Profesia - životopis

13. dec 2021

Ahojte, chcem sa spýtať, ak reagujete na nejakú ponuku na portáli profesia, posielate k tomu aj motivačný list alebo do sprievodného listu napíšete veľmi stručne (pár viet), to čo by ste písali v motivačnom liste ? Ako HR alebo zamestnávateľ čítate tie motivačné listy alebo skôr urobíte prvý rešerš už pri životopise ? Viem, že záleží od pozície a jedná sa o bežnú administratívnu pozíciu, žiadny top manažment ani upratovačka.

Ďakujem

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
13. dec 2021

Ako manažér vždy pozerám CV. Ak ma zaujme, že je ozaj zaujímavý a dá sa z neho vyčítať veľmi veľa, tak motivačný list väčšinou ani nečítam. Ak ma CV zaujme, ale nie je až plné informácií, tak lisz pozriem. Mne osobne je jedno, či je to motivačný list alebo len v sprievodke pár viet. Podstatné je pre mňa to, aby to bolo stručné a faktické. Ak vidím plno súvetí a veľa viet, v ktorých bude veľa kecov, nečítam.

eni01
13. dec 2021

Moja skusenost bola ked som poslala motivačný, hned ma volali na pohovor (bol dobre a k veci napísaný) tam kde som poslala len CV tam ani neviem, možno 50% sa ozvalo spat. Ale závisí od pozície a situácie

7lenka11
13. dec 2021

podľa toho, do akej veľkej firmy sa hlásiš.. nám prišlo nedávno do firmy viac ako 80 životopisov.. predstav si, že by sme mali okrem životopisu čítať aj motivačné listy alebo prelúskať sa nejakými ukážkami prác, videami a pod.. a tým, že si v rámci tímov vyberáme ľudí sami, HR nám do toho nekafre, tak je nereálne popri dennej pracovnej agende prečítať toľko motivačných listov.. ak nie je v inzeráte napísané, že sa vyžaduje motivačný list, tak ho neposielaj, radšej napíš príjemný, zdvorilostný mail, v ktorom posielaš životopis..

autor
13. dec 2021

Áno máte pravdu, na čítanie motivačných listov nie je veľmi času v práci, najmä ak všetko vo firme musí ďalej fičať. Čiže sprievodný list nie viac ako s 10 vetami (ako zaujala ma pozícia tá a tá, vyštudovaná škola, pracovné skúsenosti a osobnostné charakteristiky), so zakončením, že v prílohe posielam životopis - je asi dostačujúci ?

dadis
13. dec 2021

Ten sprievodny text - zbytocne neopakuj to, co je v CV, Napis len jeden dovod, preco si myslis, ze by ta mohli vybrat. To uplne staci. Ziadna vata a zybtocne omacky.

ivkazba
13. dec 2021

To čo píšeš, je presne to, čo v motivačnom liste nepotrebujem čítať. Škola, pracovné skúsenosti, to všetko sa dočítam v CV. V motivačnom liste či sprievodke uveď niečo, čo v CV nie je a z čoho je zrejmé, že by si bola ideálny kandidát na danú pozíciu, čiže nejakú konkrétnu pracovnú skúsenosť (nie pozíciu, ale konkrétnu skúsenosť a zručnosť z tej pozície) alebo niečo, kde si poviem, že áno, toto môže byť pre mňa zaujímavá kandidátka.

c_est_la_vie
13. dec 2021

Som HRistka. Motivačný čítam výnimočne. Aj tak 90 % ľudí ho nevie napísať ( nerozumie čo má byť jeho obsahom) a často tam dajú zlé meno firmy 🙄.

Na väčšinu pozícií sú aj tak dôležitejšie hard skilly ( prax, jazyky, vyštudovaný odbor), ktoré ani najlepší motivačný nevykompenzuje.

c_est_la_vie
13. dec 2021

Inak ešte dodám- väčšiu úspešnosť ti zaručí dobrý životopis. Kopec ľudí napíše iba dátumy trvania pracovného pomeru a názov pozície. Skús pozíciu opísať dopodrobna. S akými systémami si pracovala. S kým si spolupracovala. Komunikovala i v cudzom jazyku? Mala si nejaký špeciálny projekt?
Vieš excel? Každý má že vie excel ako pokročilý a pritom vyfarbuje bunky. Preto slovne napíš- VBA, kontingencky.
A tak ďalej. Personalisti často hľadajú podľa kľúčových slov, tak sa posnaž, nech ťa nájdu 🙂

katkamatka7
13. dec 2021

Pokiaľ v inzercii nie je uvedené, aby uchádzač bez motivačného listu ani nepísal, tak ku CV stručný milý sprievodný mail.

22abigail22
13. dec 2021

Iba vtedy keď vyslovené vyžadujú. Pretože som sa osobne stretla s tým, že opakovane prídem na pohovor s tým, že ani dotyčný si ani životopis neprečítali. 🤦
Ale za to vždy napíšem taký "sprievodný" text. Taký, že pozdrav, poďakovanie aby to bolo zdvorlive. 🙂

simca06022011
13. dec 2021

No pred covidom som riešila 150 zivotopisov na dve pozicie, a neviem kolko ich malo motivačné listy 😁 totiz prebehnem zivotopisy, vyselektujem par, a mozno u tych pozriem co este sa da kde najst o nich a volám ich na pohovor. Ja si pamätám zo začiatku a hlavne od starsich ludi mi chkdili listy typu ako sa kde a dobreze nie akého počasia narodili a kam chodili so ms/zs... No nemam zaujem slohy čítať. Poteší ma ked napíšu do sprievdneho listu ze majú záujem o prácu lebo... Poznaju spoločnosť a pozícia je ich vysnívaná 😁
Treba poaielat iba to co ziadaju...