Ahojte, mam zdravotne tazkosti budem musiet byt pravdepodobne istu dobu PN. Od 03/2022 som vsak zacala robit na zivnost, prvy rok sa neplati socialka a zdravotka - zdravotku som si zacala platit 3 mes zadarmo.
Budem dostavat nieco ak budem na pn najblizsie obdobie ?
Musíte platiť socialku aby ste niečo dostali
@andrej241 ahaa, ale to mi vypocitaju az o rok ci ?
Nedostaneš nič a platiť si si mohla aj socialne, nemusíš, ale mozes
Pokiaľ nemáš aktívne sociálne poistenie, nemáš nárok na PN
Nie nevyplatia nato aby vyplatili musíš platiť sociálne a nemôžeš byť v dlhu ani 1€ v klude môžeš napisať súkromnú správu
@andrej241 uff tak to som dopadla🤦♀️
Nezúfaj, aj tak by si dostala veľmi malú - skôr smiešnu sumu PN
pracovala si pred tým ked si si otvorila živnosť?
ak áno a ak to bolo viac ako 270 dní tak sa ti stačí prihlásiť na DNP a nárok na PN ti vznikne vo výške cca 311e
Ak si pred otvorením živnosti nepracovala tak nárok nemáš.
@patka06 no aj málo je viac ako nič, a dalšia vec je že ak má platenú PN tak odvody SP, ZP platiť nemusí.
Keď mate poistenie tak mate viac ako zo sociálky bol som PN dostal som 210€ a platím 187€ mesačne a pripoistenie na PN ma stojí 9,50€ mesačne a dostal som 300€
@patka06 tak lepsie ako nic 🙂
@zalka ano pracovala som 3 a pol roka, plynule som presla na zivnost
Autorka: nehovorím, ze nie, len je to menej ako zaplatíš na poistnom
@patka06 počas PN sa odvody neplatia, a dalšia vec odvody sú cca 187,79e mesačne a PN je cca 311e mesačne, čiže rozhodne PN nie je menej ako poistné odvody.
autorka na stránke SP je https://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
tretí v poradí je RFLO a ten treba vypísať s prihlásením, pár dní pred nástupom na PN treba dať na SP ( ideálne vypísať 2x , aby 1x išlo na SP a 1x si nechávaš ty potvrdiť ) ... do pár dní ti príde domov oznámenie o výške platby a kam zaplatiť a pod akým VS, toto spravíš a viac neriešiš .. nastúpiš na PN a počas PN odvody neplatíš ... ale tie prvé vyrátané zaplať celé, preplatok ti SP vráti.
Zaregistrujte sa ako dobrovolny platitel, ako uz bolo aj vysse spomenute. Budete mat narok na nemocenske samozrejme v pripade ked ste pred zivnostou mali nemocenske poistenie. Napr. ako zamestnanec
Na zivnosti platis od zaciatku zdravotku, socialnu az po roku, no mozes aj skor. PN sa pocita zo socialky, nie zdravotky.
Môžeš sa prihlásiť ako dobrovoľný platca a potom budeš mat nárok na sociálne davky. Minimálne odvody do sociálnej poisťovne sú okolo 187 Eur a potom PN je okolo 300 Eur na mesiac.
*pardon preklep …nedavno🙂 2 mes platim zdravotku