Rada v podnikaní

bebe91
14. sep 2024

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či mi viete poradiť. Som štátna zamestnankyňa a mám zákaz podnikania na živnosť. Môžem založiť s.r.o. ale do toho sa moc nechcem hrnúť. Môj partner je na predĺženej rodičovskej dovolenke a on by mohol zobrať živnosť. Ale chceli by sme vedieť všetky pre a proti živnosti versus sro. Kto by nám vedel pomôcť právnik alebo účtovník?

melanta
14. sep 2024

Predmet podnikania, predpokladané príjmy, predpokladané náklady, zamestnanci, spolupráca so zahraničím? To sú dosť podstatné informácie k tomu, či živnosť alebo s.r.o.

Základné rozdiely z môjho pohľadu (som jednoosobová s.r.o) sú tieto 3:
1. Živnostník ručí celým svojím majetkom, s.r.o. do výšky imania.
2. Živnostník si s príjmami robí čo chce, príjmy sú jeho peniaze, teda nemusí ich riešiť v účtovníctve. Vie využívať osobný účet na ktorom má aj osobné financie. S.r.o. musí mať svoj osobitný účet, každé prijaté euro je majetkom spoločnosti a musí sa zaúčtovať a rovnako sa musí zaúčtovať aj každé euro, ktoré si majiteľ či konateľ vyberie. Čiže vypláca si zisk, dividendy. Nemôžeš zobrať peniaze "len tak". Môžeš si vyplácať príjem čiže mzdu, vtedy platíš odvody ako zamestnanec z danej mzdy. Alebo si raz ročne vyplácaš dividendy zo zisku, kde sú odvody nižšie. Pekne je to vysvetlené tu: https://www.necto.sk/vyplacanie-podielu-na-zisk...
3. Živnostník vie využiť tzv. paušálne náklady. Čiže aj keď má nízke náklady, bez potreby dokladovania vie 60% príjmov uviesť ako náklady a znížiť si tak dane. S.r.o. toto nemôže.

tiezjedna
14. sep 2024

@bebe91 primárne záleží na predmete podnikania a očakávaných obratoch.

melanta
14. sep 2024

Ešte doplním, že ako živnostník si vieš urobiť daňové priznanie aj sama. S.r.o. musí viesť podvojné účtovníctvo. Ak budeš mať 1 faktúru a 1 doklad mesačne, urobí ti účtovníctvo účtovníčka naraz raz ročne. Ale ak toho bude viac, budeš platiť každý mesiac podľa počtu dokladov alebo mesačný paušál.

oli18
14. sep 2024

Porad sa s uctovnickou. Tu uvedene rady nie su vsetky presne.

melanta
15. sep 2024

@oli18 kľudne napíš autorke, čo som napísala zle, nech má opravenú informáciu, neurazím sa. 😉

wagea
15. sep 2024

Nech sa rozhodneš nakoniec akokoľvek, už od prvej chvíle si zaplať konzultáciu s účtovníčkou. Nevieme, v čom a s čím chcete podnikať, ale taký § 7 a 7a zákona o DPH vie často SZČO prekvapiť! Vo všeobecnosti sa odporúča začať ako SZČO, následne podľa situácie prechod na sro, ale čo platí ostatným, nemusí tebe...