiace s katastrom, atď.
- mať prehľad o trhu, vývoji cien

Čo obnáša práca:
- nájsť si klienta, obhliadka nehnuteľnosti, zistenie informácií o nehnuteľnosti, vyjednanie provízie, zazmluvnenie klienta, ideálne vedieť mu predať exkluzivitu
- dvíhať telefóny záujemcom - ráno, doobeda, poobede, večer, cez víkendy, odpovedať na množstvo telefonátov a mailov
- chodiť so záujemcami na obhliadky, zväčša v čase, kedy ľudia nepracujú, čiže podvečer, večer, cez víkendy

Tiež upozorním na to, že realitný maklér je viazaná živnosť, takže ak chceš mať živnosť rovno ako realitný maklér, tak:
- buď máš VŠ vzdelanie ekonomického, stavebného alebo právnického zamerania
- alebo máš certifikovaný kurz realitného makléra, ktorý robia na Slovensku 2 spoločnosti, stojí cca 1600 eur
- alebo máš 2 ročnú prax v nejakej realitke

Ako nováčik bez praxe počítaj, že provízia, ktorú zaplatí klient, nie je tvoja, pokiaľ nerobíš sám na seba. Dostaneš z nej 50%, ako začiatočník v mnohých realitkách iba 30%. V dobrej realitke ako maklér s vysokým predajom dostaneš viac ako 60%.

Ak budeš robiť sám na seba, provízia je síce cena tvoja, ale budeš mať náklady na kanceláriu, služby právnika, ktorý ti bude robiť zmluvy, ak ty nie si právnik. Atď.

Taktiež počítaj, že je to podnikanie. Čiže založia si živnosť alebo si registruješ DIČ. Mesačne si od prvého mesiaca povinný platiť zdravotné odvody (mesačne niečo cez 90 eur). Prvý rok nie si povinný platiť si odvody do sociálnej poisťovne. Ak ich však nebudeš platiť, nebudeš mať platenú PN, OČR ani nebudeš mať poistenie do dôchodku. Každý rok si urobíš daňové priznanie, zaplatíš daň a následne ti Sociálna poisťovňa vypočíta mesačne odvody do sociálnej poisťovne. Minimálne sú na úrovni okolo 300 eur. Odvody do sociálnej aj zdravotnej poisťovne platíš každý mesiac, aj keď nič nezarobíš. Tvoj zárobok sú provízie za predaj a prenájom. Ak nič nepredáš, tvoj mesačný príjem bude nula mínus zaplatené odvody. Aj maklérovi s dlhoročnými skúsenosťami sa stane, že 2-3 mesiace nemá predaj, hoci v ponuke má nehnuteľnosti. Takže vždy je potrebné mať rezervu. To mi asi tak zbežne napadlo.

alickapusinka
1. júl 2024

Ak budeš robiť sám na seba tak sa musíš snažiť aby si niečo predala zarobil lebo aby si mal s čoho žiť. Mám známeho pomáham mu hľadať nehnuteľnosti za peniaze a však vždy mi hovorí lebo robí síce v RK ale na živnosť že sa musí snažiť a robí okrem toho strašne veľa iných veci aby mal s čoho uživiť rodinu. Lebo hovoril že ak by robil len RM tak v zime čo slabo kupujú tak by to mal ťažké. Sú mesiace čo predá aj 5 bytov sú aj domy a sú mesiace aj 3 že nepredá nič.

alexandra2906
17. sep 2024

ahojte a co si myslíte o akreditovanom kurze realitny makler myslíte že by som mohla byť úspešná v hľadaní práce v existujúcich realitkách čo už majú meno ?....dakujem za radu