Chcem sa vás spýtať či to je normálne ako u nás fungujeme..
Sme tri v práci vedúca, kolegyňa a ja. Keď niekto potrebuje doktora alebo dovolenku tak sa dá dohodnúť a zvládnu to aj dve odrobiť. Robíme na jednu smenu od 8 do 16 práca je fajn som spokojná tiež aj s platom. Lenže ja mám 2 malé deti 6 a 8 rokov majú. Pracujem tu 3roky hneď po RD. Ani raz som nebola na ocr chvalabohu deti nebývajú často choré. Keď boli dalo sa to vykryť s 2-3 dňom dovolenky. Manžel je živnostník v jednej firme robí každý deň od rána do večera. Cez leto má fix dátum kedy má dovolenku. Ide o to že za tie tri roky čo tu robím nemali sme naraz dovolenku. Lebo ja som nahlásila kedy chcem ale kolegyňa nahlásila tiež na ten termín a keďže ona tam je dlhšie ja som musela ustúpiť. Manžel sa hneval na to že to není možné. Vedúca povie že mám sa dohodnúť s kolegyňou no ona neustúpi nikdy. Mali sme rodinnú udalosť chcela som dva dni voľno, moj otec bol v nemocnici tiež som chcela voľno a záhadou kolegyňa tiež chcela v tie dni voľno. Dostala ona ako vždy a ja som mala ustúpiť. Teraz mám vyše 20 dní dovolenky čo mi ostalo a mám si ich vybrať tri týždne v kuse od zajtra. Hnevá ma to lebo teraz vôbec nepotrebujem ostať doma, ale musím ostať zbytočne lebo vedenie na tom trvá.
Je toto normálne zaobchádzanie podľa vás?
Oznámili ti to aspoň 2 týždne vopred?
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
Tych 20 dni mas tohtorocnej alebo je tam aj nejaka vlanajsia? V lete ked chces dovolenku, je to uz aktualna alebo minulorocna? Pytam sa preto, lebo vlaňajšiu dovolenku, ktoru ti zamestnávateľ nanariadil cerpat v prvom polroku, si urcujes v druhom polroku sama a nemoze ti ju odmietnut, len ju musis mesiac vopred nahlasit. Inak plati, ze dovolenkou disponuje zamestnávateľ, ale ma prihliadat na zaujmy zamestnanca. U vas je to velmi nefer, ja na tvojom mieste by som isla na OCR, a hadam by sa zamestnávateľ spamatal, keby ste zrazu vypadli dve. Inak nie som za odrbavanie systemu, ale co je vela, to je moc
@maranco Oznámili mi to vo štvrtok poobede.
Tak nesuhlas
@pe_mi Vedenie je zo zahraničia tak komunikujeme s nimi len cez email. Už som im písala ohľadom tohto a odpoveď že máme sa dohodnúť medzi sebou.
@eleanor2510 Tohtoročná, minuloročnú som už vyčerpala v marci tiež takto som musela ostať doma dva týždne v kuse kedy to ony určili.
@mk1111111111 Ja s tým nesúhlasím ale mám ostať doma. Čo mám robiť pohádať sa s vedúcou?
Je to porušenie zákonníka práce, kontaktuj inšpektorát práce https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/
(5)
Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca.
Ako pise @maranco, napis oficialne vyjadrenie, ze s dovolenkou nesuhlasis, kedze nebola nariadena 14 dni vopred, v pondelok normalne pridi do prace. A hned podaj podnet na IP.
Toto je bludny kruh. Ja som mala riadne nahlasenu dovolenku v lete kedy mal aj muz a co sa stalo? Zrusili mi ju lebo nemal kto zastupovat. Dovolenku som nemala vobec ale za to sa mi minula na hodinach. Co sa da robit. Ale busuci rok ak ju nedostanem hodim sa uz na PN
@modrykolibrik co znamena, ze sa ti minula na hodinach? Akoze ti zamestnávateľ zobral z dovolenky, ked ti chybali hodiny? Vies, ze je to protizakonne a mas sa branit na IP?
@eleanor2510 ano. A IP to uz riesil
@modrykolibrik tak potom uz len zmeniť prácu, ked ani IP nepomohol.
toto je blbe v klasickej "matrixovej" praci, stalo sa mi to iste, pol roka dopredu som nahlasila termin dovolenky ako prva a veduca mi povedala, ze kym mi to kolegyna s ktorou sa zastupujem "neodsuhlasi" nepojdem, toto co je? samozrejme si kupila dovolenku v mojom termine, nebavia ma uz tieto podrazy aj to, ze clovek sa musi doprosovat k lekarovi, jedine sa vyhadat co inez mna to tiez stalo kopec energie a dufam, ze od noveho roka zacnem inde
Zamestnávateľ má právo schváliť alebo neschválil dovolenku. On s ňou nakladá. Má nárok ti ju dať aj na tri týždne - jediné čo neurobil je, že ti ju nedal 14 dní vopred vedieť, keď ti to teraz prikázal, ale povedzme si rovno, vie to urobiť tak, že to o dva týždne posunie aj tak.
Ahoj,normálne to nie je.
Vedenie sa zbavuje zodpovednosti,tym že povie, že sa máte dohodnúť ..ale vždy výhra kolegyňa.
Išla by som za vedením a trvala na Tom, aby oni už dali ako dovolenku tebe.ved oni to schvaľujú, nech to nehadžu na teba.aj ja by som bola nasratá, trčať teraz nasilu doma,keď nepotrebujem.na to dovolenku človek nemá mať, takto ju čerpať akože..