Profesie, ktoré zaniknú

15. jan 2022

Na VŠ sme mali zaujímavú debatu, že cca o 15 r bude 60%profesii, ktoré zaniknu a nahradí ich technika, PC, robotizacia čo si myslíte, ktoré to budú?Zaujíma Vás to aj v tom zmysle, že poradíte deťom akú školu si vybrať?
Profesor tvrdil, že pôjde o prácu predavačov už dnes sú samoobluzne pokladne, v automobilovom priemysle..

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

Nie, svojim detom neradim, aku skolu si maju vybrat. Maju dobry prehlad a navyse su take tvrdohlave, ze nase rady by aj tak neposluchli. A ja som rada, ze som tiez svojich rodicov neposluchla-robim to, co som chcela a bavi ma to uz takmer 30 rokov.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

Je to tak - velmi vela profesii nahradi robotika, technologie.
Napr. predavaci, uz dnes sa reduju klasicke pokladne a radsej spravia 10 "samoobsluznych" a k tomu jednu asistentnku / asistenta predaja.

Technologie proste budu vladnut takmer vsetkemu, okrem starostlivosti o cloveka, napr. socialne sluzby, zdravotnictvo, atd...

Taky je vyvoj 🙂

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl je ine "poradit" a ine "nutit" a praveze je super, ked medzi dietatom a rodicom je doverny vztah a vedia o tom komunikovat, inspirovat sa a kazdy normalny rodic do zaverecne rozhodnutie necha na dietati.

tykat
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 nikdy nejdem k samoobsluznej, mam plny vozik a nebudem este robit pracu pokladnicky za ktoru ona berie plat. To ze chcu retazce znizit naklady chapem ale nech teda daju aspon 5% zlavu ak ide clovek k samoobsluznej.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@tykat mna to tiez nebavi pri samoobsluznej, radsej idem na klasicku pokladnu, lenze toto bude a uz aj teraz je trend a casom si na to vsetci zvykneme.
Tak ako sme si zvykli, ze predavacov nerobia vyuceni predavaci, ale zial hocikto....

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 Pozri, poradit mozes, ale ak ma dieta svoj jasny ciel, vie presne co chce robit (a taka som bola ja, a take su aj moje deti), tak si dieta aj tak urobi po svojom. Rodic samozrejme vychovou moze kadeco ovplyvnit, sprostredkovat rozne zazitky, ktore mozu casom ovplyvnit dalsie smerovanie, ale tym to (aspon u nas) konci.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl Jasne, ale aspon bude to mat prediskutovane s rodicom, vypocuje si jeho nazory a moze ich zvazit, ze su opodstatnene, alebo zvazit, ze proste ide dalej svojou cestou.
V podstate realne sa zamyslam, ake je povolanie, kde by normalny rodic mohol mat sakra problem.

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 takze mozno som sa nie uplne najlepsie vyjadrila v tom mojom prvom prispevku, ale u nas je to tak, ze ja jedine mozem podporovat dieta v tom, co ho bavi a co chce robit. Vztah so svojimi detmi mame nadstandardny-aspon takto sa vyjadruje moja dospela dcera.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl ale jasne, myslim ze sa rozumieme 🙂
Inak, realne by ma zaujimala nejaka studia, ze kolko % z deviatakov vie, co chce robit ako svoju profesiu...

betsabeew
15. jan 2022

Tak podľa mňa , nejaké administratívne práce budú zbytočné napríklad, aj asistenti predaja , možno aj taký telekomunikačný poradca , už nebude potrebný , ale myslím , že ak vychodia akúkoľvek školu , a budú rozumný a budú niečo vedieť , je jedno čo , nájdu spôsob ako zarobiť , alebo sa zamestnať. Veľa prác zanikne ale nové možno pribudnú, veď ešte pred pár rokmi boli "influenceri" nikto a dnes to ľudia berú vážne a spoločnosti dávajú na profesiu inzeráty s tým , že chcú nájsť niekoho kto sa im bude starať o instagram a marketing napríklad. Neviem ako to bude len hovorím , že netreba byť negatívny , niekto to je kreatívny a vie využiť vedomosti si určite v živote nájde cestu 🙂 Čo by som poradila , asi technický smer to určite a potom možno zdravotnícky alebo ešte životné prostredie 🙂 Je veľa veľa odborov v tomto smere , treba popozerať , tých možností je neskutočne veľa aj pre chalanov aj pre baby určite sa tam dá nájsť niečo zaujímavé.

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 studiu nepoznam a ani ma to velmi nezaujima, ja som si svoje povolanie vybrala, ked som mala 10 rokov a doteraz som to neolutovala. Moje deti maju v tomto tiez uz dost dlho jasno, u starsej sa to nezmenilo, mladsia ma len 12 (ta ale od skolky tvrdi stale to iste), otazka je, ci ich to vydrzi bavit do dochodku.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl ak to nie je tajomstvo, ake mas povolanie?
Ja som ako dieta chcela byt zdravotna sestricka, dnes som rada, ze som sa nedala na tuto drahu - praca na smeny, nocne by som nedala...

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 ucim matiku na VS.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl to je super!

lindous
15. jan 2022

Podľa mňa to je úplne prirodzený vývoj, jedny povolania zanijakú, iné sa vytvárajú... A deje sa to už teraz, napríklad v poľnohospodárstve došlo k obrovskej automatizácii, takisto vo fabrikách, ale napríklad aj prácu triedičov na pošte nahrádza stroj... atď, atď.. Ale tieto zmeny sa diali vždy a tiež to vytvára budúcnosť novým pozíciam

dr_smajlik
15. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl Ja mám 30 a vôbec nikdy som nebola taká ambiciózna, chcela som byť kadečo od veterinárky , cez psychologičku až po neurovedkyňu, nerobím nič z toho. Dokonca nastupujem teraz do prace, co som strašne presvedčivo vravela, že to, by som nikdy nerobila 😁

Inak okrem toho že mnohé povolania zaniknú pre nepotrebnost, nastane horší problém, že bude veľmi málo technicky zručných ľudí. Napr problém je už teraz pri kominároch ale aj nájsť kvalitného murara, vodára a pod. Dnes sú napr ITčkári vysoko hodnotení a chcú ich všade, osobne si myslím že pri tomto trende to bude čoskoro úplne priemerné povolanie. Neviem si ale predstaviť,že by som dcéru tlačila napr na medicínu(lebo lekárov bude treba vždy) ak bude chcieť byť niečím úplne iným.

autor
15. jan 2022

@att123 píšem niektoré čítaj s porozumením.Predavacky v Tescu kde chodím sú 2 bolo ich 6 sú samoobluzne pokladne.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@dr_smajlik murarov, vodarov, robotnikov zozenieme zo srbska, ukrajiny... tak ako to robia zapadne krajiny. Domaci tieto povolania nerobia, maju na to slovakov a poliakov.

Prirodzeny vyvoj vo vyspelejsich krajinach - slabo platene miesta davame ludom z tretich krajin.

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2022

@dr_smajlik Nejako neviem, preco si mi ten prispevok adresovala, ale dakujem za info-dolezite je, aby Ta praca bavila.

janinah
15. jan 2022

Celkom nezanikne nikdy.ako zákazník pôjdem tam.kde má obslúži živý čašník a živý predavač a nie robot.Robot sa na mňa neusmeje ani nehodí vtipnú poznamku.Len tých živých bude treba pomenej.to je pravda.Dcery už povalania majú.syn chce byť lekár výskumník.buducnost to ma.na sk dosť ťažko.ale možnosti má milión.

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@janinah zakaznik pojde tam, ked kupi vec v pozadovanej kvalite za najlepsiu cenu 😉
Uz dnes zacina fungovat, ze prides do restiky, na stole mas QR kod, nasnimas do mobilu, zvolis jedlo, napoje, rovno zaplatis a az potom pride clovek ti doniest dane jedlo 🙂

janinah
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 živý čašník bude dávať smejdy a robot kvalitu? Môže to byť aj naopak.kazdy si vyberie.Píšem kam pôjdem ja a prečo....a času.ked bude robot na obed namiesto jedla podávať tabletku sa ja už nedozijem.takze toto neriesim

gianna
15. jan 2022

Ak sú čo i len trochu manuálne zručne, nech sa vyucia remeslu.

janinah
15. jan 2022

@zmrzlinka2021 a QR kódu pri objednávke sa neopýtam.co dnes majú čerstvé ani či v tej omáčke nie je môj alergén.takze takým technikám sa ja vyhnem kým sa da

zmrzlinka2021
15. jan 2022

@janinah alergeny mas pisane v jedalnom listku, ktory ti ten qr kod ponukne. Bola som v takych restikach a ver, je problem sa do nich dostat, su tam "online" vytvorene rezervacie a su plne. Varia kvalitne.
Ludia si zvyknu a uz aj zvykaju na technologie a mnohe veci uz neriesia, ako "to bolo volakedy".
Napr. vsetky tie alzaboxi - kurier vsetko "nadrbe" do par boxov vedla seba, cloveku to vyhovuje - chyba niekomu small talk s nim? Nie.

lindous
15. jan 2022

@janinah s rozšírením umelej inteligencie sa robot aj usmeje, aj prehodí vtipnú poznámku 😅 ale samozrejme, to je celkom ďaleká budúcnosť, minimálne na Slovensku

No reštiky, kde jedlo chodí na páse a ľudia si ho berú sú celkom populárne už dnes a ľudí to práve láka lebo je to niečo iné ... keď sa to rozšíri, možno budú zase cennejšie tie, kde sa človek stretne s ľudskou obsluhou 🙂...ale jasné, každý si môže vybrať 🙂

mne osobne dosť vyhovuje minimum interakcie s čašníkmi, či predavačkami ... takže samooblužné pokladne, boxy na vyzdvihnutie tovaru, taxi služby, kde nemusím volať (inak ďalšie zanikajúce povolanie - dispečing taxi služieb), či objednávka jedla kde nemusím volať sú moje obľúbené 😂

baskustek
15. jan 2022

Aj tie roboty a techniku musí niekto naprogramovať, čiže pôjde do popredia IT, to je už aj teraz top čo sa týka uplatnenia. Pracujem v oblasti školstva a zaoberám sa práve aj uplatnením absolventov, takže pre trh práce budú najžiadanejšie na Slovensku v najbližších rokoch strojárske odbory a obchod. Naopak je prebytok napr. sociálnych pracovníkov a podobných absolventov humanitných odborov.

roja01
15. jan 2022

Umela inteligencia nastupi vsade i do povolani u ktorych by sme to nepredpokladali. Napriklad ucitel, programator, chirurg.

lindous
15. jan 2022

Ešte mi napadlo, že vo svete už existujú aj verejné domy s realistickými bábikami, takže aj najstaršiemu povolaniu pomaličky odzvonieva 😂 😂