Rada účtovníčky

22. júl 2024

Ahojte,
firma (zahranicna) nam plati momentalne ubytovanie na SK, za ktore sa vystavuje FA.
Chceli by sme sa prestahovat do ineho ale problem nastava ze byt, kde by sme chceli ist vlastni fyzicka osoba, cize tym padom Fa vystavit nevie.
Volala som dnes s realitakom a ze FA nevie dat, ale vieme urobit splatkovy kalendar. Povedal, ze to je nahrada za FA. Ze to nerobi 1x a firmy s tym problem nemaju.
Moja otazka je ze ci teda je to naozaj tak.
Nakolko sa do tychto veci absolutne nevyznam.

Dakujem

lienka.7
22. júl 2024

@autorka za mna urcite nie... splátkový kalendár??? To co je. Aký druh dokladu?
Aspoň potom nejaký PPD keď budete platiť cash fyz.osobe by mohol byť snáď ok - pre Vás. A vám to potom na zaklade toho preplatí firma. Aj keď toto je tiež podľa mňa na hrane zákona pre prenajímateľa... lebo tým pádom , ze prenajíma "na cierno"

autor
22. júl 2024

@lienka.7 my to nemozme platit hotovostou, on to myslel asi tak ze sa urobi zmluva medzi vlastnikom bytu a firmou co aj musi byt, a ze tam sa da zrejme splatkovy kalendar. Ja sa absolutme nevyznam preto sa pytam.

zojazoja
22. júl 2024

troska iny pripad, mozno trocha podonný. My sme raz vo firme si davali vyrabat jednu skrinu u sukromnika a dal nam normalne zmluvu na to medzi firmou a nim a k tomu PPD a zauctovalo sa to.

som_realistka
22. júl 2024

@lienka.7 asi myslí, že nevie dať faktúru, ale ved majú uzatvorenú nájomnú zmluvu, k tej stačí rozpis platieb a platby prebiehajú cez banku. Môj tak prenajíma dom pre zamestnancov automobilky, zmluva je priamo s firmou, platia na účet.

melanta
22. júl 2024

Čože??? Čítam 2 krát, čo píšeš. Prenajímame byty, roky, toto si neviem predstaviť. Veľmi by som chcela vidieť tú zmluvu.

melanta
22. júl 2024

@som_realistka áno, presne tak. Toto úplne stačí, aby to firma zamestnancovi akceptovala a platila.

autor
22. júl 2024

@melanta som nieco zle napisala?

autor
22. júl 2024

@melanta a je to to iste ako FA? Alebo je to menej nevyhodne pre firmu?

gab1sol
22. júl 2024

My prenajímame takisto nehnuteľnosť - my sme FO, nájomca podľa zmluvy je PO (firma), reálne býva zamestnanec firmy s manželkou. Nájomné platí firma manželovi na účet. Žiadna faktúra, žiadny splátkový kalendat, firma platí na základe zmlúvy.

melanta
22. júl 2024

Nie, nenapísala si nič zlé. Ja sa čudujem nad tým, čo povedala realitka.

a je to to iste ako FA? Alebo je to menej nevyhodne pre firmu - nie je to ani viac ani menej výhodné pre firmu. Tak ako píše @som_realistka a @gab1sol tak to normálne funguje. Ak toto realitka nevie, dala by som od nej ruky preč. To je bežná záležitosť a neverila by som realitke, ktorá takéto niečo neovláda a chce riešiť niečo so splátkovým kalendárom.

autor
22. júl 2024

@melanta a vie si z toho uplatnit dph? Lebo mne osoba, ktora dohliada na zmluvy z firmy, ci je vsetko ok povedala, ze pptrebujeme fakturu lebo na zaklade fa si uplatnuju dph.
Neviem ci mi nahodou neklamala, lebo sa jej nechcelo riesit novu najomnu zmluvu

subartic
22. júl 2024

no dievčatá zas tak jednoduché to nie je . V akom ste pomere k firme - zamestnanci , živnostníci alebo ? Zahraničná firma tu má aj sídlo alebo prevádzku ?
https://podpora.financnasprava.sk/679963-Výdavk...

autor
22. júl 2024

@subartic zamestnanci, nema tu prevadzku, teda ma ale je to slovenska prevadzka.

tinqua
22. júl 2024

Firma si nemoze uplatnit DPH ak prenajimatel nie je platca DPH.

subartic
22. júl 2024

a ku komu sa dá priradiť vaša práca ? K prevádzke alebo k priamo k firme v zahraničí ? Kde konkrétne pracujte ? v tej prevádzke ?

autor
22. júl 2024

@subartic zahranicie

subartic
22. júl 2024

pracujete v tej prevádzke alebo pre tú prevádzku ?

autor
22. júl 2024

@subartic prqcujeme pre firmu v zahranici, len sme tu ako taky support

subartic
22. júl 2024

no tak potom ta nemusia trápiť podmienky na Slovensku . Táto otázka má smerovať na účtovníčku v krajine usadenia teda sídla zahraničnej osoby pretože daňová uznateľnosť výdavku sa bude posudzovať podľa právnej normy daného štátu usadenia.

simca06022011
22. júl 2024

na zaklade zmluvy budu platit najom fyzickej osobe. DPH si z toho neuplatni, ak neprenajima byvanie firma s DPH, tak samozjreme nema si aku. Ale s dph je to komplikovanejsie.

melanta
22. júl 2024

Čiže bavíme sa o tom, že ide o nájom v zahraničí? Tak potom je úplne nepodstatné, ako to funguje na Slovensku. Rieš to v rámci možností, ktoré právny systém umožňuje v krajine, v ktorej sa nachádzaš.

autor
22. júl 2024

@melanta ide o najom na slovensku ktory plati zahranicna firma. My sme na sk

subartic
22. júl 2024

@melanta aj keby to bolo na Slovensku , ak je to výdavok ktorý uplatňuje zahraničná firma a nie jej prevádzka , podmienky uznania sú identické s miestom usadenia zahraničnej osoby. Preto som sa viackrát pýtala ku komu je možné priradiť ten výdavok .