Rada ohľadom práce v gastronómii

eja22
16. jan 2018

Ahojte mam dilemu neviem sa rozhodnúť medzi pár miestami.Týka sa o prácu v gastronómii na miesto čašníčky.
Idem vám tu popísať výhody každej jednej všetky sa nachádzajú v BA.
Tak prvá je pomaly centre starého miesta plat je 600€-650€ cez leto 700€.
Na zmene by som bola ako hlavná jednu brigádníčku by som mala do 15 na obedy potom by som bola sama cca. do 18 kedy je najmenej zákazníkov a na večer by som zas mala inú brigádničku.Dnes som tam bola na skúšobný deň aj baby boli v pohode všetko dobre len šéf pri odchode ani bu taký namyslení mi prišiel na konci som sa dozvedela že dáva len brigádnicku zmluvu.Ale inak som bola so všetkým spokojná.
Druhá 30€ na deň plus 30% s tržby čo vychádza nad tých 800€ na zmene tak isto dve a normálna zmluva na TPP a so šéfom čo som sa bavila na pohovore tak mi prišiel úplne zlatý.
A ta tretie je pub mali to na rok zatvorené a už to chystajú otvoriť vlastne keby som sa pre to rozhodla by som tam bola ako prvá zamestnankyňa čo je veľa výhoda a bola by som zo začiatku sama na zmene a keď sa to rozbehne tak by som mala pod sebou braigádníčku a 4€ na hod.keď si si to prepočítala tak mi vyšlo že by som mala tých 900€ na mesiac ale zmluvu by som mala polovičnú prac.
A ešte mi bolo povedané že by som im mohla pomôcť so zostaveným nápojovéhozo lístka a oni su starši tak že by to nechali na mňa,že viem čo preferuje u mladých ,len ta kuchyňa by mi tam trošku chýbala.
Neviem ako sa mám rozhodnúť 🙄.

mladých.žže ja ako mladá musím poznať čo preferuju u mladých a so

anjelic
16. jan 2018

Pri prvom mať len zmluvu ako brigádnička nie je nič moc. Je to niečo ako krátkodobé zamestnanie. Nemá však rovnaké parametre ako pracovný pomer. Brigádnik nemá také výhody, ako zamestnanec. Nie je chránený (nemá dovolenku, nemá výpovednú lehotu, nemá nárok na stravné lístky a podobne). Ak zamestnávateľ nebude spokojný, môže brigádu ukončiť okamžite.
Slovami „brigádnik nie je chránený“ sa tiež myslí aj to, že tu nie je zákonom určená minimálna mzda. To dáva podnikateľom do rúk nástroj, ako vykonať práce, na ktoré sa neoplatí najať zamestnanca. Preto sa brigáda stala aj synonymom pre zle platenú prácu. Stačí? To čo povie teraz, nemusí dodržať, pretože na papier dá zrejme niečo iné.
Druhá vyzerá lepšie, i keď s tými 30% - to je veľmi pohyblivá čiastka. Ale zas zmluva na TPP a prístup šéfa zaváži v prospech.
Tretia je tiež tak trochu otázna... pub sa bude otvárať a Ty budeš prvá. O.K. Ale čo ak budeš jediná, ak nebudú tržby podľa predstáv majiteľov? A zmluva na polovičný plat? Čo je psáno to je dáno... ak na zmluve bude polovičný plat, tak toľko sú povinný vyplatiť, nie to čo Ti teraz nasľubujú. Znova to nie je košer. /A pomoc so zostavením nápojového lístka je fajn, len aby sa to nezvrhlo na delegovanie povinností len na Teba./

sense
16. jan 2018

Osobne by som volika zmluvu na tpp a plat kompket udany v zmluve, ziadna prigadnicja zmluva ani polivicny uvazok pri plnom

zuzanka.zuzu
16. jan 2018

TPP - tých 30e je fix? + k tomu 30%? ak áno, tak jednoznačne zobrať túto...
ďalej polovičný úväzok s presne uvedeným platom - tak v tom nevidím problém že je len polovičný
ten prvý je dobrý ošmek ☹

eliska13
17. jan 2018

@eja22 vybrala by som si druhu možnosť jenoznacne.Tretia má háčik v tom, že budeš asi 3 v 1 zatiaľ budeš sama a aby si nerobila všetko ešte aj papiere a všetko čo treba, Boh vie dokedy sa budete rozbiehať a nie je tam kuchyňa, takže sa môžeš nudiť a bude Ti dlho.Bez kuchyne budeš mať nižšie sprepitne a zase blafuju so zmluvou.Nahodou ochories a nemá Tá kto zastúpiť.
Prvý by som vylúčila hned

fefe123
17. jan 2018

tak ja to už nechápem, prečo stále pristupujete ( lie len Ty ) na to, že Vám niekto napíše na zmluvy niečo iné, ako máte dostať... potom máte problémy pri úveroch, materských, dôchodkoch....
veď, ak Ti niekto núka zmluvu na TPP, ber tú a ak sa Ti tam nebude páčiť, nemusíš sa s nikým dohadovať, doťahovať a svojho sa doprosovať.... prináležia Ti z TPP aj všetky výhody, dovolenka, stravné, PN, ošetrovné a pod.... a nakoniec aj po určitom čase nárok napr. na nzamestnaneckú podporu.... ak sa Ti tam nebude páčiť, dáš výpoveď a ideš ďalej...

conquestor
17. jan 2018

urcite ta stredna varianta 🙂

lilyianka
17. jan 2018

@eja22 ja by som ani nerozmyslala a brala ponuku c.2
TPP, sef vyzera byt v pohode, nie je o com
Pokial viem v tejto oblasti dost davaju zmluvu len na dohodu, brigadu prip.ak TPP tak len minimum uvadzaju v zmluve.....ak ti tam napise plnu sumu ako si sem napisala, chod do toho

lilyianka
17. jan 2018

@eja22 este som sa chcela spytat ohladom tej druhej ponuky...aky budes mat prac.cas? A kratky dlhy tyzden ci ako?

eja22
autor
17. jan 2018

@lilyianka krátky,dlhý týždeň a od 10-24

lilyianka
17. jan 2018

@eja22 inak hodinovo to mas velmi slabe! Otazne je, kolko € ti urobi tych 30% z trzby...jedine to ti moze urobit lepsiu vyplatu

eja22
autor
17. jan 2018

@zuzanka.zuzu som sa trošku pomýlila sú to 3%s dennej tržby ale pod 800e by mi to ajtak nevýchadzalo to by muselo byť každý deň tržba 200e čo tam určite taká nízka nieje a je to fix no a plus tringelty ale to mám pri každej jednej ponuke.

lilyianka
17. jan 2018

@eja22 este ma napada, do Ba budes dochadzat ci byvas tam?

eja22
autor
18. jan 2018

@lilyianka Budem dochádzať a zostávať prespávať na ubytovni a bývam v Piešťanoch,takže to mam len hodinku cesty.

eja22
autor
18. jan 2018

@lilyianka sú to 3% ale čo som počítala tak aj pri 500€ dennej tržby mi to vychádza ccc.800€ a nad 800€.
A vlastne tam by som pracovala tých 14hod. denne a 30€ na deň,takže hodinovo bez tých percent by som to mala veľmi slabé.