Pýtajú zamestnávatelia skutočné referencie?

11. sep 2024

Hľadám prácu už dlhsie a rozposlala som viac životopisov do roznych firiem (som bez prace teraz). A som uz presla teda pohovorom z jednej aj mi pisal ize beru ma ak mam zaujem tak ze super. A zrazu ze kontakt na zamestnavatelov za poslednych 7 rokov pytaju plus ze od do ako som tam pracovala. Uplne som zostala zarazena... Ale ok. Kedze som v zivotopise mala vsetkych zamestnavatelov tak to ani nemozem nejako obist. Nie ze by som odisla z prác v zlom, ale proste mi to pride take nepríjemné ze by teraz mali byvalej sefke volať a pytat sa na mna. Zas islo o mensie firmy kde som robila. Myslte ze fakt budu kpjtaktovat ci to je len taka formalita? Zas nejde o manazersku poziciu ale ani uplne začiatočnicku...

katkaseiner
11. sep 2024

dobra otazka... vlani som riesila pohovory, mala som aj 2 kontakty na nadriadenych z predoslej prace ale nikto ich nekontaktoval.... mozno ich zaujima z akeho dovodu si skoncila... ( u mna to bolo napr. hromadne prepustanie, zamestnavatel sa pytal... ale teda mohol si to kludne overit ci ma nevyhodili - ale teda bolo to aj v TV a v novinach...

diskuterka22
11. sep 2024

Pracujem len par rokov, takze pohovorov nebolo vela, ale na pohovore v sukromnej firme sa mi stalo raz, ze pytali kontakt na zamestnavatelov kvoli referenciam, no bola to taka nemoderna firma, konatel mal asi 80 rokov, v korporatoch alebo vacsich firmach to podla mna nevyzaduju. Avsak nebol to problem, nakolko sme sa nerozisli v zlom. Potom to iste chceli aj v ZVJS pri nastupe - referenciu pisomne od posledneho zamestnavatela - to bola len formalita, ale taktiez ziadny problem.

butterflyeffect
11. sep 2024

Do dvoch firiem ( korporatov) som potrebovala dolozit k nastupu aj pisomne referencie od predosleho zamestnavatela s podpisom a peciatkou. Vo vacsich firmach je to bezne a aj bezne pri vystupe na poziadanie vydaju referenciu.

andreatytler
11. sep 2024

Zijem v zahranici a tu uplne bezne zavolaju predoslemu zamestnavatelovi a opytaju sa na zaujemcu. Aj ked sa jedna o uplne zacinajuce pozicie.

belle_vie
11. sep 2024

Ako HRistka ti poviem, ze my berieme referencie automaticky len na manazerov, pretoze prijat zleho manazera je drahy spas ( nkelen s ohladom na mzdu, ale i celkovy vysledok firmy, stabilitu teamu...).
Pri beznych zamestnancoch iba vtedy, ak mame aj po pohovore nejake otazniky ( efektivita, konfliktnost...) a nie sme si isti, ci kandidat hovoril pravdu pri pohovore.

marsmykkok
11. sep 2024

Ako čo ti je na tom nepríjemné? Určite sa nebudú o tebe baviť 4 hodiny, že či si chodila na obed, či si pila kávu, či si vedela povtipkovať , ako si sa obliekala a tak... Maximálne zavolajú a opýtajú sa, či si tam robila v období tom a tom a či bolo všetko ok a tým to hasne, minútový telefonát. Zase ja verím, že sú aj experti, čo si dajú do CV prácu vo firme kde ani neboli alebo tam boli 3 dni s cestou a do CV dajú, že tam robili 3 roky...

sono2
11. sep 2024

V zahraničí požadujú alebo by som povedala, že je obrovské plus, pri vyšších pozíciách je to samozrejme taký vycuc, píše tosamozrejme zamestnávateľ, čo si robila, ako si robila, koľko si tam robila. Čiže áno, neviem či môžu kontaktovať, ale určite to môžu požadovať.

anajka266
11. sep 2024

Bežne sa to robí. Hlavne ak hľadajú človeka,ktorého vážne a natrvalo potrebujú. Overujú spoľahlivosť, dochvíľnosť, samostatnosť, vymeškávanie a podobné pracovné návyky. Zažila som,že volali mojmu bývalému zamestnávateľovi a takisto aj do našej firmy ohľadom iných ľudí. Na pozície ako operátor a pod. sa to zrejme nerobí, tam sa premelie xy ľudí, ale takisto nemusí ísť ani o manažérske pozície.

lenka_da
11. sep 2024

U nás si preverujeme referencie vždy.

muz26
11. sep 2024

Ja si pýtam vždy referencie od zamestnávateľov, u ktorých som pracoval. Študentská stáž, brigáda, aj môj prvý a zatiaľ jediný zamestnávateľ po škole mi dali referenčný list s pozitívnym hodnotením. Toto je obrovský tromf pri hľadaní práce, a keď ma už z nejakej formy pozvú na osobný pohovor, a toto im ukážem, tak sa mi doteraz vždy s ponukou práce ozvali. Ono je to obrovská možnosť sa odlíšiť od ostatných kandidátov, lebo to je niečo, čo o tebe hovorí niekto iný, a nie ty sám. Preto aj ostatným radím, aby to robili. Ak už odchádzajú z práce, nech je to vždy v dobrom, a nech si pýtajú hodnotiaci list. Potom sa vyhnú problému, ako má autorka.

katica06
11. sep 2024

Mne sa stal práve opak. Do novej práce, asi koncom skúšobnej doby, volal môj posledný zamestnávateľ s pred MD či si ešte súčasná šéfka nerozmyslý kým má čas či ma chce vôbec zamestnávať.

buberova
11. sep 2024

Neviem či by som také referencie brala objektívne.. neverím že niekto napísal aj negatívne hodnotenie

ptvw
11. sep 2024

@katica06 to co za chuja? 🤦‍♀️

katica06
11. sep 2024

@ptvw naše cesty sa nerozišli práve v najlepšom, ale zas u súčasného zamestnávateľa.
robím viac ako desať rokov

janababana
11. sep 2024

Uz som to zazila, vo velkej francuzskej firme. Nie je to nic nezvycajne. Ak v predoslych firmach si nespachala naozaj nieco zle, mali by ti dat dobre referencie o praci (nie o tom, ci ste boli kamosky)

vroni
11. sep 2024

Fascinuje ma tento slovenský zvyk pýtať referencie firmou telefonického kontaktu. Ja pýtam (mimo sk) referencie výhradne písomne, na telefonickú požiadavku by som neposkytla referenciu ani na počasie.

janagem
11. sep 2024

@buberova vieš, že áno? :D u môjho bývalého zamestnávateľa dostal obchodnik hodnotenie, ktoré bolo v skratke že snaží sa (nie že to robí) nasledovať príkazy ale nie je samostatný. XD

autor
11. sep 2024

Mne sa to teraz stalo prvýkrát, aj väčšina ľudí mi potvrdila že sa s tým nestretli. Nie že by som sa bála že ma budú ohovárať, to nie, ale je to také zvláštne:D

amelie2017
11. sep 2024

Ja zijem v zahranici a zvykla som udavat kontakty na poslednych zamestnavatelov, od posledneho som mala aj opeciatkovane referencie, ale neviem o tom, ze by niekto volal. Ale napr. manzelovi sa stalo, nastupil na nove miesto, ktore dost chcel. V postcovidovom obdobi. Po 5 dnoch covid pozitivny, musel ostat doma. Konecne sa vratil do prace, odrobil par dni, ale cestou do prace zacalo prsat a spadol na kruhaci na motorke. Nastastie nic vazne, ale par dni musel ostat doma. Zamestnavatel volal do 2 predoslych prac, v oboch mu povedali, ze si ho manu nechat, ze proste mal smolu, inak s nim mozu ratat na 1000% a aj tak ho po navrate prepustili.

janinque
12. sep 2024

Ja som sa s tým stretla viackrát, požadovali kontakty na posledné 2 firmy, kde som pracovala, na priameho nadriadeného. Vždy som poskytla a viem, že aj volali kvôli referencii. Takisto som už aj ja viackrát dávala referenciu na niektorého z bývalých podriadených.

palicka
12. sep 2024

Bežne sa to robí a robím to tiez

autor
12. sep 2024

A ako to napríklad prebieha? Zaujíma hr/zamestnávateľa napríklad či sedí dĺžka zamestnania alebo sa pýtajú aj na konkrétne otázky o výkone atď?

andreatytler
12. sep 2024

Tu kde zijem je presne urcene na co sa mozu opytat a na co nie.
Mozu sa opytat na dlzku zamestnania a aj na vykon, ale to HR vediet nebude. To len ak telefonuju so sefom. Po spravnosti by tieto referencie vzdy mal davat HR ak vo firme maju HR.
Nemozu sa opytat na terajsi plat.

belle_vie
12. sep 2024

Ano. Pytame sa kolko spolupracoval dany clovek s firmou ( nie stylom odkedy dokedy datumovo, ale orientacne- 2 mesiace? Pol roka? 2 roky?). Aj to, ci dosahoval normy/ KPIs/ strategicke ciele. Slabe a silne stranky. V akych oblastiach ho treba dovzdelat... A ci by s nim spolupracovali opat.

iwesska
12. sep 2024

My sme sa o tom na obede bavili so sefom a povedal,ze on sa s tymto uz stretol,ze chceli vediet na neho referencie z byvalej firmy,ze v urcitych oblastiach sa to robi,overuju si tak,ci si clovek len nevymyslel zamestnanie,poziciu,overuju spokojnost s pracou. A ze nie je problem,keby si dame do zivotopisu aj jeho cislo,ze on v pohode da refe. Ale ja som sa s tym este nestretla.

hara_vara
15. sep 2024

niektoré firmy pýtajú
niektoré nie

palicka
15. sep 2024

Ja som písala aj niektorým zamestnancom odporúčanie. Prišli za mnou, že alebo je to podmienkou vyberka, alebo že by to bolo pre nich plus. Nemala som dôvod nedať. Ja sa často pýtam na bývalých zamestnávateľov uchádzača, a zároveň si pýtam alebo referencie, alebo sa na zamestnanca priamo pýtam.

dancingqueen321
16. sep 2024

@palicka a ked mal ten zamestnanec kkta sefa, tak co sa ten chudak nikdy viac nezamestna? keby ze idem na pohovor do firmy, kde pytaju referencie z poslednych dvoch zamestnani, tak sa ich opytam, ci aj oni mi vedia dat kontakt na 2 poslednych zamestnancov, ktori im dali vypoved… pre overenie referencii. Ti zamestnavatelia si fakt niektori myslia, ze su s tymi chujovymi platmi a podmienkami natolko atraktivni pre tych uchadzacov, ze sa budu ludia drat, aby sa k nim dostali robit :D

moonlight1210
16. sep 2024

Ja neobvolavam. Keby som chcela, kontakt si zistim bez pomoci uchadzaca. Nemusi mi ich zhanat a davat on.

Ale praveze vzdy zavolaju tie vacsie firmy, ak k nim niekto ide robit a sme v zivotopise. Asi to maju v krokoch postupu prijimania, ze si to zistuju, aby to mali v jeho zlozke. Zaujima ich vzdy, aka osobnost je dany clovek (z pracovnej stranky a v ramci vychadzania s ludmi v kolektive) a dovody skoncenia. Cisto pracovne veci.

moonlight1210
16. sep 2024

@dancingqueen321 “ keby ze idem na pohovor do firmy, kde pytaju referencie z poslednych dvoch zamestnani, tak sa ich opytam, ci aj oni mi vedia dat kontakt na 2 poslednych zamestnancov, ktori im dali vypoved… pre overenie referencii. Ti zamestnavatelia si fakt niektori myslia, ze su s tymi chujovymi platmi a podmienkami natolko atraktivni pre tych uchadzacov, ze sa budu ludia drat, aby sa k nim dostali robit :D “

ak by som sa spytala na kontakt a ty by si takto sebedolezito zacala prskat, tak akurat vytvoris dojem, ze mas asi co skryvat.
Nehovoriac, ze si v tej chvili vytvorim obrazok o tvojej emocnej inteligencii i povahe a vyciarknem ta. Dramaqueen a madam dolezitu v koletivne netreba. Mozes byt sebelepsia, sebevzdelanejsia, ale ked rozvratis vztahy a odidu ludia, tak si na nic.

Je ti totiz jasne, ze ked uz, tak sukromne udaje zamestnancov ti nikto dat nesmie (ani neda). Takze je to akurat taky prvoplanovy usmevny pubertalny pokus o akoze-protiutok.

Dalsia vec - ak vopred mas pocit, ze by si sla robit otroka za chujovsky plat (tvoje slova), tak nechapem, naco na ten pohovor vobec ides a marnis druhym cas.
Z dlhej chvile? Alebo pre peciatku pre pani z uradu prace? Alebo sa hras na obet systemu, ktora musi brat pre nu podradne povolanie, ked ma na to robit sefa koncernu, len ju este nikto neobjavil na ulici?

Ak totiz ides pytat pracu, tak tam, kde si myslis, ze ti to nieco da, nie? A tam fakt nemas problem dat kontakty. Nehovoriac, ze v dnesnej dobe si ich nemusia ani vypytat, ani ta informovat, ze sa budu u byvalych zamestnavatelov na teba informovat. Pokial si nerobila v dakej garazovej firme, tak sa daju zistit i bez tvojej pomoci. To ti je asi jasne.

A ked bol byvaly sef blbec? Zivot nie je vzdy fer, zialbohu. Ake napriek jeho negativnej referencii ta stale mozu vziat. Nikto rozumny sa nerozhoduje iba podla toho, co o tebe povie jeden clovek.

Ale ta scenka z naivneho divadla o pytani si kontaktov na byvalyvh zamestnancov vcelku vyznamne o tebe rozhodnut moze.
Je to v tvojich rukach.