Ahojte , chcela by som sa Vás opýtať akú ste robili prvú prácu a či Vám vyhovovala alebo nie. Či ste si dorábali po škole nejaký kurz aby ste sa lepšie uplatnili . Rozmýšlala som nad administratívnym kurzom ten by mal úrad práce preplácať . Potom nad manažérskym ,kurz cudzieho jazyka , kurz účtovníctva ,a nad kurzom cukrárskym .Vyštudovala som školu cukrár / kuchár. A potom neskôr som si dorobila maturitu spoločné stravovanie . Tu sme mali predmety ako účtovníctvo , administratíva v praxi , cestovný ruch , hotelový manažment , právna náuka , technologia prípravy pokrmov , regionálnu gastronómiu . To je asi všetko. Ale zo všetkého len základy .Žial štúdium som prerušila na dva roky . Z osobných dôvodov a už dlho som nikde nevarila ani nepiekla . Iba doma na vianoce a sama pre seba z kuchárskych receptov . Pracovala som zatial iba ako operátorka výroby a montáže . Ale nechcem dokonca života takto drieť.Nočné boli totálne vyčerpávajúce .Bol to docela zabijak . Teraz som na úrade práce a už mesiac a pol si hľadám robotu . Kde si hľadáte prácu vy?Ja som na profesii , kariera sk ,práca za rohom , facebokove stránky zatial nič moc . Bola som na pohovoroch dvoch , ale nezobrali ma . Ako by som sa mala správať na pohovore , čo by som mala hovoriť , čo chce zamestnávateľ počuť . Je to dosť hard na také lepšie platené pozície hľadajú skúsených ľudí ideálne s praxov . A ovládaním jazykov . Angličtina na škole bolo moje jediné peklo , ale dohovoriť sa dohovorím . Mám duolingo tak sa učím sama doma .Teraz si dokončujem vodičák . Dúfam že potom sa mi naskytne viac príležitostí . Vôbec neviem , ktorým smerom sa vybrať . V administratívne by sa mi dosť páčilo a poprípade kurz cukrársky . Ale zas v tej administratíve to tiež neni platovo žiadna sláva . Ešte ma napadlo ísť do zahraničia , ale sama tam ísť nechcem. Tiež moc nechcem byť namačkaná v izbe z ľudmi , o ktorých nič skoro neviem . Robíte v zahraničí ? Jak to máte z ubytkom , jak sa vám páči práca ?. Ďakujem za akékoľvek typy , rady a za príspevky . 🙂
Manažérsky kurz ti je v tejto chvíli úplne zbytočný. Uč sa jazyky, na lepšiu pozíciu je bežná potreba angličtiny na úrovni aspoň B2 a je už relatívne normálne, že okrem takejto AJ vyžadujú aj ďalší jazyk na vyššej úrovni. Uroveň "dohovorím sa" je u kandidáta pre mňa ako headhuntera rovnako ako úroveň nula.
Máš maturitu? Pretože píšeš, že dorobila si si maturitu, potom že si štúdium prerušila na 2 roky. Takže podstatné je, či máš maturitu. Ak nie, to je prvé, čo musíš urobiť.
Píšeš, že chceš lepšie platenú prácu, ale že platy na administratívnych pozíciách sa ti zdajú nízke. Tak v prvom rade halóó - máš krátku prac vo výrobe, nemáš žiadnu kvalifikáciu, angličtina slabá úroveň. Nemáš nič, vďaka čomu by si mohla chcieť zarábať viac. Ak sa chceš niekam dostať, potrebuješ 2 veci:
- prijať aj pozíciu, ktorá nemá tebou vysnený plat - potrebuješ sa učiť, získať prax a rozšíriť CV,
- vzdelávať sa - môžeš sa denne učiť AJ, teraz ak nepracuješ, tomu môžeš venovať každý deň niekoľko hodín. Urob si kurzy, či už administratíva alebo iné, čo ťa zaujíma.
Ďalšia otázka - aká je tvoja úroveň práce s MS Office? Čiže word, excel, powerpoint, outlook. Tu potrebuješ byť aktívny užívateľ, nestačí vedieť úplne základy. To je štandard, ktorý dnes na pozíciách v office je za samozrejmosť. Nikto nebude čakať, kým sa to naučíš.
Zahraničie - čo tam chceš robiť? Píšeš, že nechceš muklovať. V zahraničí v tejto chvíli nemôžeš robiť nič, len nekvalifikovanú prácu. Takže musíš sa rozhodnúť, či chceš pracovať na kariére alebo odísť. Z toho, čo píšeš, mám pocit, že nevieš, čo chceš. Jedine vieš, že nechceš robiť manuálnu prácu - v takom prípade vylučujem odchod do zahraničia, minimálne v tejto chvíli. Rozmýšľaš byť aj cukrárka - skáčeš úplne odveci. Takže základ je ujasniť si, čo by ťa bavilo a potom ísť tým smerom. Aj čo sa týka vzdelávania, aj čo sa týka hľadania práce.
V profile máš Piešťany. Kľudne pozeraj job aj inde - TN, NR, TT, BA. Tvoje mesto je maličké mesto, v BA budeš mať oveľa viac možností začať bez praxe.
A popracuj na gramatike a štylizácii. Používa sa "ako", nie "jak".
Ešte doplním - ja som pár mesiacov po maturite otehotnela, takže nemala som takmer žiadnu prax keď som porodila. Potom som začínala so mzdou, ktorá bola takmer minimálna, dievča pre všetko, ale bol to korporát, vedela som, že to je cesta, aby som sa mohla posúvať. A stalo sa, z dievčaťa pre všetko, ktoré nevedelo nič a malo malé dieťa, som nakoniec riadila 1000 ľudí, dnes podnikám a darí sa mi tak dobre hlavne vďaka tomu, že neskôr som si urobila VŠ a ovládam 4 jazyky. Stačí vedieť, čo chceš a ísť za tým. A vlastne ešte jedna vec je potrebná - makať, byť dôsledný, trpezlivý, vzdelávať sa.
Duolingo sa učia malé deti už, s tým sa nie je chváliť, rozhodni sa, ktorým smerom chces ísť, v zahraničí nemáš šancu, len manuálna práca podľa toho čo píšeš, a vo voľnom čase sa douc gramatiku sj;)
@kejt88 Tak nečakaj, ze tvoja prva praca bude nejak platovo super. To nemal snad nikto. Nemaj veľké oci, makaj na sebe a nastuduj si, ako prebiehajú pracovné pohovory. Všetky rady nájdeš na nete. A mesiac hladania je nič. Dobrá práca sa hľadá niekoľko mesiacov az rok. A potom vydržať skúšobnú dobu a prvý rok. Az po roku ked ti predĺžia zmluvu mas aku taku istotu ze ideš ďalej.
@kejt88 Ďakujem za rady . World ,exel ,powerpoit viem tak stredne asi. Ja neviem ako sa to hodnoti my sme robili iba podnikateľský plán inak sme sa učili iba na základke základy na strednej už skoro vôbec. A nejaké prezentácie ale to je nič . Čo som čítala tak to na tom kurze učia ‘ pokročilý ‘ . Kurz angličtiny si chcem dorobiť tiež ja teraz ovládam angličtinu tak na B1.. Takže nič moc . A to s tým zahraničím som myslela tak že keď mám robiť manuálnu prácu tak aspoň v zahraničí za viac peňazí . Za gramatiku sa ospravedlňujem.
Tak ja neviem,nic dokopy nevies,co sa praxe tyka, ale ocakavas bohovsky plat. Na tu administrativu rovno teda zabudni. Mam v nej roky praxe,konkurencie vela a platena je priemerne. Zbytocna strata casu na kurz. Ak mas cukrarsku skolu,venuj sa skor tomu,tam sa vies rozvijat. Momentalne mozes byt rada,ak ta niekde zamestnaju za minimalku,aby si vobec mala prax. Peniaze su momentalne to posledne,co by si mala riesit.
@kejt88 ako som napísala, premysli si, čo chceš v živote robiť. Ak nechceš robiť manuálne, tak zabudni na zahraničie a začni sa vzdelávať a hľadať si prácu napríklad v Bratislave. Aj za nízky plat. Ak chceš niečo dosiahnuť, musíš začať úplne dole. Bez toho to nepôjde. Ak pôjdeš teraz muklovať do zahrančia a budeš chcieť začať s lepšou kariérou za 5 rokov, budeš ešte vo väčšej nevýhode ako teraz, pretože budeš staršia a bez kvalifikácie. Čiže premysli si akým smerom chceš ísť a podľa toho sa zariaď. Ak chceš dosiahnuť niečo viac ako len manuálne pracovať, tak ako napísala iwesska, peniaze a mzdu nerieš. Rieš to, aby si sa vzdelávala, aby si si našla job aj za málo peňazí, ale s možnosťou rásť. V PN ale tie šance vidím veľmi malé, preto ideálne rieš Bratislavu.
Manažérsky kurz môžeš rovno vyskrtnut zo zoznamu.. to sú povolania, ktorým človek zasvätí celý svoj život, sú to roky štúdia, samozrejmosť je vysoskolske vzdelanie a roky praxe. Manažéri sú poväčšine inžinieri a nie ľudia s kurzom. Ani účtovníčky s kurzom nechcu zamestnávať a nie ešte manazerov. Skús niečo také kde sa aj reálne uplatnis a nie to čo ani zďaleka nebude spĺňať požiadavky aj keby si 10 kurzov absolvovala v tomto smere.
V prvom rade rozumiem tvojej frustracii, tiez som si tym po vyske presla, v podstate aj po strednej som skusala posielat zivotopisy a nic… ja si osobne myslim, ze kurzy a aj tip top priprava na pohovor, su ti k nicomuc pretoze na kazdy jeden pohovor pride niekto, kto bud uz danu pracu robil, alebo ovlada jazyk, proste nieco, vdaka comu ho uprednostnia. Chce to vela casu a vytrvalosti. Mne trvalo od statnic na VS viac ako rok, kym som sa zamestnala v prvej praci. Lebo som nechcela ist robit za 850 hrubeho co vacsinou vsade ponukali v tom case, chcela som minimalne tolko v cistom a chcela som ist do officu. Postastilo sa, ale trvalo to. Aj tie dalsie roky ma vsade inde brali ako kandidata co asi nic nevie, aj ked som uz neskor mala 4 predosle zamestnania, ovela viac skusenosti, certifikaty, aj tak proste hladali na kazdu robotu cloveka, ktory uz tu konkretnu pracu co obsadzuju, robil aspon 3-5rokov. To som ja nikdy nemala, vzdy som sa hlasila len na pozicie, ktore som nerobila, ktore boli o level vyssie v niecom. Inak by som roky preslapovala na mieste.
Na tvojom mieste by som odisla do zahranicia-zobrat hoci nejaku pracu v sklade, ked nic, tak aspon zarobis viac nez slovenske almuzne, tam sa nauc jazyk, tam si sprav aj skolu alebo nieco a vyser sa na zaprdene slovensko. To by som urobila ja, keby som vedela vratit cas. Lebo hladat na debilnom slovensku robotu je aj pre skusenych manazerov na tabletku, ked mas mat plat operatora linky v nemecku heh
Vôbec netuším fandím tým čo vedeli od malička čo chcú robiť a kým chcú byť . Idú si za svojim cieľom a nič ich nezastaví . Musí to byť super keď máš prácu co ťa baví a ešte máš z toho aj peniaze .Všetkým to prajem .A tíško závidím ja som totiž nevedela nikdy čo chcem robiť krúžky som striedala.Každú aktivitu som po čase opustila, buď ma to prestalo baviť alebo som našla niečo lepšie .Netuším možno je to z časti tým ADHD . Jediné čo som vedela že chcem robiť je málo roboty za veľa peňazí😂 V mojej prvej práci sa mi sny rýchlo rozplynuli a nastala krutá realita. Ano ja viem som mimo neviem sa rozhodnúť . Ani teraz neviem čo chcem . Na kurzy si totiž musím našporiť a nerada by som si šporila na niečo na čo sa vykašlem alebo čo ma nebude baviť. Ale tiež nechcem investovať do kurzu čo ma neuživí .A už vôbec si neviem si predstaviť byť na tom istom mieste niekoľko alebo aj 10siatky rokov vkuse a robiť stále to isté dokola.Jazyky a aktivita čo ma bude baviť a aj vynesie peniaze. Ok však neskoro je plakať nad rozliatym mliekom keď som nepremýšľala vtedy ako decko môžem sa to aspoň pokúsiť zachrániť nejako teraz . Takže manažérsky kurz škrtám .Ten administratívny prepláca úrad tie ostatné si budem musieť zaplatiť jazyk chcem určite a nad tým druhým porozmýšlam.Díky moc všetkým za rady .🙈
V prvom rade nájdi a zisti,čo by ťa bavilo.
Áno v administratíve veľa nezarobia,to je pravda