Ahojte, som študentka strednej zdravotníckej školy a rada by som po škole študovala vysokú školu v odbore radiologická technika, len neviem ako je to s uplatnením, platom a celkovo či sa to oplatí...Je tu niekto, kto sa do toho vyzná?
@norbi2501 ďakujem za odpoveď, potešilo ma, že je to dobré pre introvertov, keďže nechcem byť až tak v kontakte s ľuďmi ako sestra preto by som chcela ísť týmto smerom...vy robíte v zahraničí normálne radiologického technika/asistenta?
Tiez robim tuto pracu v zahranici.
Trocha by som poopravila norbiho-co sa tyka toho ze tato praca je pre introvertov. Uvedom si ze rontgenovat budes ludi takze kontakt s ludmi/pacientmi budes mat vacsinu pracovnej doby. Okrem pacientov budes prichadzat do styku s lekarmi, kolegami, rodinnymi prislusnikmi pacientov, a s inymi pracovnikmi v zdrav. zariadeni-sestry, sanitari atd. Nebudu to sice velke skupiny ale budes pracovat s ludmi jeden po druhom.
@vler áno viem, teraz som na szš ako praktická sestra a som v kontakte s ľuďmi aj s inými pracovníkmi v nemocnici. Zasa aj keď som introvert dokážem takto fungovať s ľuďmi ale dobre vedieť ďakujem.
@norbi2501 co ja poznam radiologickych technikov aj sama sa tomu venujem a so sluzbami mam krasnu vyplatu 2500€-2700€
Ty mas zakladny plat 1200€ ale tam rataj nočne, služby, prislužby 24ky robiš 12tky potom mas volno a tak podľa toho koľko služieb si vezmeš ale my mladí ťaháme a keď v nejaky mesiac budeš chcieť menej robiť tak bez služieb máš zakladny plat 1200€ alebo pôjdeš do súkromnej kliniky robiť ku niekomu budeš robiť od 9 do 15len a mas tiež zakl.plat 1200-1600€ to je veľmi fajn na SVK. A neviem v ktorej krajine robíte ale robila som vo Francúzsku poznam platy v Nemecku atd a nie je to tak.. takyo platený radiologický technik 4000€-5000€ je vo Švajčiarsku napríklad. Keď si odrátaš život tam atď si na tom tak ako vo FR a v inych krajinach., Francuzsko 2500-3000€ to uz prehanam.. vôbec Slovensko neodskakujeme ďaleko už od zahraničných platov keď robíš na zmluvu, nie na živnosť. Takže určite by som nedemotivovala ľudí k tomu, že na Slovensku to mame slabé lebo to vôbec tak nie je. Alebo nech si ide každý aj skúsiť do zahraničia po čase sa aj tak budete chcieť vrátiť domov. Nehovoriac o tom, že aj keď poznáte veľmi dobre ich jazyk a ste ešte šikovnejší než ostatní tak aj tak budete pre nich stále len cudzinec ktorý im prišiel tam kradnúť miesto a skôr to budete mať ľahšie doma. Pracovala som v zahraničí ale doma to máme lepšie. Možno záleží asi kde v akej nemocnici a kde na SVK ale v MT to máme super aj platovo aj môžeš v tom odbore sa posúvať ak si šikovný doktori ťa berú aj k operáciam, ak vieš jazyk môžeš sa zapájať do vedeckých projektov po celom svete a zarábať si aj tým. Je to super odbor
@simonasaxova Ahoj, platy uvádzaš v hrubom prosím ta či v čistom? Nevieš náhodou ako to je v Bojniciach, Prievidzi? Mozno si medzi sebou kolegovia poviete…
@simonasaxova ahoj,mozem spravu prosim
Ja som pracovala u súkromníka ihneď ako som skončila VŠ, ponúkal plat 1300€ v hrubom bez ohľadu nato, koľko rokov praxe by som mala. Od 7:00 do 15:30 bola pracovná doba. Teraz nastupujem do štátnej fakultnej nemocnice a základný plat v hrubom je 1186€ plus príplatky za služby, prislužby na op.sálach, víkendy sviatky. Základný plat v štátnej nemocnici sa odvíja od rokov praxe takže neviem odkiaľ mladý clovek bez praxe môže robiť za 1200€ v čistom a bez príplatkov. Základný nástupný plat sám o sebe v čistom je veľmi biedny, ale samozrejme , že niekde smerom na západ zarobíš viac ako my na východe. Čo sa týka uplatnenia, ja som mala šťastie, ostatných 30 ľudí čo somnou končilo v odbore robia asi traja pretože ostatní sa nedokázali zamestnať. Práca je to pekná, čistá mňa osobne baví, inak by som ju nerobila pretože z toho platu sa veľmi ťažko "korčuľuje" životom.