Pekny deň prajem 🙂 o mesiac mám prvú poradňu a tehotenskú knizku ešte nemám, zamestnavatelovi to teda oficialne nemám čím podložiť. Dievcata zlate, kvôli covidu som si vyčerpala všetky paragrafy, mám tam ešte nejaké tri hodiny. Moja otazka na vás - nemá ma náhodou zamestnávateľ ospravedlniť kvôli tehotenskej prehliadke aj nad rámec týchto paragrafov? 🙂 dakujem za každú konštruktívnu odpoved ☺️
@petuska1989 čiže to bude platiť až keď dostanem knizku na prvej poradni, že? A kópiu priložím k ofiko listu?
Aku knizku? Zamestnavatelovi pisomne (proti podpisu) oznamte ze ste tehotna. Ak si vyziada potvrdenie, lekar vam ho vystavi.
@luna11 no myslela som tehotenskú. Čiže to sa nemusí? Naozaj neviem ako to robiť tak radšej sa opýtam😆
Podla mna zamestnavatela do tvojej tehotenskej knizky nic nie je. Staci, ked mu to oznamis a ak je normalny, tak ani nic ine nebude od teba chciet.
Nie knizka je zdr.zaznam a do toho zamest.nic nie je. A pokial ide o narok na prehliadky v tehotebstve, tie sa nepocitaju do 7 dni urcenych na vysetrenie. A aj keby ste tych 7 mali vycerpanych, narok na navstevu lekara samozrejme mate ale nie s nahradou mzdy.
písomne to oznám... ja som teda dokladala aj 1. stranu z knižky...
Najprv oznám tehotenstvo, ak bude potrebné tak aj s pečiatkou lekára, potom máš nárok na tie tehotenské vyšetrenia. Neviem prečo si tu veľa žien myslí, že na to treba tehotenskú knižku tá je pre lekára a teba.
@januska12323 preto si to tu veľa žien "mysli" lebo tak to upravuje ZP. To len pre tvoju informáciu.
Lekar ti nie je povinný vystavovat zvlášť potvrdenie o tom, ze si tehotná, nakoľko sa preukazujes tehotenskou knižkou. Resp.ak na tom ty trvas, moze si za to účtovať poplatok (mnohé na to nadavaju).
@autorka tak si vezmi den dovolenky.
Čiže knižka alebo potvrdenie, nie je žiadna nutnosť čakať na knižku 😉
@lienka.7
@januska12323
@aduskatt
@autorka nema ani jedno ani druhe momentálne. Cize je zbytočné zamestnávateľovi oznamovať tehotenstvo, nakoľko ho nema ako momentálne dokázať. Z právneho hľadiska nedodržala ZP a zamestnavatel ju moze este rychlo vyhodiť ak nechce tehotne na pracovisku.
Rozumieme si?
Ak si po skusobke bez doby urcitej, radim pisomne oznamit a mat o tom podklad (dorucenka, orazena kopia z podatelne atd). Po oznameni ta nesmie vyhodit len tak.
Musi, ale najprv o tom musi vediet..