Rada ohľadom čerpania dovolenky pred nástupom na maródku

hnedoocko0909
30. máj 2015

kočky, ktoré tomu viac rozumiete, alebo máte reálnu skusenosť - budem vďačná za rady ... pracujem v banke. Riaditelka koho mohla sa zbavila, iné kolegyne radsej odisli samy. Zostali sme tu 3 v nákupnom centre a v pondelok prídu dvaja noví zamestnanci. Riaditelke som povedala, ze cca o 2 týždne si chcem vyčerpať celú dovolenku (asi 18 dní) a potom nastúpim na PN-ku kvoli tehotenstvu. Ona mi povedala, ze mi ju neschvali, ze máme zlý personálny stav a že je to moja vec, že ked chcem ísť na PN tak nech idem a moja dovolenka ju nezaujíma :( som nestastna, manzel aj ja si potrebujeme oddychnut, niekam sme cez tu dovolenku chceli ist aspon na par dní, ale ked mi ju nedaju tak budem doma PN a moze mi kedykolvek prist kontrola : ( co mam robit ? Je toto normalne, ze by mi tu dovolenku preplatili az ked mi skonci PN-ka a nastupim na matersku ? Poradíte prosím ?

mima4
30. máj 2015

@hnedoocko0909
no pri nastupe do prace spat po materskej mozu od teba ziadat vycerpat si celu dovolenku.
Zamestanvatel vraj moze rozhodovat o polovici tvojej dovci...

janinah
30. máj 2015

dovolenku po PN a MD ti budú krátiť,nemala si byť k šéfke taká úprimná,ty predsa teraz akože nevieš,že tvoje teh. si vyžiada PN....mala si pýtať dovolenku,ale nie celú,je to nápadné....na tvojom mieste budem žiadať týždeň dovolenky,na ten by mohla pristúpiť..dovolenku po MD ti s veľkou pravdepodobnosťou nepreplatia,ale budeš ju vtedy musieťčerpať

bojazlivamama
30. máj 2015

@mima4 Neviem, či je ešte aktuálne podľa zákonníka práce, že zamestnávateľ môže rozhodovať o polovičke dovolenky. Ale ak nastupuje späť do roboty po materskej alebo rodičovskej, zamestnávatelia nechcú veľmi preplácať dovolenku, radšej ju nechajú vyčerpať. Ale všetko je vecou dohody, veď sme ľudia.